Slamnikarstvo na Domžalskem: redka in dragocena znanja, ki so skoraj odšla v pozabo

Kulturno-zgodovinska razstava

V Knjižnici Domžale je od 25. 9., pa vse do 13. 10. 2023, na ogled kulturno-zgodovinska razstava z naslovom “Slamnikarstvo na Domžalskem: redka in dragocena znanja, ki so skoraj odšla v pozabo”, ki smo jo pripravili v sodelovanju s Slamnikarskim muzejem Domžale.

Več kot tristo let se že v naših krajih plete in šiva slamnike. Kamniško-bistriška ravan je bila v preteklosti večinoma posejana z žitom in ob žetvi so pletice izbrale najprimernejšo slamo za pletenje kit, ki so jih prodajali ali iz njih izdelovali slamnike. Sčasoma se je slamnikarska obrt razdelila v dve povezani panogi: pletenje kit iz slame in šivanje slamnikov. Tako kranjske kite kot domžalski slamniki so se prodajali po vsej Evropi. Zlata doba slamnikarstva se je zaključila s prvo svetovno vojno, ki je prinesla manjši prodajni trg, uvajanje novih umetnih materialov ter posredno je h koncu prispevala tudi moda, saj nošenje pokrival v javnosti ni bilo več obvezno.

Pomembno je, da dragocena znanja iz slamnikarske obrti, ki je stoletja zaposlovala prednike naših krajev, ne izginejo iz našega spomina. Danes se z raziskovanjem tovrstne kulturne dediščine na lokalnem področju ukvarja kar nekaj organizacij in posameznikov. V tokratnem skupnem projektu bosta združili svoja vedenja dve – Slamnikarski muzej in Knjižnica Domžale – in pripravili kulturno-zgodovinsko razstavo o razvoju slamnikarske dediščine in povezanimi redkimi znanji in poklici. Pletice in pletiči, kitarji, šivilje slamnikov, prešarji so skozi stoletja oblikovali posebna znanja, ki so danes po večini ohranjena le v zapisih in starih fotografijah. Mnoga znanja žal izginjajo: na primer pletenje cekarjev iz slamnatih kit ohranja in pletenje vozljanega slamnika. Naloga nas vseh je, da se jih spominjamo, raziskujemo in morda nekdaj ponovno naučimo.

Lepo vabljeni na ogled razstave.

Knjižnica Domžale

Tagi