Plesno-pevski večer v Grobljah

Folklorna skupina Folklornega društva Groblje, Domžale, je v Kulturnem domu Groblje za upokojence iz Krajevne skupnosti Jarše – Rodica pripravila plesno-pevski večer. V programu so sodelovali pevsko godčevska skupina “Rožanski fantjiči” – ŽKUD Tine Rožanc, veterani, Ljubljana in folklorna skupina Folklornega društva Groblje, Domžale.

Plesno-pevski večer je potekal v četrtek, 24. septembra 2020, število obiskovalcev pa je bilo po priporočilih NIJZ. Plesno pevski večer sta podprli Občina Domžale in Krajevna skupnost Jarše Rodica.

Vse zbrane je najprej pozdravil predsednik Folklorne skupine Folklornega društva Groblje, Domžale dr. Franc Hribovšek ter vsem zaželel prijeten večer ob poslušanju ljudske glasbe in ogledu folklornega plesa. V nadaljevanju je umetniški vodja skupine Nevenka Unk Hribovšek podala nekaj podatkov o folklorni skupini, ki deluje že trinajst let. V teh letih pa je dodobra zaznamovala ohranjanje plesnega izročila v domžalskem prostoru, saj razen domžalske otroške folklorne skupine, ki letos praznuje dvajset letnico obstoja in folklorne skupine Groblje ni nobene take skupine.

Pevsko godčevsko skupino “Rožanski fantjiči” – ŽKUD Tine Rožanc, veterani, Ljubljana sestavljajo trije godci in pevci, ki že vrsto let igrajo pri veteranih FS ŽKUD Tine Rožanc, sama skupina “Rožanski fantjiči” pa je obeležila peto obletnico obstoja. In ravno njihov prvi nastop pred petimi leti je bil v Grobljah. Skupino sestavljajo Rado Turk (pevec in violina), Janez Mramor (pevec in S klaniret) ter Boris Kurent (pevec in bas).

Kot je za naš portal dejal Rado Turk, so vsi trije pevci, igrajo tudi različne instrumente. Na svojih nastopih uporabljajo violino, S klarinet in bas, harmonike pa ne, ker izvajajo samo ljudske pesmi, ki so se pele izpred 150 let, takrat pa harmonike ljudje še niso toliko poznali. Raziskujejo besedila in melodije ljudskih pesmi iz pokrajin celotne Slovenije in zamejstva, prišli pa so do zanimivih odkritij, da so besedila pesmi skupna skoraj v vseh pokrajinah, melodija pesmi pa je različna. Udeležujejo se različnih dogodkov, kot je ta v Grobljah, sodelujejo pa na veliko gostovanjih, kjer se sliši godčevska in ljudska pesem. Delajo pa tudi posnetke za zgoščenko.

Dr. Franc Hribovšek je za naš portal dejal, da ta nastop za upokojence poteka v duhu priporočil NIJZ, vsi obiskovalci pa nosijo maske. V celi dvorani so razpostavili šestintrideset stolov, katere so obiskovalci zasedli vse. Veseli ga, da so se “Rožanski fantjiči” odzvali vabilu ter s svojim petjem in igranjem obogatili večer.

Vsak je nastopil dvakrat. Najprej so zaigrali in zapeli “Rožanski fantjiči”, zatem so svoj prvi nastop izvedli folklorniki FS Groblje, ki so prikazali Koroške plese, v nadaljevanju pa so špet zapeli “Rožanski fantjiči”, za njimi pa so se predstavili folklorniki z Dolenjskimi plesi. Večer je minil v plesno pevskem vzdušju, obiskovalci pa so vse nagradali z dolgimi aplavzi. Ob koncu so podelili šopke sodelujočima skupinama.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi