Boste septembra imeli prvošolčka?

V februarju je potekal vpis v osnovne šole v občini Domžale. Nova generacija prvošolčkov bo šolski prag prestopila v ponedeljek, 2. septembra 2024.

Prestop v šolo je zagotovo za otroke velik korak. Prvi stik s šolo so spoznali na vpisu, jeseni pa jih čaka dan, ko bodo vanjo zakorakali sami. Na kaj biti pozoren pred vstopom? Je pomembno znanje, branje, pisanje, računanje… ali kaj drugega?

Socialne spretnosti namesto znanja

Učiteljice svetujejo, da je bolj kot osvojeno znanje do šole potrebno, da otroci pred vstopom osvojijo socialne spretnosti. Samostojnost pri oblačenju, samostojni obiski stranišča, spretnost v komunikaciji med vrstniki in z učitelji, izražanje čustev, reakcija na uspeh/neuspeh, znati pokačati, ipd. je bolj pomembno kot znanje abecede in računanja. Za učenje le-tega namreč sploh gredo v šolo. Pred šolo se z otroci veliko pogovarjajte, gibajte, rišite, ustvarjajte, igrajte. Učite jih osnov bontona, spoštljive komunikacije, za sprejemanje poraza je krasna že stara družabna igra Človek ne jezi se! Za spoznavanje sveta črk in številk pa bo na voljo v šoli veliko časa.

Izbor prave torbe

Izbor torbe za šolo je skorajda največji mejnik, po katerem otroci vedo, da prihaja novo obdobje. Ponosno naj izberejo torbo, ki jim je v prvi vrsti všeč. Starši pa poskrbimo, da je torba ergonomska in čim lažja. Ko bo napolnjena s šolskimi stvarmi bo težja in naj bo nošenje zato primerno za otroka. Ponekod šolsko torbo domov nosijo le nekajkrat na teden, drugje vsak dan, zato je pomembno, da je torba dobra za nošenje. Za prvo triado se svetuje šolska torba, ki ni mehka kot nahrbtnik in ima trdno dno. Tako bo otrok lažje skrbel za red med šolskimi pripomočki. Tudi pri pripravi teh naj sodeluje sam, saj to krepi njegovo samostojnost, samozavest in je pomembno tudi pri prepoznavanju svoje lastnine.

osebni arhiv Ane Lap

Kaj še lahko naredimo, da bo prehod lažji?

Otroku poskusimo šolo predstaviti čim bolj realno. Omenjajte mu nova znanja, prijateljstva, nove izkušnje. Opravite sprehode do šole, se o šoli pogovarjajte, da lahko otrok izrazi svoja čustva in ga pri tem poslušajte. Pojdite se poigrati na šolsko igrišče! V kolikor dvomite, da je vaš otrok pripravljen na vstop, se o tem pogovorite z vzgojiteljico ali svetovalno delavko in razmislite o odloku šolanja. Svojih dvomov ne omenjajte pred otrokom, o šoli ne grozite, ipd. Naj bo motivacija otroka za vstop z vašimi spodbudnimi besedami kar se da pozitivna.

Tagi