Prestavitev praznovanja slavnostne 50. obletnice Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine na jesen 2021

Žal so posledice korona virusa drastično zaznamovale gospodarstvo in turizem, kulturo, družbo in vsakega posameznika ter običajen utrip življenja širom sveta. Tako smo zaradi posledic virusa organizatorji 50. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine primorani slavnostno praznovanje prestaviti na drugo leto in sicer na vikend med 10. in 12. septembrom 2021.

Vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Franci Kramar je poudaril, da so posledice virusa korona prizadele tako turizem in vse turistične ponudnike kot tudi dodobra zaznamovale utrip poletnega dogajanja, prireditev in dogodkov. Tako so bili na Zavodu primorani kar nekaj prireditev odpovedati, večje bodo zaradi zaostrovanja ukrepov morali prestaviti na drugo leto oziroma na obdobje, ko bodo razmere to dopuščale, nekaj prireditev pa so kljub določenim omejitvam in upoštevajoč priporočila NIJZ že izvedli.

Kamnik bi tako letošnje leto v drugem septembrskem vikendu še posebej slovesno oživel, saj bi letos obeležili 50. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, vendar sta Občina Kamnik in Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik na predlog članov organizacijskega odbora Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku sprejela odločitev, da se praznovanje 50. obletnice Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku zaradi vladnih ukrepov in priporočil NIJZ prestavi v leto 2021.

Letos pa bomo Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku zaradi kontinuitete tega festivala nacionalnega pomena obeležili z razstavami fotografij ter posamičnimi ljudskimi in folklornimi plesi, uličnimi glasbenimi nastopi, sprevodom kamniških godbenikov in prikazi rokodelstva – vse pod pogojem, da bodo to dopuščali takratni vladni ukrepi in priporočila NIJZ.

Organizatorji se vrsto let na različne načine trudimo, da bi s prireditvijo poudarili pomen t.i. narodne noše, njeno vlogo pri razvoju narodne identitete ter razvoju kulture in nacionalne zavesti na naših tleh.

Avtorica: Nina Irt/ZTŠK; Foto: Anže Mulec

 

Tagi