Ponovno oživel javni potniški promet. Kaj morate vedeti?

Po skoraj dveh mesecih ustavljenega javnega potniškega prometa je ta z rahljanjem ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa v Sloveniji danes spet stekel. Potniki morajo pri tem upoštevati nekatere zaščitne ukrepe – od nošenja mask do razkuževanja rok in ohranjanja priporočene razdalje vsaj 1,5 metra.

Po tem, ko je vlada zaradi pandemije novega koronavirusa 16. marca 2020, začasno prepovedala in omejila javni prevoz potnikov, se ta v skladu s higienskimi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) od danes ponedeljka, 11. maja 2020, spet lahko izvaja, a drugače, kot smo bili navajeni v preteklosti. Tako je danes zjutraj že stekel potniški promet tudi med Kamnikom, Domžalami in Ljubljano, kamor se lahko odpravite z avtobusom ali vlakom. Avtobusni prevozi se izvajajo tudi na območju občin Trzin, Mengeš, Komenda, Lukovica in Moravče.

Vstop z masko, obvezno razkuževanje rok, priporočena razdalja …

Voznike avtobusov bodo pred okužbo varovale posebne fizične pregrade, dokler s temi ne bodo opremili vseh avtobusov, pa bodo potniki v vozilo vstopali le na zadnjih vratih. Tako na avtobusih kot vlakih bo nameščeno razkužilo, ki ga bodo morali potniki obvezno uporabiti ob vstopu. Prav tako bodo morali nositi zaščitne maske. Priporočena razdalja med voznikom in potniki, kot tudi med potniki samimi, je 1,5 metra.

Ko bo vozilo prispelo na cilj in bodo potniki izstopili, ga bo treba prezračiti, pred novo vožnjo pa tudi razkužiti vse površine, s katerimi bi bili lahko potniki v stiku. Dokler ne bodo nameščene zaščitne pregrade z odprtino za prodajo vozovnic, teh na avtobusih ne bo mogoče kupiti, jih bodo pa potniki lahko kupili na nekaterih avtobusnih postajah.

(Foto: Arriva Slovenija)

Na avtobusnih postajališčih in postajah

  • Ko čakamo na avtobus, med seboj vzdržujemo zadostno medsebojno razdaljo.
  • Vstop in izstop iz avtobusa je trenutno omogočen le pri zadnjih vratih.
  • Pred vstopom naj potniki počakajo, da najprej varno izstopijo potniki, ki so prispeli na cilj.
  • Pri vstopu, izstopu in na avtobusu vzdržujemo varno razdaljo (vsaj 1,5 m) od ostalih potnikov in voznika/-ce.

Pravila na avtobusu

  • Za vstop na avtobus in potovanje je obvezna uporaba ZAŠČITNE MASKE, ki prekrije nos in usta. Maske se med nošenjem ne dotikamo (pravilna namestitev maske).
  • Ob vstopu in izstopu uporabimo RAZKUŽILO za roke (uporaba razkužila).
  • Na avtobusu vzdržujemo varno razdaljo (vsaj 1,5 m).
  • Prosimo vas, da ne uporabljate sedežev takoj za voznikom/-co.
  • Dostop do voznika/-ce ni omogočen/dovoljen.
  • Na avtobusu se dotikamo čim manj površin.

Do nadaljnjega nakup pri vozniku in validacija vozovnice nista omogočena

Na spletni strani podjetja Arriva Slovenija, ki izvaja javne prevoze tudi na relacijah Kamnik – Domžale – Ljubljana ter v okoliških občinah (Trzin, Mengeš, Komenda, Lukovica in Moravče), so zapisali, da do nadaljnjega nakup vozovnice pri vozniku in validacija vozovnice na vozilu nista omogočena. Po njihovih pojasnilih naj bi potniki v tem primeru na avtobus vstopili brez vozovnice, nakup za nadaljnje vožnje pa uredili na izstopni postaji.

So pa s ponedeljkom, 11. majem 2020, vrata odprla nekatera prodajna mesta skupine Arriva Slovenija (delovni čas: od 8. do 16. ure). Za območje, ki ga pokriva Arriva Kam-Bus je nakup vozovnic možen na AP Kamnik (Maistrova ulica 18, Kamnik). Več o vzpostavitvi javnega avtobusnega potniškega prometa si lahko preberete na spletni strani Arriva Slovenija.

(Foto: arhiv domžalca)

Vozni red vlakov je prilagojen in okrnjen

Z današnjim dnem so pričeli voziti tudi vlaki, je pa vozni red prilagojen in okrnjen. Lahko si ga podrobneje ogledate v iskalniku voznega reda.

Na spletni strani Slovenskih železnic so zapisali, da lahko na vlak vstopajo le zdrave osebe, ki ne kažejo znakov akutne okužbe dihal (kašelj, nahod, izcedek iz nosu, povišana telesna temperatura, bolečine v žrelu…). Pred vstopom v vlak je potrebno vzdrževati zadostno medosebno razdaljo. Ob vstopu v vlak si razkužite roke, enako priporočajo tudi pri izstopu. Na vlakih bodo z nalepkami označena vrata kjer bo možen vstop oz. izstop. »Prosimo, da upoštevate talne oznake za smer premikanja, da ne pride do sočasnega premikanja v nasprotne smeri. Ves čas trajanja prevoza je potrebno imeti pravilno nameščeno masko, ki prekrije nos in usta,« opozarjajo na Slovenskih železnicah.

Število sedežev in stojišč v vlaku bo omejeno. Ob tem prosijo, da upoštevate tudi oznake na sedežih, ki ob upoštevanju zagotavljajo ustrezno varnostno razdaljo. V času trajanja ukrepov bodo na postajah zaprte čakalnice in javna stranišča, omogočen bo le prehod skozi čakalnice, kjer poteka prodaja vozovnic.

Na Slovenskih železnicah še priporočajo, da vozovnice kupite preko spleta, mobilne prodaje ali v njihovi aplikaciji, s čimer se boste izognili dodatnim stikom ob stanju v vrsti za nakup na železniških postajah, ter njihovemu osebju v vlaku zagotovili, da vašo vozovnico pregleda brezkontaktno.

Avtor: Miha Ulčar

 

Tagi