Po poteh slovenskih literarnih klasikov

Nov projekt pisateljice Nine Kosmač in novinarja Marka Miklavca

Nina Kosmač pri Ljudski univerzi v Radovljici vsako soboto vodi bralni krožek, na katerem udeležencem predstavlja svetovno književnost. Ker več let ni živela v Sloveniji, se je v njej porodila želja, da bi pozornost posvetila tudi slovenskim klasikom in sicer na način, da bi obiskala njihove rojstne kraje ter na ta način obudila spomin na njihova dela in življenje.

Nastal je projekt, v okviru katerega bo z novinarjem Markom Miklavcem vsak teden obiskala rojstni kraj enega izmed klasikov slovenske književnosti. Marko bo pisal krajše potopise o poti, naravi in krajih, kjer so slovenski velikani ustvarjali ali se rodili, Nina pa bo pisala o njihovi življenjski poti in delih. Potopisi bodo vsak teden objavljeni na spletnem portalu si21.com pod rubriko NINA IN MARKO.

To nedeljo bosta opravila svoj prvi obisk, in sicer bosta obiskala rojstno hišo Nininega dedka Cirila Kosmača, saj Nina čuti, da mora začeti z njim. Najprej mu bosta na grobu prižgala svečko oziroma lučko, kot pravijo sveči na Slapu, potem pa do domačije, kjer ju bo pričakal Ninin stric Bogdan.

Na novem projektu sta moči združila pisateljica Nina Kosmač in novinar Marko Miklavc. (Foto: avto.info)

Tako Marko kot Nina se že veselita zanimivih literarnih poti obujanja spominov na pisatelje in pesnike, ki so v slovenskem prostoru zapustili neizbrisno sled.

Miha Ulčar; Foto: gore-ljudje.si, avto.info

 

Tagi