Kako ne spodbujamo hoje otroka

Vsak otrok bo shodil. In če mu ponudimo možnost, da shodi sam, ko je za to pripravljen, naredimo kvaliteti njegove telesne sheme in njegovim gibalnim vzorcem veliko uslugo.

Pot do prve hoje bo zaznamovana z veliko poskusi, vstajanjem in pobiranjem, kobacanjem, prenosi teže, premiki ob predmetih …vse kar dojenček potrebuje za gradnjo kvalitetnega gibalnega vzorca ter samozavest, da zmore sam doseči gibalni mejnik, tudi hojo, ko je nanjo pripravljen.

Vemo že, da dojenčka ne vodimo v hojo tako, da ga držimo za iztegnjene roke. Ta vzorec hoje dojenčka ne spodbuja, težišče se mu premakne iz naravnega in velikokrat hodi po prstih. Dojenčku pustimo čas, da s poskusi pride do hoje sam.

Prvi samostojni koraki bodo tako stabilni in suvereni in dojenček oziroma že malček bo na doseženo izjemno ponosen!

Česa vse pa še ne priporočamo na poti do prvih korakov:

HOJICA

Uporaba hojice pri dojenčku dokazano povzroči napačne vzorce gibanja, ki niso optimalni oziroma lahko celo škodujejo njegovemu razvoju na dolgi rok. Pojavijo se lahko težave s hrbtenico, nepravilnosti pri hoji, ipd. Če starši mislimo, da bo hojica pomagala otroku hoditi, temu ni tako. V hojici težišče dojenčka ni enako kot pri hoji, namesto do prenosa teže med nogami in grajenja stabilnosti je položaj v hojici statičen in otroku ne omogoča gibanja temveč samo odrive, ki ne vodijo v hojo.

SKAKALČEK

Tudi v skakalčku dojenček ne pridobiva kvaliteten gibalne vzorce. Zopet se pojavijo odrivi, ki velikokrat vodijo v zategnjenost in povzročijo lahko ekstenzijski vzorec, ki ga dojenčku ne želimo. Poleg tega je ob odrivih in poskakovanju breme za hrbtenico veliko, zato raje uporabite gugalnico ali veliko žogo in skačite na njej.

TRDI ČEVELJČKI/COPATKI

Ko dojenček enkrat hodi, naj bo njegova obutev mehka. To velja tako za copatke kot čeveljčke. Obutev naj bo izbrana tako, da spodbuja naraven način bose hoje, kjer je ob hoji stopalo popolnoma aktivirano. Trdi čeveljčki in copatki tako ne krepijo kvalitetne hoje, zanjo naj bo podplat prožen in omogoča neovirano gibanje stopala in osnovno pravilo naj bo, da lahko čeveljček zvijete v svoji roki.

Avtorica: Ana Lap

Tagi