Letošnji spomladanski kmetijsko obrtni sejem v Komendi uspešen v vseh pogledih

Med 31. marcem in 2. aprilom je v Komendi potekal že 27. spomladanski kmetijsko obrtni sejem Komenda 2023. Gre za enega izmed večjih dogodkov, ki jih pripravlja Konjeniški klub Komenda in ki običajno poteka v spomladanski in jesenski izvedbi. Vreme je bilo številnim razstavljavcem naklonjeno, kar je privabilo mnoge obiskovalce, ki so si z zanimanjem ogledali ponudbo robustnih strojev. Dan pred otvoritvijo sejma Komenda 2023 je v Osemenjevalnem centru Preska potekal dan odprtih vrat.

Obiskovalci so si lahko ogledali katalog bikov za leto 2023 črno bele, rjave in mesnih pasem ter sodelovali na avkciji plemenskih bikov črno bele, rjave in mesnih pasem, primernih za naravni pripust. V času sejma so potekal tudi različna predavanja. Obiskovalci so se lahko seznanili kako pridelati dovolj hrane/krme in izrabiti možnosti, ki jih ponuja SKP 202-2027, kako uporabiti podatke kataloga bikov in spleta za odbiro najprimernejšega bika ter o živinorejsko poljedelskem kolobarju v SKP 2023-2027.

Poleg številnih strojev in opreme za poljedelstvo, gozdarstvo, sadjarstvo, vinogradništvo in živinorejo, so si obiskovalci lahko ogledali tudi raznovrstno opremo in pripomočke za kmetijstvo, vrtnarsko orodje, gradbeno ter komunalno mehanizacijo. Na ogled so postavili tudi različna transportna sredstva ter sredstva za zaščito živali, rastlin, semen in sadik. Predstavniki Zavoda za gozdove so opravili prikaz varstva pri delu v gozdu.

Nekaj je bilo tudi ponudnikov starih kmečkih in novejših peči. Med njimi je bilo tudi Pečarstvo Avbelj iz Lukovice, ki poleg peči izdeluje tudi tlakovce iz naravne gline. Na razstavnem prostoru podjetja Verige iz Lesc so obiskovalci izvedeli, da zimske verige tvorijo majhen del njihove proizvodnje, saj večino svojih raznovrstnih izdelkov izvozijo.

27. spomladanski kmetijsko obrtni sejem v Komendi se je zaključil. Vsi, ki se tokrat niste uspeli udeležiti sejma, lepo vabljeni v Komendo znova jeseni, ko bo na vrsti jesenska izvedba kmetijsko obrtnega sejma Komenda 2023.

Avtor: Drago Juteršek: Foto: Drago Juteršek

Tagi