Na Studenec prihaja Prodana nevesta

Za zaključek letošnjega 19. kulturnega poletnega festivala Studenec na oder Poletnega gledališča Studenec prihaja Prodana nevesta, komična opera v treh dejanjih, SNG Opere in balet Ljubljana. Najnovejšo režijo opere Prodana nevesta, ki je zaradi svoje priljubljenosti tudi del železnega repertoarja na Slovenskem, podpisuje češki režiser Jiři Nekvasil, v Poletnem gledališču studenec pa bo na sporedu v petek, 30. avgusta, ob 20. uri.

Prodana nevesta, komična opera v treh dejanjih

SNG Opera in balet Ljubljana na Studencu gostuje s komično opero Prodana nevesta skladatelja Bedřicha Smetane na libreto Karla Sabine. Prodano nevesto je režiser Jiři Nekvasil označil kot barvito predstavo polno fantazije. Prodana nevesta je po režiserjevem prepričanju ena najboljših komičnih oper sploh. Dogaja se v stvarnem okolju češke vasi, hkrati je oblikovana kot artistična komedija z veliko stilizacije in gledališke magije. Sam se je trudil, da bi z režijo v predstavo vnesel čim več gledališke igre. Čeprav je Prodana nevesta pogosto razumljena kot folklorna opera, jo sam razume drugače. Komična opera v treh dejanjih Prodana nevesta je krstno izvedbo doživela leta 1866 v Pragi, leta 1894 pa je na odru ljubljanske Opere doživela slovensko premiero. Zadnja postavitev v Ljubljani je bila leta 1998.

⇒ Več informacij o predstavi in rezervacija vstopnic.

S Prodano nevesto se bo program letošnjega 19. kulturnega poletnega festivala Studenec zaključil. Kot je že običaj smo bili tudi v letošnjem letu deležni pestrega in kvalitetnega programa, ki je vseboval gostujoče predstave in koncerte ter seveda domačo gledališko predstavo Lepo je biti muzikant, II. del, ki je po premieri doživela še enajst ponovitev.

Ob tej priložnosti ne smemo pozabiti omeniti, da Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan v letošnjem letu praznuje 70-letnico delovanja. Zgodba tega društva se včasih že bere kot nekakšna pravljica, tako idilično. Vse se je začelo pod Šinkovčevim kozolcem, ki je stal blizu obstoječega gledališkega prostora; nekaj nadarjenih posameznikov iz Škocjana, Studenca in sosednjih vasi je v nedeljo popoldne priredilo prvo domačo gledališko predstavo V Ljubljano jo dajmo. Odkrili so oder, ki jih je družil in radostil, obenem pa učil gledaliških veščin, bil je njihova šola. In danes skorajda ni hiše v okolici teatra, iz katere ne bi vsaj nekdo nastopil na studenškem odru.

Studenec, izvir ljubiteljske kulture

Vsakoletni kulturni poletni festival v Poletnem gledališču Studenec je postal sestavni del kulturnega poletnega dogajanja v domžalski občini. Sam festival, ki vsako leto postreže s pestrim in kvalitetnim programom, pa vedno privabi obiskovalce od blizu in daleč. Domača predstava, ki jo pripravijo vsako leto ter sami festivalski dogodki, ki se odvijajo tekom poletja, so več kot primeren razlog, da z obiskom vsaj enega dogodka postaneš del Studenca, izvira ljubiteljske kulture.

Miha Ulčar; Foto: Poletno gledališče Studenec

 

Tagi