Kljub letom se še držijo

A ne le, da klenkajo, veselo nabirajo delovne ure in so v veliko pomoč kmetijam, čeravno niso več mladi. Tokrat je govora o starodobnih traktorjih in drugih delovnih strojih, ki smo si jih lahko ogledali v soboto, 17. junija 2023, na prostoru pod Luštno pod hrasti pri Gradiškem jezeru. Srečanje je pripravilo Društvo kmetijske tehnike Slovenije, sekcija ljubiteljev stare kmetijske tehnike (DKTS).

“Želja je, da se ohrani čem več starih traktorjev in da se obenem z njimi še da delati,” je dejal mag. Jože Dular, predsednik DKTS, ki je tudi sam lastnikov starodobnega traktorja in dodal: “Natočimo gorivo, nato pa so ves čas dela v pogonu.” Obiskovalcem je posamezne traktorje predstavil podpredsednik DTKS Viktor Jejčič, ki je podrobneje razložil zgodovino vsakega traktorja. Začel je pri proizvajalcu, nadaljeval z motorjem in nato povedal še kakšno zanimivo zgodbo povezano z traktorjem.

Traktorji ter drugi starodobniki, ki jih vozniki z veseljem uporabljajo, so se podali tudi na panoramsko vožnjo okoli Gradiškega jezera, čeravno so imeli pogled nanj zelo lep že z mesta, kjer so se zbrali. Ker ima večina starodobnikov že kar lepo starost, je bilo seveda tudi vprašanje, kako bo z njihovo dušo, zato so jim pri Muzeju Tepka v Gradišču omogočili, da si povrnejo sapo,  vozniki pa so se lahko malo okrepčali in si v muzeju ogledali zgodovino sadjarstva.

Poleg lepega vremena in krasnega razgleda je bila na voljo tudi sejemska ponudba. Na stojnicah so svoje pridelke in izdelke ponujali lokalni pridelovalci, s svojo ponudbo pa so bili prisotni tudi ponudniki iz Primorske.

Zanimivo srečanje je privabilo veliko število tako udeležencev kot obiskovalcev, saj srečanje ni zanimivo samo za starejše, ki spominjajo nekdanjih težkih kmečkih opravil, ampak je poučno tudi za mlade in druge obiskovalce. Zanimivo je bilo slišati komentarje pri ogledu starodobnikov. Kljub temu, da starodobniki nimajo takšne moči kot sodobni traktorji, je najbolj pomembno, da so praktični in vzdržljivi, zaradi česar so vseeno dobrodošli na kmetijah. Zahvaljujoč ljubiteljem starodobnikov bo tako po vsej verjetnosti še nekaj časa. Srečanje starodbonih traktorjev naj bi po zagotovilih organizatorja Boštjana Godca sedaj vsako leto pripravili na prostoru pri Luštno pod hrasti ob Gradiškem jezeru.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi