V trzinskem muzeju na prostem spoznavali kulturno dediščino

V Turističnem društvu Kanja Trzin so uspešno izpeljali 2. delavnico v Muzeju na prostem, na kateri so udeleženci spoznavali ljudsko izročilo ter še številne druge zanimive in poučne stvari.

Občina Trzin je v sodelovanju s Turističnim društvom Kanja Trzin pristopila k razpisu LAS Za mesto in vas, kjer so se prijavili na razpis »Muzej na prostem«. Bili so uspešni, kar je pomenilo, da so zavihali rokave in začeli delati na projektu. Najprej so se lotili obnove samega toplarja, zatem pa še obnove starega kmečkega orodja. Muzej na prostem so uradno odprli 21. 6. 2021. S tem projektom želijo zagotoviti večjo vključenost ranljivih skupin. Delavnice v okviru projekta so namenjene mladim, ženskam in starejšim. Aktivnosti so usmerjene na področje varstva okolja in ohranjanja narave ter izkoristiti potencial, ki jim jih nudi kulturna dediščina. Turistično društvo Kanja Trzin namreč od svoje ustanovitve 9. 4. 1999 skrbi za varstvo narave in okolja, zaščito in ohranitev dediščine, šeg in običajev ter zbiranje muzejskega gradiva ter promocijo kraja.

Delavnice, ki so se odvijale v Muzeju na prostem na Jemčevi cesti v Trzinu, so v soboto, 25. septembra 2021, pripravili v okviru kulturne dediščine. Udeleženci delavnic so spoznavali ljudsko izročilo, kjer so se učili ljudskih pesmi, potekalo so pravljične urice z ustvarjalci, v projektu od rastline do izdelka so spoznali potek sajenja, obiranje, izdelava raznih gospodinjskih pripomočkov, ogledali pa so si lahko rastline, ki jih gojijo na vrtu ob toplarju.

Ada Lovše Mušič je prebrala nekaj ljudskih poučnih pravljic in zgodbic, Dušica Drašček in Vesna Buh sta pripravil temo o kulinariki, kjer sta predstavili odlično bučno juho, ki so jo obiskovalci na koncu z veseljem pojedli. Dunja Špendal, predsednica TD Kanja Trzin je pokazala, kako se iz ličkanja lahko naredi podstavek in drugi uporabni izdelki, Danica Pandel je izvedla delavnico izdelave sivkinih vrečk in punčk, ter jih napolnila z dišečo sivko, Nuša Repše pa je pokazala nekaj kmečkih iger, katerih so se najbolj razveselili otroci, ki so tekmovali z starejšimi.

Dunja Špendal, predsednica TD Kanja Trzin se je ob koncu zahvalila vsem udeležencem in sodelujočim na projektu.

Naslednja in tudi zadnja delavnica, v sklopu tega projekta, bo potekala 9. oktobra ob 15.30 uri, na kateri bodo predstavili trajnostno rabo lokalnih virov, prikazali bodo staro kmečko tehniko, žetev ajde, košnja, oranje, pr5ikazali bodo ženska opravila kot so luščenje fižola, ličkanje koruze, žetev s srpom … Predstavili bodo tudi gledališko igro »Obujanje kmečkega življenja«. Več informacij o projektu in delavnicah si lahko preberete na spletni strani TD Kanja Trzin.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi