Letni koncert citrarske skupine Notice z gosti

Citrarska skupina Notice deluje že enajsto leto. Sprva so delovali v okviru Društva Lipa, univerze za 3. življenjsko obdobje Domžale, sedaj pa so že nekaj let pod okriljem Kulturnega društva Domžale. Na tokratnem letnem koncertu so nastopili tudi gostje: Citrarski orkester Srebrne strune Društva upokojencev iz Litije ter citrarka Tanja Lončar iz Velenja.

V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah so v nedeljo, 7. aprila 2024 spet zazvenele strune. Citrarska skupina Notice iz Kulturnega društva Domžale so priredile odličen citrarski koncert z gosti, ki je ogrel dlani obiskovalcem. Obiskovalci koncerta so slišali mile zvoke citer, violine ter velike in male žvegle, kitare, harmonike in kontrabasa  in seveda tudi petje ob citrah. Koncerta so se poleg obiskovalcev udeležili podžupan Občine Domžale Matej Primožič, vodja JSKD OI Domžale Klavdija Gregorin Štiftar, predsednik Kulturnega društva Domžale Pavel Pevec ter častna občana Občine Domžale Vera Vojska in Lojze Stražar.

 

 

 

 

 

NOTICE so citrarke in kitaristka, vse v tretjem življenjskem obdobju, ki ljubiteljsko igrajo in si s citrami lepšajo življenje že enajst let. Druži jih veselje do glasbe, navdušujejo pa dosežki, saj se jih je večina začela učiti igranja na citre šele po upokojitvi. Že enajst let je njihov mentor violinist in citrar profesor Peter Napret, delujejo pa pod okriljem Kulturnega društva Domžale. Z vztrajnostjo in vsakodnevno vadbo so usvojile že toliko znanja, da nastopajo v Domžalah in na raznih prireditvah po Sloveniji. Igrajo večinoma instrumentalno glasbo, ljudske pesmi, priredbe narodno zabavnih skladb in tudi filmsko glasbo. Te skladbe so v novi preobleki izzvenele tudi na njihovem letnem koncertu. Pobudnica ustanovitve skupine je bila Boža Bauer, ki je pritegnila staro in mlado v Domžalah, da so se začeli predajati igranjem na citre. Sedaj so Domžale po njeni zaslugi eno glavnih središč citranja v Sloveniji. Vadijo, raziskujejo in se učijo različnih izraznih možnosti tega zanimivega, a za učenje ne prav lahkega inštrumenta. Nastopajo v Domžalah in na raznih prireditvah po Sloveniji. Bile so tudi pobudnice prireditve »S citrami po Domžalah«, kjer se že nekaj let v maju na ulicah predstavi več kot 100 citrarjev in citrarskih skupin iz cele Slovenije.

Zgodovinarji pravijo, da so bile nekoč citre doma skoraj pri vsaki hiši na Slovenskem. Danes pa ta inštrument igra malo ljudi, zato smo še toliko bolj veseli, ko nekdo pokaže pripravljenost za igranje. Na letnem koncertu citrarske skupine Notice so gostili citrarski orkester Srebrne strune, ki deluje v okviru Društva upokojencev Litija. Začetki orkestra segajo v pomlad leta 2006. Vsi njeni člani so znanje pridobili šele v kasnejših letih. Danes orkester vodi profesorica Anita Veršec, ki citre poučuje tudi v Glasbeni šoli Brežice. Člani pravijo, da so se na začetku delovanja predstavili domači upokojenski publiki, potem pa so se nastopi kar vrstili. V Domžalah so pripravili repertoar pesmi, ki sta jih zapela  Kekec in Mojca, seveda pa je bila navzoča tudi Pehta z rožcami za vsako zdravilo, ki jo je zaigrala profesorica Anita Veršec.

 

Sledila je citrarsko pevska poslastica ali bolje rečeno desert citrarke Tanje Lončar iz Velenja. Pesmi kot so Med iskrenimi ljudmi, Internat, Prijatelji, Ljubi, ljubi vse ljudi in tuje pesmi, lahko zaigraš v pop preobleki s citrami in vokalom. To je odlično prikazala citrarka Tanja Lončar. Z svojim odličnim vokalom in samospramljavo na citrah je odlično izpeljala svoj del koncerta . Tanja Lončar in njena glasbena pot se je začela v glasbeni šoli Velenje, ko je imela sedem let. Obiskovala je pevski zbor, teorijo glasbe in učne ure citer. Seveda so vsi začetki težki in polni tehničnih vajah, a ko najdeš stil glasbe, ki ti je pisan na kožo, zares dobiš veter pod krila. Kot pravi Tanja, kdaj natančno se je  odločila, da bo združevala vokal in citre, ne ve niti sama. Preprosto zgodilo se je in zvenelo ji je lepo. Tekom let pa je dobila še različne potrditve na številnih nastopih. Nastopala je že pred različnimi televizijskimi in radijskimi mikrofoni, stala na polfinalnem odru šova Slovenija ima talent, nastopala na intimnejših civilnih in cerkvenih poročnih obredih, proslavah, otvoritvah razstav, imela kar nekaj samostojnih koncertov in vmes se je našlo še veliko različnih priložnosti za nastope. Tanja je učenka na citre profesorja Petra Napreta. S svojim muziciranjem in ustvarjanjem priredb za citre in vokal v pop preobleki, popelje poslušalce v citrarski pop svet. Čeprav je kot majhna citrarka sanjala, da bo nekoč akademska glasbenica, jo je življenje pripeljalo na popolnoma drugačno pot. Kaj počne zasebno? Je športna osebna trenerka, po izobrazbi pa molekulska in funkcionalna biologinja. S srcem pa samostojna glasbenica, ki ji srce zares zaigra šele ob stiku s citrami. To je dokazala tudi na nedeljskem koncertu v Domžalah.

Avtor: Miro Pivar; Foto/video: Miro Pivar

Tagi