Letošnje druženje pod lipami v Grobljah krojilo muhasto vreme

Prostor pod znamenitim lipovim drevoredom v Grobljah je bil danes že 14. zapovrstjo namenjen rezbarjem in rokodelcem domače obrti iz bližnje in daljne okolice. Večina med njimi se na tradicionalno druženje pod lipami vrača vsako leto, saj je lipov drevored imeniten atelje za prireditve takšne vrste.

Kulturno društvo Groblje je v soboto, 19. maja 2018, pod lipovim drevoredom v Grobljah organiziralo že 14. Druženje pod lipami. Gre za etnološko-kulturno prireditev, na kateri se predstavljajo rezbarji in rokodelci domače obrti od blizu in daleč. Prireditev, ki jo je povezoval Žiga Bunič, so obogatili s kulturnim programom z glasbenimi, pevskimi in plesnimi skupinami. Organizatorje, sodelujoče in obiskovalce sta pozdravila tudi podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec in Matej Primožič, vodja Območne izpostave JSKD Domžale, ki sta dejala, da je ta prireditev odlična priložnost za obiskovalce, da pobližje spoznajo kako nastajajo izdelki domače in umetnostne obrti ter rezbarije. Obenem pa je še krasna priložnost za druženje.

Letošnja prireditev se je začela z velikim optimizmom, saj je bilo vreme dopoldan idealno za takšne prireditve. Žal pa sončna idila ni trajala prav dolgo, saj so se po dvanajsti uri začeli nabirati temni oblaki, ki so nebo prekrili do zadnjega kotička, nato pa se je še ulilo kot iz škafa. Ker lipe niso morale več nuditi zavetja pred dežjem, organizatorjem in udeležencem ni preostalo drugega, kot da predčasno zaključijo s prireditvijo. Kljub temu, da se je prireditev zaključila nekje na polovici, pa je bilo vseeno na voljo nekaj druženja pod znamenitimi lipami. Prireditev je potekala v okviru Tedna ljubiteljske kulture, ki poteka med 11. in 20. majem 2018, in je namenjen podpori ter promociji vseh ljubiteljskih ustvarjalcev. V tem času se bo po vsem slovenskem kulturnem prostoru odvilo več kot tisoč kulturnih dogodkov.

Kot smo že omenili se večina rezbarjev in rokodelcev domače obrti druženja pod lipami v Grobljah udeležuje vsako leto. Med njimi je bil prisoten tudi Marjan Vodnik iz Domžal, odličen rezbarski ustvarjalec, učitelj in mentor. Prav po njegovi zaslugi smo dobili nove generacije rezbarjev, saj že vrsto let vodi tečaje v trzinski osnovni šoli. Ko smo hodili od stojnice do stojnice, na katerih so se predstavljali rezbarji in rokodelci, smo izvedeli marsikaj zanimivega, tako o spretnosti in potrpežljivosti umetnikov, do uporabe različnih vrst lesa in drugih materialov. Mako Kobilica iz Domžale nam je predstavil lesene velikonočne pisanice. Za nastanek enega mora zlepiti 35 plasti lesa različnih barv, nato pa ta kos lesa potrpežljivo in natančno obdelati, da na koncu nastane pirh z različnimi barvnimi vzorci.

Na druženju pod lipami je bil prisoten tudi slikar in kipar Lojze Burja iz Volčjega Potoka, ki pa za razliko od večine razstavljavcev ni razstavljal umetnine iz lesa temveč iz železa. Na njegovi stojnici smo lahko videli imenitne jaslice, ladjo, grad, živali, različne figurice ter še marsikaj zanimivega. Iz železa seveda. Za primerjavo nam je v eni roki pokazal izdelanega konja, v drugi pa kos železa, ki je bil odrezan po meri, ni bil pa še čisto nič podoben konju. Iz takšnega kosa železa nastane konj.

Druženje pod lipami je bila res odlična priložnost, da se po bližje spozna delo rezbarjev in rokodelcev. Poleg spretnosti in potrpežljivosti je tu še veliko ur dela, da nastane posamezni izdelek. Kljub temu, da so imeli nekateri na svojih izdelkih napisano ceno in so bili le-ti ponujeni obiskovalcem v prodajo, saj je treba preživeti v krutem kapitalističnem svetu, ki ima vse manj posluha za kulturo in kulturne ustvarjalce, se je vendarle treba zavedati, da denar ni toliko vreden, kot je bilo v določen izdelek vloženega truda in predanosti posameznega rokodelca in rezbarja.

Druženju pod lipami se je pridružilo tudi Turistično društvo Jarše-Rodica, ki je v kulturnem domu pripravilo zanimivo razstavo o zeliščih. Po besedah Metke Klemenc, ki v društvu skrbi za ohranjanja tradicije zelišč, so razstavili 25 različnih vrst zelišč, ki jih najdemo v bližini svojih domov, primerna pa so za odganjanje različnih težav. Razstavo so zelo lepo dopolnili s čajniki različnih vrst in barv, ki jih Metka Klemenc zbira že dolgo časa. Ob ogledu razstave so si obiskovalci lahko vzeli tudi navodila za način priprave čajev iz različnih vrst zelišč.

Več fotoutrinkov s prireditve si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

 

Tagi