Knjige, ki vas ljubim, knjige

Imam kar malo slabo vest, ker že dolgo časa nisem ničesar napisala, ampak ker tudi prebrala nisem, tako in tako ne bi imela o čemu pisati. Kljub temu, da knjige obožujem, namreč pridejo obdobja, ko preprosto nimam veselja do branja. Ampak pred vrati je toplejša pomlad in posledično tudi več energije in zagona. Do takrat pa še nekaj iz zaloge.

Pogovori, ki so mi spremenili življenje (založba Mladinska knjiga)

Če priznam po pravici, Zvezdanine oddaje nisem rada gledala, zato sem toliko bolj navdušena nad knjigo, ki jo je za razliko prav prijetno brati. Morda bi si pri nekaterih gostih želela še malce bolj poglobljen vpogled v pogovor, a bistvo je, da je bistvo zadeto. Gostje so zanimivi in ravno toliko raznoliki, da te branje hitro posrka vase.

Marjan Ogorevc življenje vidi, kot večnadstropno stavbo, lahko si predstavljate tudi stolpnico ali celo nebotičnih, v kateri stanujemo vsi prebivalci sveta. Vsako nadstropje te stavbe, predstavlja določeno raven zavedanj. Višje, ko gremo, bolj smo povezani z drugimi ljudmi, živalmi, rastlinami, tam gor lahko vsi komuniciramo.

Kristali: sodobni vodnik zdravljenja s kristali (založba Hiša knjig)

Zadnje čase se pri meni vse vrti okrog kristalov. Ne samo, da jih povsod videvam, o kristalih točno določenih oblik in barv celo sanjam. In ker pred tem nisem imela pojma, je bila edina logična posledica, da se o vsem kar je moč vedeti o njih, pač podučim. Ker nič v življenju ni slučaj, ali pa vse pač je slučaj, mi je tako pod roke prišla knjiga, ki je pravzaprav popoln vodnik in na zgoščen način vsebuje vse, kar je pomembno vedeti o najbolj pomembnih mineralih in njihovi magični moči.

Kristali in minerali so vsepovsod: v zemlji pod našimi nogami se pojavljajo v toliko različnih vrstah in količinah, ki si jih ne moremo niti predstavljati. Nad nami se lesketajo skupki mineralov, ki jim pravimo zvezde. Iz mineralov in kristalov so zgrajene celo naše stavbe (jeklo = železovi minerali, steklo = staljeni kristali). Kristali niso zgolj novodobni, za lase privlečeni koncept, temveč so resnično pomemben del sodobne tehnološke dobe.

Vseeno. Vse je eno (www.vseeno.vse-je-eno.si)

Za knjigo sem slučajno izvedela na družbenem omrežju namenjenim ohranjanju staroverskih običajev in zaradi odlične besedne igre, me je takoj pritegnil njen naslov. Druga stvar, zaradi katere sem zastrigla z ušesi, pa je ta, da so vanjo tudi dejansko umeščeni zapisi o staroverstvu pokojnega Pavla Medveščka. V knjigi se sicer prepletajo različne zgodbe, ki pa jim je skupno, da so pravzaprav vse eno. Vsekakor zanimiva knjiga, ki jo je vredno prebrati večkrat. Ker vsakič spoznaš nekaj novega.

Vsak posameznik je mini kozmos in obenem del širše celote – kolektivne zavesti, ki je del neskončne univerzalne kozmične zavesti. Zemeljska skupnost in naša zavest nismo samo ljudje, smo vsi elementi: od najmanjšega kamna, živali, dreves do cele zemlje.

Ayurveda za vsak dan (založba Mladinska knjiga)

Nad indijsko tradicionalno medicino sem se začela navduševati šele pred kratkim, ko sem na televiziji odkrila oddajo ajurvedskega terapevta po imeni Yogi Cameron, ki s svojim znanjem pomaga ljudem, da spremenijo svoje življenje na boljše. Prepričana sem, da je enako s to knjigo – kljub temu, da ni lahko branje – spreminja življenje bralca na bolje.

Ayurveda uči, da je ravnovesje osnovno načelo zdravja. Vsi štirje vidiki telesa (doše – energije, dhatuji – tkiva, agni – ogenj in male – izločki), morajo biti usklajeni – torej ne premočni in ne prešibki -, če želimo, da telo ostane zdravo. Ravnovesje poveča moč prane, življenjske energije, ki je nujna za vse telesne funkcije. Prana pa zagotavlja več življenjske moči in lažje upiranje boleznim.

#Sladice (založba Kmečki Glas)

Knjiga je nastala v sodelovanju s sedmimi vodilnimi slovenskimi kulinaričnimi blogerji, ki s predstavljenimi recepti (skupno kar 60 jih čaka na vas) ohranjajo svojo individualnost, zato je nabor sladic res prav za vse okuse.

Z vami delijo svoje zamisli, nasvete in okusne stvaritve Nastja Kramer Pesek, Tjaša Vede in Blaž Mikuljan, Petra Kavšek, Zulejka Javeršek, Mateja Delakorda in Kristina Smodila.

Pustolovske praskanke (https://igracezaotroke.si)

Pustolovske praskanke sicer fizično res niso knjiga, ampak kartončki na katerih so napisane različne pustolovščine, ki se jih lahko družina odpravi raziskovat, ne glede na vreme in letni čas. S pomočjo te vznemirljive igre urimo celosten razvoj otroka in ga popeljemo v svet pustolovščin, ne da bi za to potrebovali kakršnekoli dodatne pripomočke.

Pripravimo si nočno lučko in pojdimo na nočni sprehod. Opazujmo zvezde in poiščimo oblike, ki jih tvori ozvezdje. Prepustimo se domišljiji, presenečeni bomo, kakšne oblike nam lahko pokažejo zvezde Poiščimo svojo zvezdo in jo poimenujmo. Narišimo svojo zvezdo in zapišimo njeno ime.

Hitro in slastno (založba Mladinska knjiga)

Gordona Ramsay-a nadvse rada gledam v njegovih televizijskih oddajah, kjer se mi potem vedno cedijo sline in tudi ob tej knjigi ni nič drugače. Recepti so profesionalni, pa vendar enostavni in hitro pripravljeni… pogrešam le malo več vegetarijanske hrane, saj že kakšno leto ne jem mesa in zato veliko receptov zame žal enostavno odpade.

Kadar sem doma, nisem vedno pri volji za večurno kuhanje, vseeno pa želim dobro jesti. V tej knjigi so zbrani recepti, h katerim se zatečem, ko je časa malo, skomin po nečem slastnem pa veliko.

Spisek knjig, za katere upam, da jih bom lahko predstavila že naslednjič:

  • Hrana za zdravje družine
  • Hitlerjeve pokuševalke
  • Nobenega prijatelja, razen gora: zapisi iz zapora Manus
  • Ujetnica pragozda
  • Priročnik za bogove
  • Veganski priročnik za tradicionalne kuharje
  • Velika knjiga iger v pravljičnem svetu
  • Post, seme zdravja

Kakšne knjige pa vi radi berete? Bi mi kakšno priporočili? Zapišite v komentar.

Maham do naslednjič, Maša

 

Tagi