Veliki koncert ob 30 letnici Ansambla Viharnik

Letos 30. jubilej delovanja slavi Ansambel Viharnik iz Kamnika, ki ob tej priložnosti pripravlja veliki tradicionalni koncert “Šopek za mami.” Obeta se prava glasbena poslastica, saj bodo Viharnikov jubilej popestrili znani glasbeni gostje. 

Koncert, s številnimi gosti, bo v soboto, 18. marca 2023, ob 19. uri, v Športni dvorani Kamnik. Dogodek bosta povezovala Franc Pestotnik Podokničar in Janja Ulaga. Po koncertu bo sledil še ples, poskrbljeno bo za hrano in pijačo.

Viharniki na odru ne bodo sami, ampak bodo nastopili še številni zanimivi glasbeni gosti: Kvatropirci, Modrijani, Helena Blagne, ansambel bratov Poljanšek, Tomaž Plahutnik, Šmarnogorski kvintet, Ansambel Javor, Ansambel Galop, Mestna godba Kamnik in Folklorna skupina Kamnik.

Viharnik je drevo, ki v planinah kljubuje viharjem, dežju, snegu …  in velja, kot simbol trdoživosti, katero pa tudi mi člani ansambla potrjujemo s trideset letno prisotnostjo na slovenski narodno zabavni sceni.

Dragi bralci Domžalca, lepo vabljeni k sodelovanju v nagradni igri, kjer si lahko z oddanim odgovorom na “nagradno vprašanje” (možnih je tudi več odgovorov) in kančkom sreče, priborite 1x brezplačni vstopnici za 2 osebi in 2x brezplačni vstopnici za eno osebo za koncert ob 30 letnici Ansambla Viharnik.

Nagradno vprašanje: Po čem se imenuje Ansambel Viharnik?

  1. po viharju
  2. po drevesu
  3. po vodji ansambla
  4. po zelenjavi
  5. drugo

Nagradna igra poteka izključno na spletnem portalu domžalec.si od petka, 24. februarja 2023, do torka, 28. februarja 2023, do 24. ureOdgovor (lahko jih je tudi več) na nagradno vprašanje pošljite do torka, 28. februarja 2023, do 24. ure na e-naslov info@domzalec.si in poleg dopišite svoj ime in priimek ter e-naslov. Žrebanje bo potekalo v sredo, 1. marca 2023. Izžrebanec (ime in priimek) bo objavljen na spletni strani domžalec.si dne 1. marca 2023.

Z oddanim odgovorom se strinjam in sprejmem pravila nagradne igre, ki so dostopna tukaj.

Vstopnice so že na voljo po znižani predprodajni ceni 18 Eur in sicer na spletni strani www.olaii.com ter na bencinskih servisih OMW in v trafikah 3DVA. Rezervacija vstopnic je možna tudi na 041 863 378 (Matjaž).

Zgodba o Viharniku

Zgodba o Viharniku se je začela konec leta 1992, ko je  Martin Vodlan, harmonikar, ustanovitelj ansambla in tudi avtor glasbe, poiskal basista Aleša Jermana in kitarista Bojana Urbanijo. Martin se je odločil za ime ansambla , Viharnik. Ker je Martin ljubitelj narave in hribov je iz svoji pohodniških poti po kamniških vršacih poznal viharnike, ki jih je videval. Naslednje leto 1993 se jim pridruži pevka Tanja Grabrijan. Svoj prvi večji nastop so imeli leta 1993 na prireditvi Veselo v Kamnik, ki jo je organizirala Mestna godba Kamnik.

Leta 1994 se podajo v studio in posneli so prvo kaseto z naslovom » S prijatelji na pot«. Leta 1995 se je od ansambla poslovil Bojan Urbanija in nadomestil ga je kitarist Marko Spruk , ki je še danes član ansambla. Tega leta se jim pridruži pevec Grega Kren. 

Leta 1995 se je od ansambla poslovil Bojan Urbanija in nadomestil ga je kitarist Marko Spruk , ki je še danes član ansambla. Tega leta se jim pridruži pevec Grega Kren. Leta 1996 so spet v studiu in posneli so drugo kaseto z naslovom »Zgodba o Viharniku« Tega leta pevko Tanjo Grabrijan zamenja Sabina Vidovič.

Sledili so številni nastopi, tako se v studio odpravijo šele leta 2000 in takrat prvič izide CD plošča z naslovom »Zaklad narave« Na tej plošči je prišel do izraza pevski duet in štiriglasno petje, poudarjeno z gorenjskim ritmom inštrumentalnega tria.

Leta 2004 so z rahlo zamudo praznovali deseti jubilej. V Športni dvorani komenda, so organizirali velik koncert z naslovom »Šopek za mami«, ker je bil v mesecu marcu v času, ko praznujemo materin praznik. Ob tem praznovanju so posneli CD ploščo z naslovom » Harmonika je kriva«. Plošča je bila posneta v »Dream studio Krt«. Kakor prejšnja CD plošča je tudi ta izšla v založbi KRT. Za izdano naklado in prodajo plošč jim je studio KRT podelil ob jubilejnemu koncertu srebrno ploščo. Koncert je odlično uspel, zato je postal tradicionalen.

