Zaradi pusta sta Donald Trump in Kim Jong Un na Viru zakopala bojno sekiro

Za Pustno sekcijo Striček iz Vira je danes prišel težko pričakovani trenutek, saj so okrog dvanajste ure iz rok župana Tonija Dragarja prevzeli občinsko oblast, vključno s ključem prazne občinske blagajne. Pred nami je sedaj štirinajst dni pustne vladavine, v tem času pa bodo veljali strogi pustni zakoni. Da pa se bodo striktno upoštevali, bo skrbela stroga virska pustna policija. To pa še ni bilo vse. Pustna sekcija Striček je na postavitvi Strička in prevzemu pustne oblasti gostila tudi pet pomembnih tujih državnikov. Dogodka so se namreč udeležili ameriški predsednik Donald Trump, nemška kanclerka Angela Merkel, ruski predsednik Vladimir Putin in ljubljeni severnokorejski voditelj Kim Jong Un. Če namreč kaj veljaš na svetu, potem ne smeš izpustiti tako pomembnega dogodka, kot je vsako leto pred začetkom pustovanja na Viru.

Prevzem pustne oblasti v občini Domžale in postavitev maskote Strička, je zabaven in spektakularen dogodek Pustne sekcije Striček iz Vira, ki vsako leto uvod v pustovanje, ki bo skupaj trajalo malo več kot štirinajst dni. Kot smo že omenili na začetku, bodo v času pustne vladavine veljali strogi pustni zakoni, za upoštevanje le-teh pa bo skrbela stroga virska policija. V prihodnjih dneh tako lahko na Viru pričakujete pomanjkljivo oblečene natakarice, vsak izmed virskih lokalov, pa bo moral en dan v času pustne vladavine točiti cviček za ceno 3,50 evra za liter. Program letošnjega pustovanja na Viru pri Domžalah prinaša kar nekaj novosti in dodatnih prireditev, kar pomeni, da se bo letos v pustni deželi Vir za pusta dogajalo na polno in kdor ne bo za to in za pusta, potem naj se raje odseli vse do avgusta.

Dogodek se je pričel ob 10. uri dopoldan, ko je izpred papirnice Količevo krenila karavana pisane pustne druščine na čelu z maskoto Striček. Karavana, ki so jo sestavljali ministri Pustne sekcije Striček, kurenti iz Ormoža, Godlerji iz Šenčurja, ansambel Domačini, druge gostujoče maske in mimoidoče ter seveda prej našteti tuji državniki, je potovala po okrašeni Bukovčevi cesti, z vmesnimi postanki, da se je pisana druščina lahko malo spočila in okrepčala. V zadnjem delu poti, sta se karavani pridružila tudi župan Toni Dragar in podžupanja mag. Renata Kosec, ki sta bila bolj »kisle« volje, saj sta se zavedala, da bosta po predaji oblasti, za dobrih štirinajst dni ostala brez dela in brez občinske blagajne. Stričkov končni cilj je bil udoben sedež na strehi lekarne na Viru, kjer bo štirinajst dni z viška opazoval in spremljal celotno dogajanje v pustni deželi.

V nadaljevanju je župan Toni Dragar s podžupanjo mag. Renato Kosec, predsedniku Pustne sekcije Striček Petru Koscu-Pipiju predal občinsko oblast, skupaj s ključem prazne občinske blagajne. Župan je ob tem povedal, da je blagajna prazna, ker so v preteklih dneh na občini poravnali vse račune. Seveda pa upa, da bo čez štirinajst dni, ko jo bodo vrnili, polna do vrha. »Naj bo na Viru štirinajst dni veselo in naj vam bo vreme naklonjeno. Naj živi Pustna sekcija Striček in naj živi občina Domžale,« je dejal župan.

Se je pa ob tej priložnosti zgodil še en pomemben dogodek, ki bo pomembno prispeval k miru v prihodnosti oziroma vsaj za čas pustne vladavine. Besedna vojna, kazanje mišic in kdo ima večji rumeni gumb, med ZDA in Severno Korejo, ki smo jim priča zaradi severnokorejskega jedrskega programa in izstreljevanjem balističnih raket ter protiukrepih zahoda proti tej izolirani državi, se je danes na Viru končala s podpisom mednarodnega sporazuma in premirja, ki sta ga podpisala ljubljeni severnokorejski voditelj Kim Jong Un in ameriški predsednik Donald Trump. Da mislita resno, sta v zemljo zakopala bojno sekiro za štirinajst dni. Po besedah Magdalene Dragar, severnokorejske veleposlanice v Sloveniji, je ljubljeni vodja obljubil, da v času pustne vladavine ne bo vrgel vodne bombe in tudi ne izstreljeval raket. Po sklenjenem sporazumu sta se voditelja še objela, svet pa se je sedaj oddahnil. Ker je bil to tako ganljiv trenutek, so marsikomu med zbrano množico iz oči pritekle solze.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič, Video: Miro Pivar

Več fotoutrinkov z dogodka si lahko ogledate na povezavi tukaj (Foto: Karin Božič) in povezavi tukaj (Foto: Miro Pivar)

Program letošnjega pustovanja na Viru si lahko preberete v prispevku spodaj.

Če slučajno mislite, da letos ne bo pusta, potem ste v veliki zmoti!

Komentarji uporabnikov
Tagi