Na Šutni odmevale Marijine in adventne pesmi

Komorni pevski zbor Šutna Kamnik z gosti s koncertom počastil praznik Marijinega brezmadežnega spočetja

Zakorakali smo v adventni čas, ko se večji del dneva umakne noči. Vse nekako umolkne, tudi naša srca, ki hrepene čakajo prihod Njega. In v tem tihem času prihaja med nas Brezmadežna, ki je vrhunec Božje popolnosti. Prihaja, da nas tolaži, nam daje upanje in nas spomni na ljubezen, ki prihaja za nas. Verni ljudje so resnico o Marijinem brezmadežnem spočetju priznavali od vsega začetka, skozi vsa stoletja. Nauk o Marijinem Brezmadežnem Spočetju pravi, da je bila Marija, ki je bila pred vsemi veki določena za Mati Božjega Sina Jezusa Kristusa, ravno zaradi te svoje naloge vnaprej predvidena za svetost in čistost. Bog je zaradi Jezusovega rojstva vnaprej odel Marijo s svojo milostjo, da je bila od samega začetka svojega bivanja čista in brez madeža. Vse to se je zgodilo že takrat, ko sta jo spočela njena starša sveti Joahim in sveta Ana. Zato pravimo, da je bila Marija brez madeža spočeta, oziroma da je Brezmadežno Spočetje. In ta adventni čas vabi na pot iskanja miru, luči in zvoka! Da, tudi zvoka, na koncertu Marijinih in adventnih pesmi, ki so mu dali naslov “Bodi nam pozdravljena”.

Koncert Marijih in adventnih pesmi v organizaciji Komornega pevskega zbora Šutna Kamnik je potekal v cerkvi Marijinega brezmadežnega spočetja na Šutni v Kamniku v soboto, 10. decembra 2022. Koncert, na katerem smo uživali ob poslušanju usklajenih pevskih glasov, temperamentnosti zborov kot celote, ki jo je bilo zaznati v posameznih skladbah, nas je popeljal v posebna doživetja.

V uvodu koncerta, ki ga je povezovala Katja Černelič, je nastopil Komorni pevski zbor Šutna Kamnik pod vodstvom zborovodje Dušana Ješelnika. Sledil je nastop Ženskega pevskega zbora Perunike pod vodstvom zborovodkinje Brigite Gregorčič Lenarčič. V nadaljevanju je nastopila Vokalna skupina Adam Ravbar pod vodstvom umetniškega vodje Petra Pogačarja. Občinstvu se je predstavil tudi Mešani pevski zbor župnije Komenda pod vodstvom zborovodje Petra Gruma. Za njim je zapel Ženski pevski zbor Jutro iz Ihana pod vodstvom Luke Štiftarja, kot zadnji pa so zapeli fantje in možje najstarejšega zbora, ki je pred kratkim praznoval kar 140 letnico svojega obstoja. Prvo slovensko pevsko društvo LIRA iz Kamnika pod dolgoletnim vodstvom zborovodje Andreja Missona. Kot se za vse koncerte spodobi, so s šopki nagradili vse zborovodje zatem pa je sledila Marijina pesem, ki so jo zapeli vsi združeni zbori pod vodstvom domačega zborovodje Dušana Ješelnika. Koncert je sofinancirala Občina Kamnik.

Kamnik, eno najstarejših srednjeveških mest pri nas, se lahko pohvali s številnimi kulturnimi spomeniki in čudovito okolico. Med največje znamenitosti kraja spada župnijska cerkev Marijinega brezmadežnega spočetja. Župnijska cerkev na Šutni, to je staro predmestje Kamnika, predstavlja enega najpomembnejši kulturnozgodovinskih spomenikov kraja. Najstarejši zapisi o cerkvi segajo v začetek 13. stoletja. Cerkev je bila za tiste čase zelo pomembna, saj so tam imeli prostor sami ugledni in izobraženi duhovniki. Prvotno naj bi na tem kraju stala majhna romarska cerkev, pozneje pa so postavili drugo, ki je bila zidana v gotskem slogu.

Zvonik naj bi že takrat stal ločeno od cerkve, tako kot še danes. Zaradi tega se cerkev precej razlikuje od drugih cerkva, hkrati pa je to dokaz, da je res bila župnijska, saj so v 14. in 15. stoletju zvonike dobivale predvsem župnijske cerkve. Cerkev je bogata s freskami in številnimi okrašenimi baročnimi oltarji. V celoti se je ohranila tudi obsežna zbirka kelihov.

Adventni čas je zelo kratek, poleg tega je poln dogajanja, saj se zvrstijo številni dogodki, ki so priprava na božično-novoletne praznike. Zaradi tega je pomembno, da takoj na  začetku adventa vstopimo v samo dogajanje in ne čakamo, da bi na adventnem venčku gorela že druga ali tretja svečka. Takrat bo že prepozno! Letošnji adventni čas preživljamo ob geslu: »Pridi bližje!« Celotna Cerkev na Slovenskem je v razmišljanju in iskanju načinov, kako bi Cerkev spet lahko postala domača sodobnemu človeku. Domača v razmišljanju, pri odločanju, v delovanju. In Evangelij ima še vedno močno sporočilo za vse ljudi tudi v sedanjem času!

Zato vsako leto znova upamo, da bo advent kar se da idiličen. Skupna molitev ob venčku, smeh, veseli otroci, čarobnost sv. Miklavža, postavljanje jaslic … Advent nas vabi k poglobitvi našega duhovnega življenja, da bi se dobro pripravili na praznik Jezusovega rojstva. V ta namen nas Cerkev vabi, da preko posta, molitve, dobrih del (miloščina) in še na druge načine nekoliko umirimo svoje vsakdanje »hlastanje« po življenju in se obrnemo k resničnim vrednotam naše vere.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi