Dijaki Srednje šole Domžale razgalili Plešasto pevko

Če je bila včasih Plešasta pevka fikcija, je danes realnost. Več kot odlično so to dokazali dijaki Srednje šole Domžale, ki so v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale v četrtek, 5. maja 2016, odigrali predstavo Eugene Lonesco z naslovom Plešasta pevka.

Plešaste pevke na odru sicer nismo videli. Je pa pomenljiv naslov. Saj so dijaki Anže Škofic (gospod Smith), Patricija Tome (gospa Smith), Dan Čampa Pušl (gospod Martin), Barbara Pavlič (gospa Martin), Tajda Jeras (služkinja Mary) in Petra Martina Marić (gasilec) z izvrstno igro predstavili realnost, saj so dejansko naša življenja Plešasta pevka, ki se še vedno, po toliko letih češe enako.

Absurd v predstavi je na neki način potlačena erotika, obsesija, strah in želja po tem, da si opažen. Ideologija sreče in užitka je bolezen, ki pesti enaindvajseto stoletje in v družbi vzbuja anksioznost. Človek, ki uživa in je srečen, je tako postal merilo sveta. Množica ni samo najnovejši azil, temveč tudi mamilo posameznika. Obstajam samo takrat, kadar sem opažen in kadar drugim dokažem, da uživam. Živimo v času spektakla, kjer je prvi vstop v javnost izredno pomemben za izgradnjo podobe, in tudi v času obsojenosti na druge. Ampak kaj se zgodi takrat, ko nikogar ni, kdo postanemo?
Vse to so na odličen način v predstavi, ki sta jo režirali Martina Motl in Petra Martina Marič, prikazali dijaki Srednje šole Domžale. Plešasta pevka je obraz vseh nas …

Plešasto pevko so si ogledali tudi direktor SŠ Domžale, mag. Primož Škofic, podžupanja Občine Domžale, mag. Renata Kosec in direktorica KD Franca Bernika, Cveta Zalokar.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi