Spominska slovesnost ob 80-letnici tragedije borcev Kamniško-zasavskega odreda na Oklem

Združenja borcev za vrednote NOB občine Domžale in Krajevna organizacija ZB Ihan sta priredili spominsko slovesnost ob 80-letnici tragedije borcev Kamniško-zasavskega odreda z okupatorjem na Oklem nad Ihanom. Slovesnost je potekala v soboto, 24. februarja 2024 pri spomeniku na Oklu, kjer je življenje izgubilo dvainsedemdeset borcev. Skupni odhod na Oklo je bil ob 10.30 uri iz Dobovelj.

Program slovesnosti so sestavljali pozdravni nagovor Ferdinanda Starina, predsednika KO ZB Ihan, besede slavnostnega govornika Marjana Šarca, ministra za obrambo RS in kulturni program, ki so ga s pesmijo in recitacijami popestrili učenci in učenke OŠ Ihan z mentoricami Marto Krabonja, Matejko Perne Lisjak in Špelco Kasesnik in Moški pevski zbor Radomlje pod vodstvom zborovodje Primožem Leskovcem. Program je povezovala Klavdija Gregorin Štiftar. Na spominski slovesnosti je sodelovala tudi častna enota Območnega združenja slovenskih častnikov Domžale.

To februarsko dopoldne se je veliko praporščakov in pohodnikov podalo po poti spominov na Oklo nad Ihanom. Na tem travniku se je na mrzlo februarsko jutro 24. februarja 1944, točno pred osemdesetimi leti, končalo življenje dvainsedemdesetih bork in borcev Kamniško – zasavskega odreda. Tu so se vsi zbrali, da se poklonijo njihovemu spominu. Poleg praporščakov, pohodnikov, častne enote Območnega združenja slovenskih častnikov Domžale in častnikov Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Domžale, so se spominu na padle udeležili tudi minister za obrambo Marjan Šarec, kot glavni govornik, županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, podžupan Občine Domžale Borut Ernestl, župan Občine Dol pri Ljubljani Željko Savič, župan Občine Moravče Milan Balažic, predsednica ZB za vrednote NOB  občine Domžale Barbina Skok, predsednik ZB za vrednote NOB  Dol – Dolsko Primož Zupančič, predsednik KO ZB za vrednote NOB Ihan Ferdinand Starin, častna občanka Občine Domžale Vera Vojska ter predsednik Sveta krajevne skupnosti Ihan Branko Sojer. Za nemoten potek spominske slovesnosti so poskrbeli gasilci PGD Ihan.

Vse zbrane je v uvodu pozdravil predsednik KO ZB za vrednote NOB Ihan Ferdinand Starin ter poudaril da je bil pred osemdesetimi leti čas vojne, ko so se zbrali borke in borci, da bi skupaj potolkli sovraga. Mladi zavedni Slovenci z voljo, močjo in zavestjo so bili pripravljeni dati tudi svoja življenja za veliki cilj takrat vsega slovenstva. Zbrani okrog vodstva Kamniško – zasavskega odreda so mladeniči iz naših krajev na tem mestu bojevali svojo zadnjo bitko. Zato danes potrdimo z vsem spoštovanjem znova njihovo trdno odločitev, braniti domovino, svobodo in vsega, kar je vrednega. To niso prazne besede, to je le odraz našega skupnega upanja, da so vsa izročila še živa v nas in da še verjamemo v tisto, kar nas dela ljudi in da zaznamuje naš sedanji čas, da vrednote ohranjamo mladim ljudem, ki so padli tukaj na Oklu. 

Minister za obrambo Marjan Šarec, je kot glavni govornik poudaril tragedijo mladih bork in borcev izpred osemdesetih let. »72 življenj je bilo izgubljenih kot posledica vojne, ki je imela za cilj zatreti vse, kar je slovensko. Vojna ne prinese nikoli nič dobrega, vojna je zlo, in druga svetovna vojna je na slovenskih tleh povzročila mnoge rane, uničila mnoge prihodnosti, in seveda želela tudi vzeti upanje slovenskemu narodu. Je bilo pa tako, kot je ob vsakem takem spopadu. Nekateri so se odločili za drugo stran, nekateri za pravo. Zgodovino je potrebno gledati vedno takšno, kot je bila, z dobrimi in slabimi platmi, zgodovino pa vedno sestavljajo ljudje, takšni in drugačni, ki se v določenih trenutkih odločijo za to ali ono. Zgodovina je tista, ki presoja, kaj je bilo prav in kaj ne. Vendar je narodnoosvobodilni boj svetla točka slovenske zgodovine. Brez narodnoosvobodilnega boja bi se težko leta 1991 borili za samostojnost, ker je vprašanje, v kakšni državi bi živeli, in če bi si naš narod sploh bil zmožen izboriti si samostojnost. To je vedel leta 1918 že tudi Rudolf Maister, ki nam je priboril severovzhod Slovenije, in vsa ta prizadevanja, tudi Tigrovcev, so rodila na koncu to, kar imamo danes, se pravi samostojno, demokratično republiko Slovenijo. Republiko, v kateri nam ni vedno vse všeč, nekateri celo pravijo, da jim je žal, da jo imamo, a to so le besede. Verjamem, da če bi se morali še enkrat upreti kateremu koli okupatorju, da bi ravnali isto. Slovenski narod se zna povezati, si zna pomagati med seboj, kar smo videli tudi ob lanskih poplavah. To vidimo vsakokrat, kadar smo kot narod postavljeni pred težke preizkušnje. Zagotovo bomo to ohranili tudi za prihodnje….«

Vence so že pred spominsko slovesnostjo položili županja Občine Domžale mag. Renata Kosec in predsednik Sveta Krajevne skupnosti Ihan Branko Sojer, drugega  župan Občine Dol pri Ljubljani Željko Savič in predsednik ZB za vrednote NOB  Dol – Dolsko Primož Zupančič ter tretjega predsednica ZB za vrednote NOB  občine Domžale Barbina Skok in predsednik KO ZB za vrednote NOB Ihan Ferdinand Starin.

Vsi udeleženci pa so dobili tudi brošuro Ivana Vidalija »Usodni dogodki na Oklem«.

Avtor: Miro Pivar; Foto/video: Miro Pivar

Tagi