Odtis src v glini

V Menačenkovi domačiji v Domžalah je v torek, 4. decembra 2018, potekalo odprtje razstave »Odtis src v glini«, ki je nastala v sodelovanju z Varstveno delovnim centrom INCE Mengeš. Tematsko izhodišče razstave je glina kot ustvarjalni izziv ljudem z motnjami v duševnem razvoju. Različni izdelki iz gline, ki so predstavljeni na razstavi, so  izdelali uporabniki enote ZU Varstveno delovnega centra INCE Mengeš.

V kulturnem programu na odprtju razstave je sodeloval Pevski zborček VDC INCE, pod vodstvom zborovodkinje Ele Žagar Jelnikar in ob spremljavi harmonikarja Klemna Bojanoviča. V uvodu je vse zbrane pozdravila in nekaj besed o razstavi spregovorila Katarina Rus Krušelj, pedagoginja, kritičarka in kustosinja v Menačenkovi domačiji v Domžalah. Vladka Pacek, direktorica VDC INCE Mengeš, je v svojem govoru orisala delovanje njihovega varstveno delovnega  centra. Med drugim je povedala, da je Varstveno delovni center INCE regijski zavod, ki izvaja storitve vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji in institucionalno varstvo za odrasle osebe z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju. Vanj so pretežno vključeni uporabniki iz občin: Domžale, Mengeš, Kamnik, Komenda, Vodice, Moravče, Lukovica, Trzina …

V zavodu delujeta dve enoti dnevnega varstva, enota Mengeš in enota ZU v Mostah pri Komendi, kjer izvajajo storitev varstva, vodenja in zaposlitve pod posebnimi pogoji ter bivalna enota Naša hiša, kjer izvajajo storitev institucionalnega varstva. V varstveno delovni center INCE je vključenih 108 oseb z motnjo v duševnem razvoju.

Delovanje VDC INCE Mengeš je obiskovalcem odprtja razstave predstavila direktorica Vladka Pacek.

Enota ZU Moste pri Komendi se predstavlja z izvajanjem lastnega programa, ki poteka v slikarski in kiparski delavnici. Delo z uporabniki poteka na osnovi nekaterih konceptov Art brut umetnosti, ki temelji predvsem na izražanju, ki ni podrejeno pravilom tehnike, klasičnim teorijam in trendom. Ustvarjalcem omogoča svobodno in spontano izražanje lastnega doživljanja, nudi jim osebno zadovoljstvo in potrditev. Spontanost v izražanju čustev, trenutnega razpoloženja in odnosa do ljudi, okolja in sveta omogoča uporabnikom, da v svojih izdelkih pričarajo svet, kot ga vidijo samo oni.

»Na razstavi Odtis src v glini se predstavljajo osebe z motnjo v duševnem razvoju vključene v kiparsko delavnico.  Ustvarjajo izdelke iz gline, se učijo novih tehnik oblikovanja, poslikav in okrasitev glinenih izdelkov. Vsak izmed njih je poseben in drugačen. Delujejo z različnimi zmožnostmi, njihovi izrazi so samosvoji in osebno specifični,« je povedala Sabina Kremžar Pančur, vodja kiparske delavnice. Zaposleni pri delu z uporabniki temeljijo na prepoznavanju vidikov posameznikovih zmožnosti, jih razvijati, ujeti in prenesti v predmet, ki bo prijeten očesu in uporaben v vsakodnevnem življenju.

Razstavljavci Slavi Pavrič, Mojca Vrhovnik in Aleksandar Spasić z mentorico Sabino Kremžar Pančur.

Direktorica VDC INCE Mengeš Vladka Pacek je ob zaključku prireditve trem razstavljavcem, ki so razstavili odlične glinene eksponate v Menačenkovi domačiji, v zahvalo podelila šopke. Slavi Pavrič je vsakodnevno, natančno in vztrajno, s paličico vtiskava v glino piko do pike  in tako ustvarja vzorce cvetja v sklede, pladnje, luči in lučke. Mojca Vrhovnik je potrpežljivo in mirno, dan za dnem zvijala kačice v spirale, jih nizala drugo poleg druge dokler niso nastale unikatne sklede, zvončki, vaze, vrčki… vse dokler ni nastal izdelek, ki daje občutek prefinjenosti. Aleksandar Spasić pa  v sebi skriva pozornega opazovalca. Občutek za zvok, melodijo, lepoto in detajle, ki jih v vsakodnevnem življenju spregledamo. Iz kepe gline oblikuje podobe živali.

Razstava bo v Menačenkovi domačiji na ogled do 22. decembra 2018. Pokrovitelj odprtja razstave je bila Vinska klet Vidmar Domžale.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi