V času epidemije posebno pozornost namenimo otrokom

Nasveti za starše - kako se z otrokom pogovoriti o koronavirusu

Velik izziv v dani situaciji je sprejemanje le te na čim bolj miren in strpen način. Slovenci smo znani po svoji solidarnosti in sočutnosti, kar je ključnega pomena v razmerah, ki vladajo. Pomembno je, da je naše ravnanje odgovorno, da upoštevamo ukrepe za zaščito in ukrepamo mirno in preudarno.

Izjemno pomemben je torej tudi socialni vidik. Že odrasli lahko doživljamo stisko in negotovost, kar pa seveda velja tudi za naše najmlajše. Veliko vlogo pa imajo tudi mediji. Zaradi tega je pomembno, da se z otrokom pogovorite na njemu primeren način.

  • Sprašujte otroka in mu prisluhnite

Pomembno je, da se z otrokom pogovarjamo, ga vprašamo o tem koliko o virusu ve, ga spodbudimo k pogovoru, razmišljanju. Če je v vašem gospodinjstvu malček vam ni potrebno preveč spraševati; seznanite ga predvsem s higienskimi ukrepi in ga pri tem spodbujajte. Pogovor lahko spodbudite tudi skozi igro. Pomembno je, da otrokovih skrbi ne ignoriramo. Namenjajmo mu pozornost! Zavedajmo se, da je prav, da tudi otroci dobijo vpogled v resnično dogajanje po svetu. Če odgovorov ne poznate ne ugibajte.

  • Praktični prikaz zaščite

Najbolj pomembna stvar pri virusu je higiena. Seznanimo jih s pravilnim umivanjem rok, le to lahko popestrimo s pesmijo in plesom. Razložimo mu, kako reagira pri kihanju in kašljanju, kakšna naj bo distanca do drugih ljudi.

  • Bodite pomirjajoči in razumevajoči

Medijsko obveščanje je včasih pretirano in pomembno je, da otroci niso oboroženi s šokantnimi novicami in zastrašujočimi podobami. Naj bodo informacije, ki jih prejemajo čim bolj realne. Dnevne rutine doma naj ostanejo enake. Ob slabem počutju otroka mu na prijazen način razložite, da mora ostati v domači oskrbi, da je to zanj najbolj varno. Otrok naj ne bo prepuščen sam sebi, opazujte ga, spremljajte njegovo telesno govorico, ton glasu, predvsem pa mu dajte vedeti, da boste vedno poskrbeli zanj.

  • Preverite, če je otrok žrtev stigmatizacije ali pa jo spodbuja sam

Ob pojavi virusa so se pojavile tudi številne diskriminacije in nestrpnosti po svetu in tudi pri nas. Preprečimo doživljanje le tega in preverimo, da akter tega ni otrok sam. Koronavirus ne izbira po videzu, narodnosti, jeziku. Širimo prijaznost!

V otroku zakoreninite zavest, da je prijaznost in velikodušnost ključ do lepega življenja. Z njim delite tudi lepe zgodbe o zdravstvenih delavcih, znanstvenikih in mladih, ki si prizadevajo za delo na tem področju.

  • Pazite nase

Skrbite zate! Tako bodo tudi otroci povzemali vaše vedenje. Spremljali vas bodo tudi ob sprejemanju in odzivu na novice in prav zaradi tega je pomembno, da obvladujete svoja čustva.

Občina Domžale, Urad župana

Povzeto po spletni strani Unicef (Vir: https://www.unicef.si/novice/14247/kako-se-z-otrokom-pogovoriti-o-koronavirusu)

 

Tagi