Na strehi virske lekarne že Striček sedi, oblast prevzela pustna druščina

Pa so se začele pustne norčije. In to že štirinajst dni pred samim pustom. Tako je namreč v Pustni deželi Vir, kjer pusta začnejo praznovati že kar nekaj dni prej. To namreč veleva tradicija. Člani Pustne sekcije Striček se tega držijo kot pribito. 

Še malo več kot štirinajst dni in naše kraje bo obiskal Pust, ki tudi letos ne bo suhih ust, pa tudi usta bodo tako kot običajno, mastna od pustnih krofov in lepljiva od slastne marmelade. Tudi letos se je Vir pri Domžalah za štirinajst dni spremenil v Pustno deželo Vir, oblast pa je prevzela virska pustna druščina. V tem času bodo veljali tudi strogi pustni zakoni. Da pa se bodo dosledno upoštevali, bo skrbela stroga virska pustna policija.

Danes, malo po deseti uri dopoldne je izpred gostilnice Scena na Količevem krenil sprevod z maskoto Striček, kurenti iz Ormoža in ostalimi pustnimi maskami. Seveda pa so bili prisotni tudi vsi ministri iz Pustne sekcije Striček ter Godlarji iz Šenčurja. Ker ob taki priložnosti ne gre brez dobre glasbe, je bila prisotna tudi ta, za katero so poskrbeli člani ansambla Domačini.

Sprevod, ki je trajal dobro uro in pol, je imel vmes dva postanka in sicer se je prvič ustavil »Pr Ičet«, Janezu Lavriču, nekdanjemu dolgoletnemu predsedniku Pustne sekcije Striček in nato še v gostilni Ribič, kjer so se lahko sodelujoči in gledalci pogreli z zdravilno kapljico …

Na koncu se je sprevod ustavil pred lekarno na Viru, kjer so na vrh lekarne postavili Strička, letos so imeli kar nekaj dela, saj jim je nagajal močan veter, nato pa sta podžupana Občine Domžale Matej Primožič in Borut Ernestl predsedniku Pustne sekcije Striček Petru Koscu – Pipiju predala ključ občinske blagajne, s katerim je Vir postala 14-dnevna Pustna dežela. Naj ob tem poudarimo, da bodo sedaj štirinajst dni veljali posebni pustni zakoni, ki jih je potrebno dosledno spoštovati, za kar bo poskrbela virska policija. Virski pregovor namreč pravi, da kdor ni za pusta, naj izseli se do avgusta.

Več o novih zakonih in letošnjih pustnih prireditvah najdete na spletni strani Pustne sekcije Striček.

Letošnje pustovanje bo za Pustno sekcijo Striček Vir še posebej slovesno, saj letos obeležujejo že 33. obletnico delovanja. Kar v prevodu pomeni, da je že toliko let pestrega pustnega dogajanja na Viru, ki ga vedno okronajo s tradicionalnim pustnim karnevalom, ki si ga vsako leto ogleda velika množica obiskovalcev. Iz Pustne sekcije Striček Vir vsem pošiljajo velik pustni pozdrav in veliko krofov! Seveda pa ste lepo vabljeni, da obiščete njihove prireditve in se na lastne oči in ušesa prepričate, kako pestro in zabavno je vsako leto v Pustni deželi Vir. Po dveh letih premora nadaljujejo z dolgoletno tradicijo, zato bo veselo. Pripravljajo namreč veliko pustovanje z Mambo Kings & Pop Design 18.02.2023 na Viru pri Domžalah.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi