Tinkara Koleša, direktorica CZM Domžale: “Mladi imajo pred seboj ves svet”

Ob oblikovanju Strategije za mlade so na Občini Domžale in Centru za mlade Domžale zaznali, da mladi v lokalnem okolju pogrešajo večje dogodke za mlade. Vzklila je ideja o festivalu za mlade, ki so ga poimenovali Dan za mlade. V soorganizaciji Centra za mlade Domžale, Občine Domžale in Službe za turizem so v letih 2018 in 2019 takšen dogodek ob 25. maju tudi izvedli. Lani je dogodek zaradi epidemije novega koronavirusa odpadel, ravno tako bo tudi letos. Vendar kljub vsemu niso vrgli puške v koruzo, saj za letošnji 25. maj pripravljajo virtualni komični večer s stand up komiki. Organizatorji pravijo, da se glede same vsebine pustimo presenetiti, zaupali pa so nam, da bodo vključene mladinske tematike in morda tudi nekaj šal na račun Domžal.

O aktivnostih za mlade, njihovih potrebah in željah ter o delovanju Centra za mlade Domžale smo se pogovarjali z direktorico Tinkaro Koleša, ki je v Center za mlade kot prostovoljka prišla že leta 2005, od leta 2013 pa je direktorica tega zavoda. Tinkara z družino že 14 let živi v Radomljah. Pravi, da je vesela, da so se odločili za selitev, ker jim Radomlje in Domžale res ponujajo vse kar si družina lahko želi – dobra osnovna šola, dobra povezava z Ljubljano, dovolj možnosti za rekreacijo, mirno vaško okolje in zadovoljivo infrastrukturo.

Kot smo že omenili je Tinkara v Center za mlade Domžale kot prostovoljka prišla že leta 2005. Po diplomi se je prijavila na Zavod za zaposlovanje in hkrati ugotovila, da ima naenkrat kar veliko prostega časa. S CZMjem je najprej sodelovala kot izvajalka učne pomoči za mlade. Pravi, da je bilo to obdobje, ko sta bili v CZMju zaposleni le dve osebi in so potrebovali pomoč tudi pri čem drugem (oblikovanje letakov, spletna stran …). Leta 2008 se je odprlo mesto koordinatorja programov v CZM in se je prijavila na razpis. Leta 2013 se je takratna direktorica odločila, da zamenja delovno mesto in je začasno prevzela vlogo v.d. direktorice. S prevzemom te vloge je videla, kaj vse je še možno narediti, da so odzivi mladih na določene spremembe vidni, da se oblikuje dobra ekipa, ki lahko naredi mnogo. Zato se je tudi odločila, da leta 2014 kandidira na razpisu za direktorico zavoda.

Na medmrežju bomo gostili predstavo Resnica ali laž v Domžalah. V tem spletnem “šovu” boste lahko slišali resnične zgodbe in nesramne laži naših tekmovalcev, treba pa bo uganiti, kaj je laž in kaj resnica! Igralci vejo samo vsak svojo resnico, vse ostalo je predmet domišljije in ugibanja!

Vabimo vas, da se nam pridružite v torek, 25. maja ob 20.30 na FB kanalih Centra za mlade Domžale, Visit Domžale, Občine Domžale, Domžale za mlade in domžalec.si prisluhnete resničnim zgodbam ali nesramni, lažem komikov: Boštjana Gorenca – PižameSaša StaretaUroša Kuzmana in Roka Bohinca. Povezavo do predvajanja v živo najdete na povezavi tukaj.

Kdaj ste prišli na Center za mlade Domžale in kakšen izziv vam je predstavljalo delovno mesto direktorice?

CZM Domžale je kot javni zavod začel delovati leta 1998 in takratna direktorica Lili Jazbec je orala ledino (domžalsko in slovensko) s programom mladinskega centra. Ko sem jaz prevzela vodstvo je bilo za CZMjem že 13 let delovanja in je imel vpeljane programe. Ob nastopu prvega mandata je bila moja vizija, da ohranimo vse kar deluje in naredimo še korake v smeri, ki jih zavod še ni pokrival. Predvsem sem želela, da z različnimi aktivnostmi postane CZM prepoznan med starejšimi mladimi, torej v starostni skupini 15 do 30 let. Hkrati pa smo začeli delati tudi na večji prepoznavnosti zavoda v lokalnem okolju.

Lahko poveste nekaj o Centru za mlade in o aktivnostih? Koliko na leto jih izvedete in kdo vse se jih udeležuje?

Na to vprašanje mi je vedno težko na kratko odgovoriti, ker CZM deluje na več področjih in je izziv na kratko opisati vse. Center za mlade je aktiven na področju organizacije preventivnih programov (delavnice na šolah, vodenje Lokalna akcijske skupine za preprečevanje odvisnosti, vodenje projekta Varne točke) in pomoči mladim v stiskah (svetovalnica, učna pomoč). Najbrž pa je v splošni javnosti CZM bolj prepoznan po izvajanju interesnih dejavnosti za mlade, dnevnem centru Plac za mlade, informiranju mladih, organizaciji mladinskih kulturnih in drugih prireditev, mednarodnih aktivnosti. Na leto izvedemo približno 450 dogodkov, ki jih obišče približno 6000 obiskovalcev. Polovica obiskovalcev je stara med 6 in 15 let, 30 % je mladih med 15. in 30. letom, 20 % pa je staršev in strokovnih delavcev.

Kako lahko mladi izrazijo svoje predloge in ideje za aktivnosti in projekte? Na kakšen način poskušate njihove ideje in projekte vključiti v vaše aktivnosti?

Vsi zaposleni v CZMju se zavedamo, da smo tu za mlade, trudimo se, da jih slišimo in njihov glas prenašamo do odločevalcev. Mislim, da ni mladega, ki bi lahko rekel, da je prišel v CZM z idejo in mu nismo prisluhnili ali pa ga podprli pri izvedbi. Pred leti smo imeli skupino mladih, ki so v okolju iskali ideje mladih in jih potem predebatirali ter uresničevali v CZMju. Sedaj poklepetamo z mladimi v okolici, preberemo njihove prispevke v Slamniku, jih povprašamo kaj manjka, smo v stiku z lokalnimi šolami, naša vrata so odprta za lokalne mladinske organizacije. Dnevni center Plac za mlade nam ponuja malho idej, kaj si želijo mladi do starosti 15 let. Na delavnicah za malo starejše mlade slišimo kaj manjka študentom, v Strokovni svet CZMja je vključena predstavnica lokalne mladinske organizacije, redno smo aktivni na sejah Komisije za mladinska vprašanja. Veseli me, da bomo v kratkem izpeljali eno dobro prakso in namreč mednarodno izmenjavo Odklopi se, ki je rezultat ideje in dela skupine mladih ter podpore zaposlene v CZMju. Upam, da bo takšnih aktivnosti vedno več.

Kako je koronavirus vplival oz. vpliva na vaše aktivnosti?

V letu 2020 so bili prostori Centra za mlade zaprti kar 5 mesecev in v tem času se je nekako 70 % aktivnosti prestavilo na splet. Določene aktivnosti kot je npr. delovanje dnevnega centra ali ustvarjalne in foto delavnice ni bilo mogoče prestaviti v on-line obliko. Žal se zaprtje in omejitve vlečejo tudi v leto 2021. Prostorske omejitve nam omogočajo izvedbo v max. 6 udeleženci in zato še vedno kar nekaj aktivnosti ohranjamo v spletni obliki.

Vaše aktivnosti potekajo tudi v smeri promocije in širjenja prostovoljstva. Tako ste imeli že več prostovoljcev iz drugih držav, s katerimi ste izvedli več zanimivih projektov. Prav tako so naši prostovoljci odšli v tujino. Lahko poveste nekaj o tem?

Zadnjih šest let smo zelo aktivni tudi na mednarodnem področju. Mislim, da smo celo edina lokalna organizacija, ki izvaja projekte v okviru Erasmus+ Mladi v akciji, ki je namenjen mladini izven šolskega področja. V okviru takšnih projektov gostimo mladinske izmenjave in treninge mladinskih delavcev, hkrati se preko CZMja mladi Domžalčani lahko udeležijo takšnih aktivnosti v tujini. Izvajamo tudi projekte financirane s strani programa Evropska solidarnostna enota, ki mladim omogoča prostovoljsko delovanje v tujini. V CZMju smo tako za eno leto gostili prostovoljce iz Francije, Španije in Estonije. Gostili smo tudi dva skupinska kratkoročna prostovoljska projekta v okviru katerega je ena skupina mladih iz več evropskih držav po Domžalah vzpostavila skupnostne vrtove, druga skupina pa je začela razvijati lokalno mladinsko ulično delo.

Kako prepričati mlade, da se vključijo v prostovoljske aktivnosti?

Menim, da si mnogo mladih želi delati tudi prostovoljno, le informacija o tem mora priti do njih. Vsako leto se v naš kolektiv vključi nekaj prostovoljcev, ki izvajajo učno pomoč. Pravkar iščemo prostovoljce, ki nam bodo pomagali obnoviti skupnostne vrtičke in imamo odziv. Želim si, da bi več mladih prepoznalo in izkoristilo možnosti, ki jim jih ponujata programa Erasmus+ Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota. To so aktivnosti, kjer so kriti stroški poti v tujino, namestitve, prehrane in nekje je celo predvidena dnevna žepnina. Res so to projekti, ki si jih lahko privošči vsak, ne glede na njegove finančne zmožnosti. O tem kaj vse mladi z udeležbo na takšnih aktivnostih pridobijo, pa mi niti ni potrebno razlagati.

Nedolgo nazaj je zaživel nov portal za mlade – Domžale za mlade. Kakšen je njegov namen, komu vse je namenjen in kakšno vsebino ponuja?

Portal je svoj zametek dobil v sklopu raziskav, ki so bile izvedene za namen priprave dokumente Strategija za mlade v občini Domžale 2018-2023. Ugotovili smo namreč, da mladi pogosto ne vedo kaj se za mlade dogaja v lokalnem okolju. Hkrati pa prihaja do poplave informacij z različnih strani in včasih težko izluščimo bistvo. Portal Domžale za mlade vključuje napovednik dogodkov za mlade v lokalnem okolju, izpostavlja aktualne dogodke/aktivnosti za mlade na državni ravni, hkrati pa za zagotavlja informacije s področij, ki so jih mladi prepoznali kot pomembne – zabava, izobraževanje, zaposlovanje, zdravje, stanovanja, mednarodni projekti in lokalna mladinska sfera.

Kako poteka sodelovanje z vašo ustanoviteljico Občino Domžale?

Občina Domžale nam zagotavlja sredstva za delovanje, nas podpira v naših aktivnostih in nam hkrati daje dovolj svobode v delovanju. Kadarkoli potrebujemo pomoč pri izvedbi programa, nam pridejo nasproti. Tako, da lahko rečem, da dobro sodelujemo.

Za letošnji 25. maj – Dan za mlade v sodelovanju s Službo za turizem Občine Domžale pripravljate komični večer: Laž ali resnica v Domžalah. V predstavi bodo nastopili znani stand up komiki. Kako je prišlo do tega projekta in kaj lahko pričakujemo?

Ob oblikovanju Strategije za mlade smo zaznali, da mladi v lokalnem okolju pogrešajo večje dogodke za mlade. Vzklila je ideja o festivalu za mlade, ki smo ga poimenovali Dan za mlade. V soorganizaciji z Občino Domžale in Službo za turizem smo v letih 2018 in 2019 takšen dogodek tudi izvedli. Lani je dogodek odpadel zaradi korone. Glede na situacijo tudi letos izvedba ni bila mogoča. Ideja o komičnem večeru s stand up komiki je v CZMju vzklila že pozimi, a smo pustili, da se zadeva še malo »pretensta«. Spomladi smo nadaljevali z organizacijo dogodka in vzklila je ideja, da zadevo organiziramo 25. maja in s tem vsaj malo nadomestimo Dan za mlade. Glede vsebine se pustimo presenetiti, vemo pa, da bodo vključene mladinske tematike in morda tudi nekaj šal na račun Domžal.

V Strategiji za mlade, ki je bila narejena pred nekaj leti, je eden izmed predlogov tudi dom (prostor) za mlade, kjer bi lahko izvajali različne projekte in aktivnosti. Izvajate jih sicer v prostorih na Ljubljanski 58, vendar ste prostorsko omejeni. Kako kaže s tem projektom?

Menim, da je prostor za mlade res ena rak rana Domžal. Vesela sem bila, ko se je to izpostavilo pri oblikovanju Strategije za mlade. Na dogodkih povezanih z oblikovanjem Strategije so imeli besedo tudi mladi in njihove ideje so bile enkratne. Izražena je bila potreba po stavbi, kjer bi imele sedež vse oz. vsaj večina mladinskih organizacij in organizacij za mlade, kjer bi imeli prostore za izvedbo aktivnosti, druženje, vadbo bendov in mini nastope, nek zunanji prostor. Žal se trenutno na tem področju ni veliko zgodilo. CZM je v upravljanje dobil 60m2 velik prostor v Domžalskem domu, ki pa ni dovolj niti za potrebe CZMja. Trudim se, da prostorski problem mladih izpostavljam v komunikaciji z vodstvom Občine, za to se tudi trudi naš Svet zavoda. Upam, da bodo tudi druge mladinske organizacije pristopile k temu in da nam skupaj uspe premakniti zadeve.

Ves čas ste v stiku z mladimi. Kaj danes mladi v Domžalah pogrešajo?

Mladi v Domžalah potrebujejo prostor za druženje, za izvajanje neprofitnih aktivnosti, za pridobivanje izkušenj … Nekaj, kjer jih ne bodo bombardirali oglasi za alkohol, kjer bodo dobrodošli tudi, če ne naročijo kave in jih bodo imeli v uporabi brezplačno. Pogrešajo tudi več dogajanja za mlade. Bi pa na tem mestu izpostavila, da imamo v Domžalah Komisijo za mladinska vprašanja, ki deluje kot posvetovalno telo župana in jo sestavljalo predstavniki mladinskih organizacij. Kontakt s člani je mogoč preko komisija@domzalezamlade.si . Menim, da je to enkraten mehanizem preko katerega lahko mladi sami županu sporočijo svoje ideje, potrebe ali pa članom kaj predlagajo.

 

Vaši načrti in želje v prihodnosti?

Trenutno mislim, da si vsi najbolj želimo, da se izgine epidemija in začnemo delovati normalno, brez vseh omejitev. Program CZMja je zastavljen in prilagojen situaciji mladih. Menim pa, da se bomo kmalu morali soočiti s tem, kako mlade odtrgati od zaslonov in jih privabiti k udeležbi v živo. Tako, da moja želja je, da mladi čim prej začutijo, da jim dogodki v živo poleg znanja, spretnosti, izkušenj, dajejo še neko neformalno izkušnjo, ki jim jo da druženje s sovrstniki.

25. maja obeležujemo Dan za mlade. Kaj bi ob tem dnevu sporočila mladim?

Mladi imajo pred seboj ves svet. Naj bodo aktivni, raziskovalni, naj se preizkušajo v različnih vlogah, pridobivajo izkušnje, sklepajo prijateljstva, razvijajo hobije, rešujejo konflikte, izmenjujejo mnenja, razmišljajo podjetno, skratka živijo in kdaj tudi padejo. Situacije v katerih se znajdemo kot mladostniki nam mnogokrat zagotovijo cel šop izkušenj iz katerih črpamo kasneje v življenju in nas mnogokrat tudi zelo definirajo.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič Zupančič

 

Tagi