Z vlakom na kavo v Novo mesto

18. maja 2023, se je na železniški postaji v Domžalah zbralo 46 članov in članic Društva upokojencev Vir. Tokratni cilj enodnevnega izleta »Z VLAKOM NA KAVO« je bil obisk dolenjske prestolnice.

Skozi Novo mesto nas je spremljal vodnik Janez Rodič, ki je povedal, da so dobili mestne pravice že daljnega leta 1365 in da je mesto znano tudi po okrašenih bronastih situlah.

Medtem, ko smo si ogledovali najvidnejše znamenitosti mesta nas je spomnil tudi na pomembne meščane kot so olimpionik Leon Štukelj, pesnik Dragotin Kette, pisatelj Janez Trdina, začetnik zgodovinske avantgarde na slovenskem Anton Podbevšek, pesnik Miran Jarc, arhitekt Marjan Mušič, skladatelj Marjan Kozina, seveda pa je omenil še mnoge druge, med njimi tudi baletna plesalca Pio in Pina Mlakarja.

Za kratek čas smo vstopili v Kapiteljsko cerkev sv. Miklavža, ki je od leta 2006 tudi stolna cerkev in sedež novomeške škofije. Sv. Miklavža je na glavnem oltarju upodobil slavni beneški slikar Tintoretto. V tej cerkvi je deloval tudi Jurij Slatkonja, drugi novomeški prošt, ki je znan kot pobudnik ustanovitve Zbora dunajskih dečkov in prvi dunajski škof.

Pot nas je vodila mimo petindvajsetih barvitih »breških hišk«, ki jim hudomušni prebivalci pravijo »novomeški vlak«, so jih zgradili na ozkem prostoru na skrajnem robu strmih in visokih pečin nad reko Krko. V teh hišah na Bregu so nekdaj bivali manj premožni meščani, v eni od njih pa se je rodil tudi veliki novomeški slikar Božidar Jakac.

Reka Krka je imela v času našega obiska visok vodostaj, kar nam je preprečilo, da bi uživali v razgledih med počitkom in malico, ki jih sicer omogoča lega restavracije neposredno ob reki.

Tokratni izlet je bil razmeroma naporen, saj smo prehodili lep del mesta. Vožnja z vlakom, ki je trajala nekaj več kot pet ur, seveda v obe smeri, pa je omogočila tudi sproščen klepet.

Kam pa junija? Na Jesenice.

Avtor: Lili Jazbec; Foto: Lili in Milan Jazbec

Tagi