Zaščitni znak ansambla Viharnik so koncerti Šopek za mami, ki jih je bilo v teh letih … Ob tem se ansambel Viharnik zahvaljuje Srečku Korbarju in Zdravku Šinku za pomoč in izvedbo koncertov.

Leta 2005 se je poslovil basist Aleš Jerman in zamenjal ga je odličen glasbenik Samo Kališnik. (Kvatropirci, Fehtarji). Samo Kališnik je sin Jožice Kališnik, bivše pevke legendarnega ansambla bratov Avsenik. Jožica se je na odru pridružila ansamblu Viharnik, ko so imeli koncert Šopek za mami.

Leta 2008 je ansambel na koncertu Šopek za mami praznoval 15. obletnico delovanja. Ob tem praznovanju je izšla nova CD plošča z naslovom »Kamnik je naše mesto«. Konec leta 2010 sej je poslovil Samo Kališnik in zamenjal ga je basist David Smolnikar

Leta 2012 je ansambel Viharnik na koncertu Šopek za mami praznovali 20. obletnico igranja. Na sam dan koncerta je izšla CD plošča z naslovom »Rože z neba«. Tega leta jih zapusti basist David Smolnikar in ansamblu se pridruži basist Jernej Plahuta, ki je ansambel obogatil tudi vokalno s prodornim drugim basom. Naslednje leto 2013 se je poslovil pevec Gregor Kren in zamenjal ga je Mare Cerar, ki je bil dolgoletni član ansambla Grintovci.

Ansambel Viharnik veselo igra veliko na zasebnih zabavah, veselicah in je gost na različnih koncertih. Gostovali so tudi v tujini, tako so igrali v Avstriji, Franciji, Švici, Nemčiji in na Švedskem.

Leta 2019 se je poslovila dolgoletna pevka Sabina Vidovič. Fantje so imeli srečo pri izbiri nove pevke saj se jim je pridružila simpatična »tolminka » Urška Jazbec. V ansambel je tega leta prišel tudi basist Matjaž Kogovšek. Pevka in basist sta v ansambel prinesla mladost in svežino in Viharniki so takoj po zapletih s kovidom začeli s snemanjem in številnimi nastopi. Martin Vodlan vodja ansambla Viharnik in harmonikar rad reče: «Ja pozna se ta mlada energija na naših nastopih. To vidim na nastopih. Mi smo vsi na odru na polno in občinstvo je z nami v izrednem razpoloženju.«

Posneli so preko 80 avtorskih skladb. Besedila so pisali: Bernard Miklavc, Fanika Požek, Vera Šolinc, Ivan Sivec, Majda Rebernik, Jožica Kališnik, Urška Vrhovec. Večino glasbe je napisal član in vodja ansambla Martin Vodlan. Nekatere pa so prispevali: Robi Smolnikar, Dominik Krt, Franci Lipičnik, Rajko Vavpetič, Primož Kosec.

V teh letih je ansambel Viharnik sodeloval na vseh pomembnejših festivalih (ptujski, števerjanski, vurberški …), kjer so se vedno uvrščali v finale, ali na vidna mesta. Na festivalu narodno zabavne glasbe »Lenart 2005« so dosegli drugo mesto strokovne žirije. Leta 2010 so v Domžalah prejeli bronastega slavčka. Kot gostje so nastopali v razno raznih oddajah na nacionalni RTV (Veselo po domače, Veseli pušeljc, Koncert iz naših krajev, Četrtkov večer, Na zdravje …), in na raznih radijskih in TV postajah po vsej Sloveniji.

Začetek ansambla

Poleti leta 1992 je Martin Vodlan odšel na veselico v Moravče pri Domžalah. Igral je ansambel Beli Cvet. Martin je poslušal ansambel in med tem so ga srbeli prsti. Zato je vprašal, če lahko v pavzi tudi on kaj zaigra. Martin si je opasal harmoniko in njegovi hitri prsti so drseli pod »frajtonarci«. Člana ansambla Aleš Jerman na basu in Bojan Urbanija na kitari sta zastrigla z ušesi. Beseda je dala besedo in čez nekaj časa so že ustanovili ansambel Viharnik. Povabili so še pevko Tanjo Grabrijan in začele so se njihove veselice

Prvi nastop v Franciji

Že v prvem letu igranja so dobili povabilo, da bi zaigrali izseljencem v Franciji v kraju Sallaumines, kjer ima sedež slovensko društvo Planika. Z veseljem so sprejeli vabilo, saj je bilo za njih to posebno priznanje in prva večja avantura. Na pot so se odpravili s svojim kombijem Renault Trafic, ki je imel že kar nekaj let in veliko število prevoženih kilometrov. Druženje in zabava z izseljenci v društvu Planika je bilo uspešno in polno navdušenja na obeh straneh. Med vožnjo domov pa je kombi počepnil. Poklicali so vlečno službo, da jih je odpeljal do mehanične delavnice. Tisto noč so prespali ob obilici smeha in zabave, kar v kombiju. Naslednji dan so poiskali proste sobe, da so jim lahko zamenjali menjalnik v avtu. Poplačali so vse stroške in na konce je še nekaj honorarja ostalo za vse člane. Bila je tod dobra »gaža« če ne bi imeli težave z prevozom. Ampak smeha ni manjkalo.

Miha Ulčar; Foto: Arhiv Ansambla Viharnik

Tagi