Les in dizajn Klare Cerar

Na razstavah v Centru za mlade Domžale običajno prevladujejo fotografije ali slike, bolj redko pa se zgodi, da se na njihovih stenah znajdejo umetnine, ki v resnici niso za v okvir. Priprava take razstave je malce bolj zahtevna, a ravno zaradi tega je sama razstava na koncu res nekaj posebnega. Da je temu res tako, smo se prepričali sami, ko smo obiskali razstavo domžalske oblikovalke Klare Cerar, ki jo je poimenovala Les in dizajn. Na ogled je postavila svoje izdelke iz lesa, grafične oblikovalske izdelke, poročna vabila ter bolj miniaturne izdelke – obeske, uhane in blesavke (kuhalnice z izrezom).

Klara Cerar je po izobrazbi grafična oblikovalka. Oblikuje vse vrste tiskovin, ki jih kombinira z izrezi iz različnih materialov (papir, karton, pleksi steklo, guma, furnir …). Od vsega pa je najbolj navdušena nad lesom. Iz njega izdeluje majhno in veliko, od miniaturnega uhančka do ogromnega drevesa življenja. »Pot do vsakega “popolnega” izdelka pa ni vedno tako lahka, kot se morda zdi. Vsaka ideja zahteva več poskusov, zato vam na razstavi predstavljam “opus” zadnjih nekaj let s posebnim spremstvom: prototipi mojih izdelkov in vse, kar pade v nesrečno škatlo zgrešenih poskusov,« je ob razstavi zapisala Klara.

Odprtje razstave, ki je v Centru za mlade Domžale potekalo v četrtek, 23. januarja 2020, je privabilo veliko število obiskovalcev, ki so se sprehodili med Klarinimi izdelki, kateri so popestrili barvite stene Centra za mlade Domžale. Avtorico razstave je predstavila Nina Centa, ki je z njo opravila tudi krajši pogovor.

V pogovoru smo izvedeli, da Klaro oblikovanje spremlja že vse od srednje šole, bolj resno pa se z njim ukvarja zadnjih pet let. Zelo pomemben element Klarinih izdelkov je slovenska folklora, saj se na veliko njenih izdelkih pojavlja motiv čipke, pa tudi iz narave jih ne manjka. Najbolj pri srcu so frtuljčki (metuljčki iz furnirja), drevo življenja in laterne. Na splošno so ji najljubši izdelki iz lesa. Pri njenem delu pa je potrebno veliko vztrajnosti in piljenja, da nastane izdelek, ki si ga je zamislila.

Na razstavi, ki bo v Centru za mlade Domžale na ogled do konca februarja 2020, si lahko ogledate njene izdelke iz lesa, grafično oblikovane izdelke, poročna vabila ter bolj miniaturne izdelke, kot so obeski, uhani in blesavke (kuhalnice z izrezom).

Več o Klarinem ustvarjanju si lahko ogledate na njeni spletni strani KlarArt in na Facebook strani.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

Tagi