Kulturna društva se predstavijo: Folklorno društvo Groblje

Člani Folklornega društva Groblje, Domžale že 12 let ohranjajo ter poustvarjajo folklorno izročilo Slovenije. Veliko nastopajo v domačem kraju, po Sloveniji in v tujini. Vsakoletno prirejajo mednarodni folklorni večer »V Grobljah kot nekoč«. Z namenom prenosa ljudske dediščine na mladi rod prirejajo otroški folklorni festival »Pleši, pleši črni kos«. V Knjižnici Domžale so obiskovalcem priredili pregled dejavnosti ter izvedli folklorno delavnico in z njo predstavili svoje delovanje.

V organizaciji JSKD Domžale ter Knjižnice Domžale je v sredo, 20. februarja 2019, domžalski knjižnici potekal dogodek »Kulturna društva se predstavijo«, na katerem se je tokrat predstavilo Folklorno društvo Groblje. Obiskovalce je v uvodu pozdravil Matej Primožič, vodja JSKD OI Domžale ter na kratko predstavil društvo, ki so ga tokrat gostili.

Dr. Franc Hribovšek, predsednik Folklornega društva Groblje je podal nekaj besed o društvu. Pozneje pa je izčrpno predstavil gorenjsko, koroško in dolenjsko narodno nošo, v katere so bili oblečeni plesalci folklorne skupine. Plesalci so po predstavitvi noše tudi zaplesali nekaj plesov z območja predstavljene noše. Nevenka Unk Hribovšek, umetniška vodja skupine pa je podala nekaj besed o slovenskem plesnem izročilu, po vsaki prikazani in opisani noši pa je dodala nekaj besed o pokrajini, s katere so zaplesali plese, pa tudi kako se plesi imenujejo.

Predsednik Folklornega društva Groblje dr. Franc Hribovšek nepretrgoma pleše že dvajset let.

Obiskovalci so izvedeli da so plesalci doma v baročnih Grobljah, na obrobju Domžal, nedaleč od glavnega mesta Slovenije. Ohranjajo in poustvarjajo folklorno izročilo Slovenije. Kot folklorna skupina delujejo od oktobra 2007. Plesalci, večinoma krajani domžalske občine, so takoj v prvem letu stopili na oder. V začetku delovanja so, povsem razumljivo, negovali gorenjsko ljudsko plesno izročilo, kasneje so gorenjskim odrskim postavitvam pridodali koroške in dolenjske. Ker so noše drage, članov pa je okoli 40, od tega jih pleše čez dvajset, si ne morejo privoščiti noš iz drugih slovenskih pokrajin, kar bi jim bilo dobrodošlo, saj bi s tem razširili svoj program plesnega izročila.

Kot smo lahko slišali, je bilo v Domžalah zelo dejavno Društvo narodnih noš. Člani so predstavljali slovenske narodne noše, zato so dobili zamisel, da bi lahko tudi zaplesali. Iskali so primerno domovanje in kompetentnega umetniškega vodjo. Sreča se jim je namenila v Grobljah. Predsednik Kulturnega društva Groblje Anton Košenina, ki se je tudi udeležil predstavitve, jih je toplo sprejel v društvo in jim ponudil dvorano, vodenje vaj pa je prevzela Nevenka Unk Hribovšek in tako se je rodila grobeljska folklora.

Na predstavitvi društva so prikazali tudi različne noše, ki jih plesalci uporabljajo pri plesih.

Folklornike spremlja tudi skupina glasbenikov, brez katerih plesalci ne bi mogli plesati. Tako imajo v skupini dve mladi klarinetistki, tri harmonikarje in basista. Vodstvo društva, ki skrbi za vaje, nastope in prepoznavnost društva pa sestavljajo:

  • Dr. jur. Franc Hribovšek, predsednik. Čeprav že v letih, Franci nepretrgoma pleše zadnjih dvajset let, vodi eno upokojensko folklorno skupino, junija 2015 pa je prevzel dolžnosti predsednika Folklornega  društva Groblje. Glede na to, da je usposobljen za vodenje odraslih folklornih skupin, lahko priskoči v pomoč Nevenki. On je dal pobudo za ustanovitev vsakoletnega mednarodnega folklornega večera »V Grobljah kot nekoč«.
  • Nevenka Unk Hribovšek, umetniška vodja. Nevenka je več kot trideset let navdušena plesalka. Plesala je pri slavnih skupinah Emona in Tine Rožanc v Ljubljani. V času petletnega bivanja v Nemčiji je za pet let prevzela vodenje jugoslovanske folklorne skupine v Darmstadtu. Pred dvajsetimi leti se ponovno posvetila folklori. Osem let je vodila veteransko folklorno skupino Tine Rožanc, leta 2007 je prevzela umetniško vodenje folklorne skupine Groblje. Nevenka je za njen prispevek k delovanju društva 2017 leta prejela nagrado Občine Domžale.
  • Franci Strle, podpredsednik. Franci pleše pri skupini od vsega začetka. Uživa v ljudskem plesu s svojo plesalko ženo Minko. Od ustanovitve društva deluje kot podpredsednik.
Skupna fotografija plesalcev Folklornega društva Groblje.

Ob koncu se je vsem plesalkam in plesalce za prikazano predstavitev svojega društva, kakor tudi obiskovalcem zahvalil Matjaž Brojan, novinar, raziskovalec in pisec, za tako pester večer, plesalcem pa na srce položil besede, da je ohranjanje kulturne dediščine v teh časih plemenito dejanje, ki ga morajo negovati in ohranjati, kar dokazujejo tudi z otroškim folklornim festivalom »Pleši, pleči črni kos«. Zatem pa so folklorniki skupaj z obiskovalci zaplesali en štajerski ples.

V prostorih knjižnice je na ogled tudi njihova bogata pregledna razstava v sliki in besedi. Vabljeni k ogledu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi