V MGC Bistrica s skupno telovadbo in sprehodom za spomin obeležili svetovni dan Alzheimerjeve bolezni

V mesecu septembru obeležujemo mesec Alzheimerjeve bolezni. 21. septembra pa obeležujemo svetovni dan Alzheimerjeve bolezni. V tem obdobju posamezniki in organizacije po vsem svetu izvajajo aktivnosti z namenom večje osveščenosti na področju demence pri Alzheimerjevi bolezni in vseh drugih oblik demenc. Letošnji slogan Alzheimerjeve bolezni poteka pod sloganom »Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno« poudarek pa je predvsem na preventivi, zmanjševanju in preprečevanju dejavnikov tveganja za nastop demence.

Današnje dopoldne je bilo v Medgeneracijskem centru Bistrica v Domžalah veselo. Kljub napovedi dežja, je dopoldne sijalo toplo sonce, kar so na dan obeležitve Alzheimerjeve bolezni stanovalci in zaposleni s pridom izkoristili. Najprej so v avli doma izvedli skupno telovadbo, ki so se jo je udeležilo veliko stanovalcev, zaposlenih ter tudi direktorica Snežana Golob, nato so se odpravili na sprehod po okolici Domžal. Osebju MGC Bistrica se je pridružilo tudi dvanajst prostovoljk Društva Šola Zdravja z Mariko Haler na čelu, zato so lahko na sprehod popeljali kar petindvajset starostnikov na vozičkih, nekaj pa jih je šlo samih s hoduljami.

Letos so izbrali pot, ki je peljala mimo Srednje šole Domžale, preko mostu pod Šumberkom so prečkali Kamniško Bistrico, pri spomeniku padlim talcem so zapeli dve pesmi, za kar je poskrbela naj prostovoljka Marika Haler, zatem pa so naredili še krog po ulicah pod Šumerkom, nato pa so se odpravili nazaj v MGC Bistrica, kjer sta ju čakala topel čaj in kava.

Pred MGC Bistrica so se srečale dve generacije. Starostniki ki so se ravno vrnili s pohoda za spomin ter vrtčevski otroci, ki so ravno ob prihodu starostnikov prišli mimo MGC Bistrica. Seveda so se pozdravili, beseda je dala besedo. Najprej so otroci zapeli svojo pesem, zatem pa skupaj s starostniki zapeli še pesem “Radi se imamo”. Otroci so si še ogledali hodulje in vozičke, pokramljali s starostniki, nato so se veseli razšli.

Hvala delovni terapiji, fizioterapiji, zaposlenim, prostovoljcem, Mariki Haler in Društvu Šola zdravja Domžale. Bilo je lepo in sproščeno.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi