Mladi iz Evrope po Domžalah sejali semena. Če so padla na plodna tla, pa bomo videli kmalu!

Center za mlade Domžale je dober mesec dni gostil enajst EVS prostovoljcev iz šestih držav: Španije, Portugalske, Nemčije, Gruzije, Grčije in Estonije. Skupaj s Centrom za mlade Domžale so med svojim bivanjem izvedli kar nekaj zanimivih projektov, med drugim so uredili sedem urbanih vrtičkov. Obiskali so lokalne osnovne šole ter nekatere lokalne organizacije in ustanove, kjer so izvedli nekaj delavnic. Sodelovali so tudi na dveh občinskih prireditvah Kuhna na plac in Spoznajmo se, praznujmo skupaj, ki sta se potekali v mesecu aprilu. Skratka, srečati jih je bilo možno vsepovsod.

Evropska prostovoljna služba (European Voluntary Service – EVS) mladim ponuja možnost daljšega bivanja in dela v gostiteljski organizaciji v drugi državi (do 12 mesecev), pri čemer je delo prostovoljca ali prostovoljke EVS v korist gostiteljske organizacije ali lokalne skupnosti, istočasno pa izvajanje praktičnih nalog predstavlja preizkušnje, ob katerih poteka učni proces za prostovoljca/ko.

V času svojega bivanja v Domžalah so EVS prostovoljci izvedli nekaj delavnic, na katerih so ozaveščali o pomenu zdravega načina življenja ter vrtnarjenjem. Seveda pa nikoli niso pozabili predstaviti tudi države iz katere prihajajo, njihovo kulinariko, glasbo, ples in še marsikaj zanimivega. V sklopu obiska so organizirali dogodek 4D-omžale brez elektrike. Oznaka 4D pomeni realno življenje, prav tako pa ime dogodka predstavlja besedno igro, saj v angleškem jeziku lahko to pomeni ZA Domžale (For Domžale). Šlo je za večer brez elektrike, s tem pa so osveščali mlade o svetlobnem onesnaževanju, prav tako pa so želeli ustvariti večer brez socialnih medijev, pametnih telefonov in računalnikov. Mladim so želeli pokazati, da se lahko zabavajo na način, kot so se zabavali naši starši – z igro, plesom ter dobro hrano. Učili so se tradicionalnega španskega, portugalskega in estonskega plesa ter se igrali interaktivno družabno igro, ki je vključevala odgovarjanje na vprašanja. Udeleženci so torej morali pokazati tudi nekaj splošne razgledanosti.

Eden izmed glavnih projektov, ki so ga izvedli je projekt Nazaj k naravi, ki je bil v času njihovega bivanja v Domžalah v polnem teku, saj so uredili sedem urbanih vrtičkov: pri dnevnem centru ASPI, pri Menačenkovi domačiji, pri Domu upokojencev Domžale, v križišču Slamnikarske in Karantanske ceste, pri fitnes napravah ob Kamniški Bistrici in pri Športnem igrišču na Škrjančevem.

Pred odhodom domov so EVS prostovoljci pripravili še zaključni večer, na katerem so predstavili vrtičke, ki so jih uredili v času bivanja. Zbranim so predstavili, kaj so počeli v prostem času ter se sladkali s tradicionalnimi sladicami. Svoj obisk pa so zaključili z ulično akcijo, ki so jo izvedli v centru Domžal. Med potjo so obiskali nekaj urbanih vrtičkov, ki so jih uredili, mimoidočim pa so delili semena medovitih rastlin ter jih informirali o njihovem projektu Nazaj k naravi. Seveda z željo, da bi njihova semena padla na plodna tla!

Ker ima vsak začetek svoj konec, se je z odhodom prostovoljcev, zaključil tudi ta projekt, ki je obogatil mlade, ki so se družili z ESV prostovoljci ter pomagali soustvarjati njihove aktivnosti. V Centru za mlade se ob tej priložnosti lepo zahvaljujejo vsem za pomoč pri izvedbi projekta Društvu ASPI, Domu upokojencev Domžale, Turističnemu društvu Radomlje, Menačenkovi domačiji, Naši trgovin’ci & Društvu Verjamem vate, Zavodu za šport in rekreacijo Domžale.

Zahvaljujejo se tudi sponzorjem projekta: Hofer Slovenija, BAUHAUS Slovenija, Cvetličarna Omers, Živex, Vrtnarstvo in cvetličarstvo Tratnik, Kmetijska zadruga Domžale, Vrtnarstvo in cvetličarstvo Cvetje Ksenija Domžale, Cvetličarna Slovnik, Camping Orehek.

Projekt je financiran prek programa Evropske komisije Eramus+.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar, Miha Ulčar; Video: Miro Pivar

Tagi