Noč buč v Preserje prinesla veselje in čudovite bučne kreacije

V soboto, 19. oktobra 2024, se je v Preserjah pri Radomljah odvijal prav poseben tradicionalen dogodek – Noč buč, ki ga Športno društvo in Krajevna skupnost Preserje prirejata že več kot 20 let. Tokratni dogodek je postregel s številnimi presenečenji, ki bodo obiskovalcem in organizatorjem še dolgo ostala v spominu.

Dogajanje je bilo napeto že pred začetkom. Vreme nas je do zadnjega preizkušalo, saj je napoved na začetku tedna kazala na deževno soboto. Ko smo ob 16. uri začeli pripravljati prizorišče, je še ravno deževalo. Vendar se je, kot bi se vreme zganilo ob naši neomajni volji, oblaki razkadili, in dogodek je lahko stekel s polno paro. Dobra volja, ki je značilna za Noč buč, nam ni manjkala niti za trenutek.

Prvo veliko presenečenje pa ste nam pripravili vi, dragi obiskovalci. V tako velikem številu ste nas obiskali, da se je zdelo, kot bi bila vas premajhna za vse, ki so želeli videti naše umetnine. Ulica se je napolnila z živahnim vrvežem, in priznati moramo, da smo že začeli razmišljati, kako bomo v prihodnje poskrbeli za več prostora. A kljub temu je naš cilj ostal enak – ohraniti pristnost in domačnost dogodka, ki povezuje vso skupnost.

Seveda pa osrčje Noči buč predstavljajo čudovite umetnine iz buč. Letos so nas kreacije pustile brez besed. Nekatere so bile tako izjemne, da ljudje niso mogli verjeti, da so bile ročno izrezljane. Izbira 25 najboljših buč je bila resnično zahtevna, saj so bile vse mojstrovine neverjetno domiselne in dovršene. Prav vsako leto se znova potrdi, da vaja dela mojstra, saj postajajo kreacije iz buč vedno bolj impresivne. Hvala vsem umetnikom, ki ste se potrudili in s svojimi deli razveselili obiskovalce.

Naša ekipa je bila letos še večja, volja in zagnanost pa sta bili na vrhuncu. Nihče ni tarnal, vsak je natančno vedel, kakšne so njegove naloge, zato je vse potekalo gladko in brez težav. Tudi pekovske dobrote, ki ste jih prispevali, so bile izjemne – od okusnih peciv do sočne domače zaseke.

Poleg običajnih dobrot smo letos ponudili nekaj novosti – točeno pivo Tuborg, osvežilni brezalkoholni Somersby in odlično Florjanovo bučno juho, ki je navdušila vse ljubitelje domačih okusov. Na otroškem prizorišču je potekala lutkovna predstava, kjer so živali ob buči sklenile prijateljstvo in skozi domiselno zgodbo razkrile nekaj življenjskih naukov. Otroci so uživali, starši pa prav tako.

Noč buč v Preserjah ni le razstava izrezljanih buč – je priložnost, da se vsi mi povežemo, se nasmejimo, in skupaj ustvarimo nepozabne spomine.

Hvala vsem, ki ste bili del tega čudovitega večera! Se vidimo naslednje leto!

Avtor: Teja Primc; Foto: Teja Primc

Tagi