12. gala folklorni večer “V Grobljah kot nekoč”

Folklorna skupina Folklornega društva Groblje je bila ustanovljena leta 2007 in je v obdobju do letos plesala na številnih nastopih doma in v tujini. “Najlepše je seveda nastopati doma,” pravijo folkloristi. 12. gala folklorni večer, ki ga je vodila Draga Jeretina Anžin, so pripravili zanesenjaki, ki jim je do kulture in ljudskega izročila še kaj mar.

Folklorno društvo Groblje, Domžale je v soboto, 11. septembra 2021, v Športni dvorani Domžale pripravilo večer ljudskega plesa in petja, ki je potekal v okviru 12. gala folklornega večera “V Grobljah kot nekoč”. Poleg gostiteljev, Folklorne skupine Groblje, so nastopili: Godba Domžale, ki je imela svoj nastop tudi na novi ploščadi pred športno dvorano; Domžalske mažoretke; Kulturno umetniško društvo Sevdah iz Ljubljane; Mladinska folklorna skupina KD Svoboda Mengeš; pevke Folklorne skupine Groblje (Betka, Meta in Pavlina); Ženski pevski zbor Moj Spev Groblje ter Folklorna skupina Železničarskega kulturnega društva Tine Rožanc – veterani iz Ljubljane.

Dvanajstega gala folklornega večera se je udeležilo lepo število ljubiteljev tovrstnega plesa in petja. Koncerta so se udeležili tudi mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale, dr. Bojan Knific, etnolog, kulturni antropolog, višji kustos Čevljarskega muzeja v Tržiču ter alfa in omega narodnih noš in Anton Košenina, predsednik KS Jarše – Rodica.

Kulturno društvo Godba Domžale deluje že 137 let. Leta 1884 jo je ustanovil takratni domžalski učitelj Franc Pfeifer. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili godbeniki na svojem prvem nastopu oblečeni kar v gasilske uniforme. Danes sodi Godba Domžale v najvišjo umetniško skupino slovenskih godb, v zadnjem obdobju je postala vešča show programa, kar poimenujejo tudi godba v gibanju. Letos je Damjan Tomažin dirigentsko palico predal Gregorju Vidmarju.

Domžalske mažoretke in twirlice trenirajo na domžalskih osnovnih šolah že šesto leto. Dekleta se na treningih zabavajo ob učenju novih veščin s palico, plesnih korakov ter koreografij, v zadnjem času pa vedno več trenirajo twirling koreografije. Vodi jih Anita Omerzu Tome, diplomirana trenerka plesa ter nacionalna in mednarodna trenerka ter sodnica za mažoretno dejavnost in twirling šport.

Folklorna skupina Folklornega društva Groblje, Domžale, je na prireditvi zaplesala v dveh delih. Delujejo od leta 2007. Leta 2017 je praznovala 10 let delovanja in to pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Plesalci imajo originalne gorenjske, koroške, dolenjske in prekmurske kostume. Umetniški vodja je Nevenka Unk-Hribovšek.

Kulturno umetniško društvo Sevdah Ljubljana deluje od leta 2007 z namenom ohranjanja kulture narodov Bosne in Hercegovine. V društvu delujejo tri sekcije: glasbena, dramsko recitatorska in folklorna. Na gala večeru so se predstavili z ljubezenskimi pesmimi (sevdalinke). Znani so tudi kot organizatorji celovečernih nastopov »Pozdrav pomladi« in »Večer Sevdaha in sevdalink«. Umetniški vodja je Sandra Ponjević.

Mladinska folklorna skupina KD Svoboda Mengeš v sedanji zasedbi se je kot podmladek obstoječe članske skupine ustanovila septembra 2013, ko so takratne plesalke in plesalci otroške skupine prerasli njene okvire, pridružili pa so se jim še nekoliko starejši vrstniki, ki jih je zanimalo ohranjanje ljudskega izročila. Skupina je zelo hitro napredovala in tako se od leta 2017 redno uvršča na državna Maroltova srečanja folklornih skupin. Umetniški vodja skupine je Boštjan Svete.

Ženski pevski zbor Moj Spev, ki deluje v okviru Kulturnega društva Groblje, je svojo pevsko pot začel leta 2006. Po pevsko obarvanih ponedeljkovih večerih, nastopih na domačem odru in v gosteh jih druži želja po kvalitetnem ustvarjanju. Vodenje zbora je leta 2019 prevzela glasbena pedagoginja Nataša Banko.

Folklorna skuina Železničarsko kulturno umetniškega društva Tine Rožanc Ljubljana – veterani, deluje od leta 1994, ko so se plesni pari iz 50-ih let predstavili na 45-letnici delovanja folklorne skupine Tine Rožanc v Cankarjevem domu v Ljubljani z lastno odrsko postavitvijo Gorenjskih plesov izpod Ratitovca in Dobrče. Od takrat dalje se redno pojavljajo na odrih tako doma kot v tujini. Spadajo med sam vrh slovenskih folklornih skupin. Umetniški vodja je Marko Kosmač.

Dobro uro in pol programa je v pesmi, plesu in besedi prehitro minil, prav vsi nastopajoči pa so doživeli bučne aplavze obiskovalcev, ki so si prišli ogledat to enkratno prireditev. Ob koncu folklornega večera se je dr. Franc Hribovšek zahvalil vsem, ki so kakor koli pripomogli, da je čudovit večer plesa, igranja in petja minil v tako odličnem vzdušju. Veselijo pa se že 13. folklornega večera, ki ga bodo pripravili prvo soboto v septembru naslednje leto v Športni dvorani Domžale. Takrat bodo obeležili tudi petnajstletnico delovanja društva.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi