Skrivnostni vlak, ki bo najstnike zapeljal v svet umetnosti

Kulturni dom Franca Bernika Domžale si je v sodelovanju z Domom kulture Kamnik za prihajajočo sezono 2023/2024 zadal zanimiv izziv. Z novim, trajnostnim abonmajem s pomenljivim naslovom Potovalci, so si zadali k ogledu izbranih umetniških zvrsti privabiti najstnike med 12. in 15. letom starosti.

Sodobna tehnologija je v naša življenja vnesla številne spremembe in novosti. Morebiti jih v največji meri občutijo ravno najstniki, ki so v dobršni meri že odraščali z neprestano dostopnostjo do želenih vsebin, kakor tudi različnimi občutki, ki se morebiti zdijo starejši generaciji precej neznani. Pogosto sta mnenje in pa podoba, ki ju imamo o dogajanju, osnovana na informacijah, s katerimi razpolagamo in pa njihovi interpretaciji. V želji, da bi pobliže spoznali svet mladih, današnjih najstnikov tudi skozi oči oseb, ki se trudijo snovati zanimive programe zanje, smo k pogovoru povabili direktorja Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, Jureta Matičiča.

Po kakšnem ključu ste izbirali predstave, ki ste jih vključili v abonma Potovalci in čemu ste pri izboru dali največji poudarek? Ali ste morebiti imeli takrat pred očmi podobo kakšnega današnjega najstnika in si ob tem skušali predstavljat, kaj bi pritegnilo njegovo ali njeno zanimanje? Kaj je skupna rdeča nit izbranih predstav oziroma, ali jim je skupna samo slovenska produkcija?

O abonmaju za najstnike smo v našem kulturnem domu razmišljali že vrsto let, a ga nikoli nismo zares zasnovali. Nikoli ni bilo zares konsenza ali naj ga snujemo v sodelovanju s šolami ali pa bi radi, da najstniki k nam pridejo sami; predvsem pa nimamo dovolj kadra, da bi se s takšnim abomnajem ukvarjali sami. Abonma za mlade je bil torej vedno nekje na robu misli, dokler se pri nas ni oglasil Goran Završnik iz Doma kulture Kamnik s prvo pobudo za Potovalce in ideja se je zelo hitro razvila do točke, ko abonma že vpisujemo. Abonma ima šest prireditev, ki so žanrsko zelo raznolike in nimajo vsebinske rdeče niti, razen seveda te, da se bomo na predstave vozili z vlakom – takšna je vsaj naša želja. Tri predstave se bodo namreč odvile v Domžalah, tri pa v Kamniku. Abonma zajema gledališče, ples, film, cirkus in celo ognjeno predstavo, vsak dogodek pa bo pospremljen še dodatno dejavnostjo – po filmu “Kaj pa Ester” nas bo na primer obiskala ekipa ustvarjalcev in igralcev, drugje bomo imeli delavnice in še marsikaj … Program sva sestavljala skupaj z Goranom Završnikom, z mislijo na čim širšem žanrskem naboru, ki mora biti “izven okvirjev”, torej mora izzivati, širiti obzorja, včasih tudi malce provocirati.

Vaš vstop v svet najstnikov poteka s pomočjo ogleda in pa izbora filmov, ki jih je zanje pripravila filmska industrija in pa odziva, ki ga beležite pri obisku kina in številnih drugih dogodkov. Kakšno mnenje in pa podobo ste si nekako izoblikovali o današnjih najstnikih?

Verjetno imamo pri nas v Kulturnem domu Franca Bernika in v Mestnem kinu Domžale največ najstnikov res na filmih, če odštejemo predstave in projekcije, ki jih obiščejo v okviru šole. Z najstniki veliko delamo prav v okviru šolskih, nenazadnje tudi sam živim v isti hiši z dvema najstnikoma, zato vem, kako kompetentni gledalci in sogovorniki so. Mlada publika je najmanj toliko zahtevna kot odrasla, če ne celo bolj, saj zelo dobro vejo kaj jim je všeč in kaj ne, imajo zelo izostren okus, hitro prepoznajo blef, zato mora biti na odru ali na platnu res nekaj iskrenega, resničnega, naša naloga pa je, da jim pri tem postavimo še kakšen nepričakovan izziv.

Prednost abonmaja Potovalci, je tako v skrbno izbranem programu, ki je namenjen prav mladim – najstnikom zadnje triade in srednješolskim prvošolcem, rezervacija sedeža in pa dostop do prizorišča dogajanja z javnim prevoznim sredstvom. Izbrali ste vlak, s katerim si bodo mladi lahko določene predstave ogledali v Domžalah in v Kamniku. Kakšen je namen tovrstnega izbora?

Zaenkrat smo se osredotočili na zadnjo triado osnovne šole, na mlade med 12. in 15. letom, pri čemer lahko kakšno leto odvzamemo, kakšnega pa dodamo. Ampak v resnici je abonma odprt za vse. Vlak pa je zelo pomembna vezna komponenta Potovalcev, abonma je pravzaprav izpeljan iz ideje vožnje z vlakom. V Kamniku in Domžalah je železnica del vsakdana, za marsikaterega mladega tudi glavni način transporta, zato je edino logično, da se z njo odpravimo tudi v “teater” ali v kino, sami, brez staršev. Oba kulturna domova sta v neposredni bližini železniških postaj, zato bodo tudi ure pričetka predstav prilagojene prihodu in odhodu vlaka. Vstopnice zagotovimo organizatorji abonmaja, ki bomo mlade tudi pričakali na železniških postajah in se družno odpravili do predstave in nato nazaj domov. Potovalci izvirajo iz ideje in želje po kar se da samostojnih, aktivnih najstnikih, ki se lahko sami od sebe usedejo na vlak in se odpeljejo na željeno destinacijo in potujejo po našem somestju. Uporaba vlaka ima konec koncev tudi trajnostno noto, sedaj pa povezuje še dva zelo dejavna prijateljska kulturna domova.

Današnjim najstnikom naj bi dolgotrajno sedenje in spremljanje dogajanja povzročalo nemalo težav, saj naj bi bila njihova zmožnost ohranjanja pozornosti precej okrnjena. Povedano drugače, najstniki naj bi danes s težavo spremljali najsibodi filme, gledališke predstave in pa druge kulturne dogodke v enem kosu. Koliko resnice se skriva v tovrstnih »opazkah«?

Veliko je takšnih teorij in predvidevanj, ki mogoče celo držijo, ampak ne le za mlajše generacije – tudi starejši imamo v digitalnih časih verjetno slabšo kondicijo za gledanje filmov, predstav in tako dalje, kljub temu, da so sodobni filmi začeli pridobivati na minutaži in so vedno daljši. Zadnji dokaz je npr. Nolanov Oppenheiner, ki je dolg tri ure, čeprav se je meni ob ogledu zdel veliko krajši :). Predvsem pa se nam je težko odlepiti od telefonskih zaslonov in se odpraviti v kino, gledališče, na koncert, torej ven v družbo, med ljudi. Kar lahko zanesljivo trdim iz izkušenj je pa to, da vsi zelo zbrano in angažirano spremljamo kvalitetne vsebine, ki nas “ujamejo” in angažirajo, predvsem pa niso “na prvo žogo”. Zato je naša naloga, da takšne vsebine najdemo in jih damo na voljo gledalcem.

Kaj bi želeli sporočiti mladim, ki premišljujejo, da bi se letos podali na drugačno dogodivščino in se vpisali v najstniški Abonma Potovalci?

Lepo vabljeni na vlak v domžalski in kamniški oder! Prvo leto je predvsem testno leto Potovalcev, zato naši prvi mladi abonenti ne boste le gledalci, ampak bomo tudi poslušali in si skrbno beležili vaša mnenja, se pogovarjali o vaših željah in idejah. Te bodo potem osnova za naslednje sezone Potovalcev.

Izbrane prireditve, ki si jih bodo najstniki ogledali v sklopu abonmaja Potovalci

  • Mladinska komedija, KAJ PA ESTER (Domžale)

Ester pusti Kaja, ki se s tem nikakor noče sprijazniti, zato ji sledi na novo šolo. Vse se zakomplicira …

  • Cirkuška predstava, Branko Potočan: CIRKUS NA MESEC (Kamnik)

Cirkuška predstava, Branko Potočan: CIRKUS NA MESEC. (Foto: Drago Videmšek)

Cirkus na mesec je kolaž utrinkov človeškega stremljenja v zvezdno nebo. Je popotovanje, je optimizem in upanje, igra in polet v vesolje. Pojdite z nami. Na naši ladji je prostora za vse.

  • Ognjena veseloigra, Čupakabra: ŠOLA ZA ZMAJE (Kamnik)

Kdor hoče pravi zmaj postati, z ognjem se uči ravnati. Triglavi zmaj vroče vrtince viha, ogenj kašlja in dim sopiha. Glasno bere zmajsko poezijo in poučuje nadebudno mularijo.

  • Po motivih zbirke Janeza Trdine: BAJKE IN POVESTI O GORJANCIH (Domžale)

Gorjanci so dom številnim slovenskim bajeslovnim likom: vilam, velikanom, volkodlakom, čudodelni vodi, nenavadnim drevesom in praproti, ki ima na kresno noč prav posebno moč.

  • Plesna predstava, Jerca Rožnik Novak in Johannes Randolf: 2GETHER/AL(L)ONE (Domžale)

Ko plesalka Jerca ugotovi, da ne bo mogla izvesti plesnega dueta z Veroniko, ki je, kot kaže, našla boljšega koreografa in je ni na spregled, za pomoč prosi občinstvo. Nastane iz naključij sestavljena plesna predstava.

  • Znanstveni cirkus, HEVREKA! (Kamnik)

Predstava Hevreka! želi pri gledalcih spet zanetiti strast do ustvarjalne misli in jim teme, ki so velikokrat dolgočasne (znanost, matematika, fizika) predstaviti na svež, iskriv način.

Vpisovanje abonmajev

Vpisovanje v trajnostni abonma za najstnike Potovalci, ki združuje gledališče, film, ples, cirkus in glasba za širjenje obzorij je v polnem teku. Prav tako poteka tudi vpisovanje v številne abonmaje in sicer v preddverju Kulturnega doma Franca Bernika Domžale (Ljubljanska 61), vsak dan od 10. do 12. ure ter od 16. do 18. ure (ob sobotah samo v dopoldanskem času).

Vpis abonmaja na daljavo

Abonma lahko vpišete tudi na daljavo, plačilo pa izvedete preko položnice ali preko internetnih plačilnih poti. Vaše želje za podaljšanje abonmaja, spremembo sedeža ali za vpis novega abonmaja nam sporočite preko internetnega obrazca na www.kd-domzale.si. Več informacij o tej obliki vpisovanja dobite tudi na telefonski številki 01 722 50 50 in elektronski pošti neza@kd-domzale.si (kontaktna oseba: Neža Mežan).

Lepo vabljeni.

Avtor: Petra Petravič; Foto: Kulturni dom Franca Bernika Domžale

 

Tagi