Grad Khislstein: Vlado Kreslin z Malimi bogovi

Kako se bere kombinacija dobre, kvalitetne slovenskega glasbe z grajsko veličino? Meni kot pravljica. Kot uresničitev sanj. Kot vrhunski obet za glasbeno popolnjen večer – k sreči ni bila na mestu samo teorija, ampak tudi izvedba.

Na gradu Khislstein v Kranju se letos eden za drugim vrstijo številni glasbeniki. Kranjčani in glasbeni privrženci so tako že imeli priliko prisluhniti vižam precej pestrega nabora glasbenih izvajalcev. Poletni aranžma so zaenkrat sestavljali Kvatropirci z gosti, Prljavo kazalište, Laibach, Rudi Bučar in z nedeljskim koncertom ga je še dopolnil Vlado Kreslin z Malimi bogovi, na katerega smo se odpravili tudi sami.

Koncert je bil sprva napovedan za petek, 21. julija, ampak so ga organizatorji vremenu na ljubo prestavili na nedeljo ob 21.00. Tako so se v Kranj že nekaj po 20. uri začeli zgrinjati ljubitelji Kreslina – velika večina se je ustavila še v kavarni pred gradom, kjer je bilo na mizah opaziti številne omamne pijače. Večina dam si je izbralo aperol ali džintonik, ki sta bila po videnem najljubša, medtem ko je glavnina gospodov prisegla na pivo.

Nekoliko manj je bilo zapaziti pijače na prizorišču, se je pa ob kakih 20.45 že nabralo precej ljudi, tako da so preostali bili prisiljeni v stoječi ogled. Ko je odrske deske zavzel Kreslin s 6-člansko skupino Mali bogovi, smo vsi gledalci vstali, zaradi dobre glasbe pa nam kasneje do sedenja več niti ni bilo.

Vlado Kreslin pogosto nastopa z Malimi bogovi, nemalokrat je njegov odrski sopotnik tudi Beltinška banda in pa Teo Collori z Momento Cigano.

Vlado Kreslin bo letos dopolnil 70. leto življenja, pa vendar svojim letom očitno blazno uspešno kljubuje. V zares konkretnem koncertu je predstavil popolnoma vse spektre svojega glasbenega delovanja in z veliko verjetnostjo zadovoljil vse goste (potovali smo Z Goričkega v Piran, se zagledali v globine Reke, potem pa se s pogledom kvišku začeli zavedati, da Od višine se zvrti, se s Tisto zakartano uro vrnili v Prekmurje, potem pa se kaj hitro zagledali še v Tisto črno kitaro). Izvedel je solo različico pesmi Abel in Kajn, ki jo sicer tipično poje s Severo Gjurin, medtem ko je hrvaškega pevca Šajeto v pesmi Rulet nadomeščal odličen glas iz skupine Mali bogovi, ki ga je tudi sicer spremljala skozi ves koncert.

Ko se je poslovil od publike, ga je ta gromko priklicala nazaj, Vlado Kreslin pa nam je vsem ob tem zabičal Še je čas in dodal še dve svoji pesmi; tudi Poj mi pesem, ki bi jo poslušalci v nasprotnem primeru verjetno konkretno pogrešali. Koncert, ki bi mu težko oporekali tudi hudi glasbeni kritiki, je zaključil v svojem slogu in se od svojih privržencev poslovil s pesmijo, ki jo je skupinsko zapel z vsemi člani multiinstrumentalne skupine Mali bogovi.

Dandanes trendi narekujejo kratke koncerte, ki le redko presežejo uro in tričetrt. Vlado Kreslin je z Malimi bogovi na odru vztrajal preko dve uri in dokazal, da je ponosen predstavnik stare šole, ki pa po videnem in slišanem sodeč vsekakor še ni rekel zadnje, saj nemara prekipeva od elana. S svojim tipičnim vizualnim slogom izpade na odru v kombinaciji s širokim glasbenim spektrom, ki pokriva vse od emocionalnih žalostink do ponarodelih nabritih viž, zelo sveže in obeta še katero uspešnico. Ko se je prvič poslovil od občinstva in prišel nazaj, nas je vprašal, ali imamo še čas za eno pesem. Mi smo ga imeli, Vlado Kreslin ga ima gotovo še za bistveno več, verjetno celo za kak album.

Vlado Kreslin ima v avgustu napovedane koncerte na hrvaškem Bolu na Braču, v Dutovljah, Žirovnici, Postojni, na Brionih, v Ajdovščini in Lenartu.

Vsekakor pa poletja še ni konec. Tega se dobro zavedajo tudi v središču Gorenjske, kjer za preostanek vročih dni pripravljajo še Bajago z Instruktori, ki so na vrsti že ta petek, 28. julija, dan kasneje pa slovenska indie glasbena skupina MRFY. Avgustovsko dogajanje bodo pričeli z nekoliko bolj resno glasbo – obiskovalci gradu in okrajni prebivalci, kamor bodo dobro odmevale visoke intonacije posameznih arij, si bodo lahko ogledali precej znano opero La Traviata, krstno uprizorjeno daljnega leta 1853, italijanskega skladatelja Giuseppeja Verdija. Če je opera napovedana za 12. avgusta, pa kasneje tega meseca grajske deske pričakujejo še skupino Batista Cadillac, ki ji bo moč prisluhniti 18. avgusta, in akustično izvedbo koncerta banda Big Foot Mama. Slednji bo sij kranjskih žarometov doživel 26. avgusta.

Zaključek poletnega niza koncertov je predviden za septembra. Prvi šolski dan bo razvedril Magnifico, teden pozneje – 8. septembra – pa v Kranj prihaja še MI2. Več o poletnih koncertih in dogajanju v Kranju si lahko preberete na www.visitkranj.com.

Avtor: Rok Učakar Grašič; Foto, video: Rok Učakar Grašič

 

Tagi