Zakaj jabolko na dan ne odžene več zdravnika stran? #Ajdapiše

Človeška vrsta, kot jo poznamo, obstaja vsaj že 100.000 let, naši predniki pa so verjetno obstajali že pred tem. Kdaj smo začeli pozabljati stare modrosti, češ da smo bolj razviti in vemo več zaradi razvoja tehnologije?

Kot veliko drugih slovenskih deklet sem tudi sama prvič obiskala ginekologinjo v gimnazijskih časih, ker sem želela kontracepcijske tablete. To je bilo dobrih deset let nazaj in takrat nihče v Sloveniji še ni govoril o negativnih učinkih teh tablet, vsaj ne bolj obširno. To je bil tudi še čas, ko ni že čisto vsak poznal prijatelja, ki se sooča z neplodnostjo. Prideš, dobiš, greš – tako je bil videti moj obisk. Nisem bila polnoletna. To tudi še ni bil čas pametnih telefonov, da bi bila doktorica Google. In sem jemala tablete. Nisem imela nobenih večjih stranskih učinkih, pa vendar so vplivale na mojo težo in razpoloženje, po drugi strani pa pozitivno na moje takratne težave s kožo, česar sem bila seveda vesela. V najstniških letih so prioritete pač drugačne. Bilo je šele v zadnjem letu, dveh, da sem začela o tem razmišljati. Kako mlado dekle pride do zdravnice, ki ji zaupa, slednja pa nima časa (ali volje?) z njo govoriti. Tema o spolnosti ostaja v Sloveniji velik tabu, kar je morda celo največji paradoks kapitalizma – seks prodaja vse in seksi ženske so na oglasu za zadeve, ki nimajo nobene povezave s spolnostjo, vendar pa iskrenih, javnih, neposrednih debat na vsakodnevni ravni o spolnosti nimamo. Če smo srečni, jih imamo s partnerjem in prijatelji. Morda v kakšni predavalnici. Sicer pa slovenske debate o spolnosti še vedno ne segajo niti koraka dlje od vulgarnih šal in primitivnih iger na dekliščinah, fantovščinah ali pa porokah. Zakaj se torej čudimo, da vsi postajamo strokovnjaki z Googla, če je to dejansko edini prostor, kjer lahko brez sramu zastavimo čisto vsa vprašanja. Pa pravimo, da smo odprta in tolerantna družba.

Ginekologinja tako predpiše recept za tablete, če imaš »srečo«, se ta recept obnavlja v nedogled in to je to, ne potrebuješ niti dodatnega obiska. Če si nezadovoljen s tabletami, se vrneš in lahko dobiš drugo znamko. Lahko celo izbereš katero. Morda včasih dobiš celo kratka navodila o varnem odnosu, da tabletke ne ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi. V nobenem primeru pa ni razlage, kako hormonske tablete delujejo in vplivajo na mlado žensko telo. Zakaj po vseh teh letih raziskav, opazovanja stranskih učinkov, ta hitra, umetna, nenaravna rešitev še vedno velja za »revolucionarno odkritje« v znanosti? Tabletka, ki je prinesla svobodo ženskam? Kajti ženske, ki jih je zgodovina, predvsem pa Cerkev, poimenovala čarovnice, so že mnoga stoletja prej znala preprečevati nosečnost na naraven način. Z opazovanjem ženskega ciklusa in sprejemanjem ženskega telesa.

Kdaj smo v celoti prekinili z načini zdravljenj, ki so se jih posluževali naši predniki, in je naša vera izključno v farmaciji ter njenem razvoju? Farmacija rešuje mnogo težav. Vendar ne pozabimo, da so ljudje preživeli tisočletja, še preden so obstajale tovarne zdravil. Ne pozabimo, da smo mi potomci tistih, ki so preživeli vse od kuge pa do drugih bolezni naprej. Kje je torej vera v naše telo? V znanje naših prednikov? V tisto, kar imenujemo zdrava kmečka pamet in vera v intuicijo?

Na zgodbo o čudežni tabletki sem pomislila, ko sem razmišljala o cepivu. Virus je tako kot nezaželena nosečnost – lahko si zatiskamo oči, vendar obstaja. In cepivo je kot tableta, rešuje težave, toda ali jih rešuje v celoti, kakšne posledice prinaša in pa predvsem, zakaj smo tako v primeru tabletke, kot v primeru cepiva na množični ravni preprosto nehali govoriti o celoviti skrbi za telo?

Ko greš na PCR test, dobiš dvostranska navodila, kaj storiti v primeru, če si ali nisi okužen. Koga obvestiti, kako se izolirati, kdo je rizična skupina … Vse lepo in prav, toda kje so pa navodila, kako poskrbeti za svoje zdravje? Če je hudo, boš šel v bolnišnico. Toda, kaj pa, ko si »samo« doma z vročino, brez voha in okusa? Tudi tokrat te tvoja zdravnica, tista, ki ji zaupaš, razočara. Navodila so osnovna, češ saj je samo prehlad. Zakaj smo vsi Google zdravniki? Ker se moraš sam pozanimati, kateri vitamini in dodatki so priporočljivi v tej situaciji. Če bi imela odvetnika, ki bi mi podal tako osnoven odgovor, da bi morala pritožbo na sodišče sama pisati, ga verjetno ne bi plačala. »Osnovni« paket, ki ti ga nato svetujejo na spletu za prebolevanje virusa je vitamin C, vitamin D, selen in cink. Za to odšteješ slabih petdeset evrov v lekarni. Seveda za eno osebo. Kaj se zgodi, če imaš moža, dva otroka in nizke dohodke? Ne vem. Predvsem pa je zanimivo, da se tudi na tej točki obračamo na farmacijo in se niti ne vprašamo, v kateri hrani bi lahko dobili vse te vitamine. Paradoksalno: potrebuješ vitamin D, torej sonce, vendar pa ne smeš iz stanovanja, ker si v izolaciji.

Virus je in cepivo ni placebo. Toda, zakaj ne govorimo o zdravi prehrani? Zakaj ne govorimo, da človek, tudi ko zboli, potrebuje gibanje, svež zrak in sonce? Zakaj ne bi mediji govorili več o tem? Tako pa še vedno poslušamo zgolj o številkah … Že Stalin je vedel, da smrt enega je tragedija, milijon pa le statistika. Žal nam vsakodnevne številke v medijih ne povedo čisto nič več.

Darwin je v svojem revolucionarnem delu obrazložil evolucijo, tudi človeški nastanek, ki ga lahko opišemo z enim stavkom – najmočnejši preživi. Gre se za za vprašanje prilagodljivosti. Ne vplivamo na to, kaj se pojavi pred nami, v kakšni življenjski situaciji se znajdemo, šteje le, kako se bomo obrnili in kaj storili. Naša družba pa je postala grozno rigidna. Nismo prožni. Pišemo pravila, namesto da bi iskali izhode. In če bomo to nadaljevali, bo to naš pokop.

P.S. O banani na dan pa preberite v Dušanovi kolumni.

Ajda Vodlan (Ajda piše)

Kolumna avtorice ne odraža nujno stališča uredništva.

Ajda je lani začela pisati svoj tedenski novičnik (newsletter), na katerega se lahko naročite. Tako boste lahko na svoj e-mail vsak teden prejeli njeno kolumno, objavljeno na našem portalu in druge zapise, ki jih objavlja, hkrati pa boste lahko prebrali tudi bolj intimen zapis, ki ni objavljen nikjer drugje. Na njen tedenski novičnik se lahko prijavite tukaj.

 

Komentarji uporabnikov
Tagi