11. mednarodni gala folklorni večer “V Grobljah kot nekoč”

Folklorno društvo Groblje, Domžale je v soboto, 7. septembra 2019, v Športni dvorani Domžale pripravilo večer ljudskega plesa in petja, ki je potekal v okviru 11. mednarodnega gala folklornega večera “V Grobljah kot nekoč”.  Poleg gostiteljev, Folklorne skupine Groblje, so nastopili: Godba Domžale, Otroška folklorna skupina KD Domžale, Folklorna skupina Cof Ljubljana, Folklorna skupina Prishtine, Kosovo ter Pevci fantje LJUBLJANČANI. Folklorni večer je povezovala Draga Jeretina Anžin.

Mednarodnega gala folklornega večera se je udeležilo lepo število ljubiteljev tovrstnega plesa in petja. Koncerta so se udeležili tudi mag. Tomaž Deželak, podžupan Občine Domžale, Matej Primožič, vodja JSKD OI Domžale, Anton Košenina, predsednik KS Jarše – Rodica ter visoki predstavnik Ministrstva za kulturo republike Kosovo. Folklorni večer, lahko bi rekli kar pravi folklorni festival, so pripravili dr. Franc Hribovšek, Franc Strle, Roman Lazar, Nevenka Unk Hribovšek, Betka Kralj, Lidija Muzga in člani Folklorne skupine FD Groblje. Pri organizaciji je sodelovala tudi Služba za turizem Občine Domžale in KS Jarše-Rodica.

V uvodu večera so prireditev popestrile godbenice in godbeniki Godbe Domžale, ki so obiskovalcem ogreli dlani s svojim show programom v gibanju. Kulturno društvo Godba Domžale deluje že 135 let. Leta 1884 jo je ustanovil takratni domžalski učitelj Franc Pfeifer. Danes Godba Domžale z dirigentom Damjanom Tomažinom sodi v najvišjo umetniško skupino slovenskih godb, kar dokazuje z rednim udeleževanjem na tekmovanjih njene krovne organizacije, Zveze slovenskih godb. Tekmovanj in  gostovanj se udeležujejo tudi v tujini, v zadnjem obdobju pa je postala vešča show programa (godba v gibanju), s čimer je postala privlačna za različne mažoretne skupine in tovrstne mednarodne festivale. Redno nastopa v domači občini in drugod, sicer pa so njeni najbolj prepoznavni projekti Praznični koncert ob koncu leta, prvomajska budnica, pomladni koncert ter drugi promenadni nastopi. Med drugim so v zadnjih nekaj letih izdali  dve zgoščenki.

Sledili so dolenjski plesi v izvedbi Folklorne skupine Folklornega društva Groblje, Domžale, ki je v nadaljevanju nastopila še s spletom gorenjskih plesov. Folklorna skupina Groblje deluje že 12 let. V svojem programu ima gorenjske, dolenjske in koroške splete plesov. Plešejo in godejo v originalnih nošah iz obdobja 1860 do 1900. Folklorniki veliko nastopajo na Domžalskem, vsako leto pa se udeležijo državnega srečanja odraslih folklornih skupin v Bistrici ob Dravi, sodelujejo na območnih srečanjih v okviru JSKD, gostovali pa so že na Hrvaškem, Madžarskem, Portugalskem, Italiji, Avstriji in Belgiji. Umetniški vodja je Nevenka Unk-Hribovšek.

Otroška folklorna skupina KD Domžale je zaplesala novo koreografijo plesov, ki so se jo naučili v letošnji pomladi. Delujejo že devetnajsto leto. Skupino obiskujejo otroci iz bližnje in daljne okolice Domžal. Skupina se vsako leto predstavi z novim spletom. Letošnji splet, ki so ga zaplesali na folklornem večeru predstavlja star ljudski običaj in otroško dogajanje pod vaško lipo. Pust je eden najstarejših običajev na slovenskem. Iz odpadnega časopisa, moke in vode so doma naredili maske ali pa so se namazali z ogljem, oblekli pa so ponošena oblačila. Vodja skupine je Damjana Praprotnik, pomagajo ji Meta Maček, Tanja Zore in Marjeta Bilban.

Folklorna skupina Cof iz Ljubljane je zaplesala splet plesov iz Razkrižja in v drugem delu Rezijanske plese. Klub optimističnih folkloristof – COF, iz Ljubljane je začela delovati kot folklorna skupina pred 37 leti in to kot folklorna sekcija KUD Kliničnega centra in Medicinske fakultete dr. Lojz  Kraigher v Ljubljani. Od leta 2000 deluje samostojno. V vseh teh letih so nastopali na številnih koncertih in prireditvah po vsej Sloveniji in v tujini. So promotorji zdravega načina življenja in ohranjanja vitalnosti tudi v tretjem življenjskem obdobju. Trikrat so že bili izbrani za udeležbo  na zaključnem državnem srečanju folklornih skupin »Le plesat me pelji«. Ob 30 letnici delovanja jim je JSKD za kulturne dejavnosti podelil Zlato plaketo JSKD.  V svojem repertoarju pokrivajo praktično vso Slovenijo: plešejo plese Gorenjske, Dolenjske, Prekmurja, Primorja, Koroške in  Notranjske. Umetniški vodja skupine je Gorazd Mušič.

Sledil je nastop Folklorne skupine Prishtinë iz Kosova, ki so zaplesali v prvem delu večera Drenica, Perdrini, v drugem delu pa Tropoja, popturi, Bilbili. Ansambel pesmi in plesov Prishtinë iz Kosova deluje od leta 2012. Društvo danes šteje okoli 100 članov, starih od 7 let navzgor ter ima tri sekcije; plesno, folklorni orkester in narodni orkester. Prva štiri leta so delali v težkih pogojih, zadnji dve leti pa dosegajo velike uspehe z udeležbo na osemintridesetih festivalih tako doma kot v tujini. Odlikovani so bili za kostume in glasbene priredbe. Do uspehov so prišli s pomočjo dveh zagnanih članov: Mehmed Xhemajli kot koreograf in umetniški vodja ansambla ter Letullah Beqiri kot umetniški vodja glasbe.

Da so si obiskovalci malo oddahnili od poskočnih plesov, so poskrbeli pevci, ki so si nadeli ime Fantje Ljubljančani, zapeli pa so nekaj narodnih pesmi, ki počasi izginjajo v pozabo. Pevci Fantje Ljubljančani iz Ljubljane so se spoznali že kot študentje pri Akademski folklorni skupini France Marolt, kjer so se družili, plesali in peli. Želja po ponovnem skupnem prepevanju jih je pripeljala spet skupaj pred petimi leti. Njihov repertoar obsega slovenske ljudske pesmi od ljubezenskih, pripovedni, vojaških, obrednih, pa tudi pesmi o vinu in napitnic z vsega slovenskega etičnega ozemlja. Radi prepevajo ob različnih priložnostih in na srečanjih, kjer  še negujejo ljudsko izročilo. Skupino vodi Adriana Gaberščik.

Ob koncu folklornega večera se je dr. Franc Hribovšek zahvalil vsem, ki so kakor koli pripomogli, da je čudovit večer plesa, igranja in petja minil v tako odličnem vzdušju. Dolgi aplavzi so organizatorjem dali vedeti, da so na pravi poti, ljubitelji tovrstne dejavnosti pa si želijo še več takih večerov, zato se organizatorji ozirajo že na 12. folklorni večer, ki bo spet septembra drugo leto.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi