Se spomnite svoje najljubše pravljice?

Kdo nas se ne spomni svoje najljubše pravljice iz otroštva?

Branje otrokom odpira pot domišljije, jim krepi koncentracijo, vpliva na njihov razvoj, krepi besedni zaklad, odkriva nova spoznavanja, čustva, znanja …

Kako pomembno je, da otroku beremo smo se pogovarjali s pravljičarko Natalijo Trebušak, ki v Domžalah in okolici s pravljičnimi uricami in gledališčem razveseljuje otroke v Pravljični Frtini.

OD KDAJ JE PRIPOROČLJIVO, DA OTROKOM PRIČNEMO BRATI PRAVLJICE?

Jaz sem svojima korenjakoma brala že prvi mesec po rojstvu. V resnici se mi sploh ni zdelo pomembno kaj jima berem, predvsem se mi je zdelo, da jima je prijetno poslušati ritem  mojih besed in da nas je to zbliževalo. Pomembno se mi je zdelo tudi to, da me otroka vidita s knjigo v roki, zaradi česar sta knjigo kasneje lažje povezala z udobjem. Sedaj beremo ogromno, to je naša dnevna rutina in v tem tudi fanta uživata. Daljše pravljice smo pričeli brati pri enem letu, res da smo takrat skrajševali zgodbe, povedali samo najbolj pomembne stvari in pregledali vse slike.

ZAKAJ JE BRANJE PRAVLJIC POMEMBNO?

Branje pravljic je pomembno za razvoj čustev pri otroku, moralnega čuta in osebnosti. Branje pravljic pomaga tudi pri osebni rasti otroka. Pomagajo pri razvoju govora in bralnih sposobnosti. Pravljice gradijo otroško domišljijo in seveda širijo besedni zaklad. Najbolj pa se mi zdi pomembno, da pravljice utrjujejo vezi med otrokom in staršem. Pravljice imajo res zdravilno moč in, ko jih vzamemo enkrat v roko je pomembno, da jih nikoli ne nehamo brati.

KAJ PA PRAVLJICE KOT »TERAPIJA« PRAVLJICE S SPOROČILOM? DANES OBSTAJAJO TUDI TERAPEVTSKE PRAVLJICE, VSEKAKOR IMA SPOROČILO PRAVLJIC NA OTROKE VELIK VPLIV?

Ja res je, se strinjam. Sploh terapevtske pravljice imajo sporočila, ki predšolskim otrokom pomagajo predelati občutke in situacije, v katerih se mogoče ne znajde. Terapevtske pravljice velikokrat obravnavajo stiske otrok in ponujajo konkretne rešitve ter pomagajo poimenovati in razložiti čustva in občutke. Da otrok to zmore, da ni edini s tako težavo, da je nek varen kotiček nekje, kajti prevečkrat se zgodi, da ne zaznamo stiske otrok. Najboljša rešitev, ko ne veste kaj tišči vašega otroka je, da berete z njim, opazujte kaj vaš otrok potrebuje.

KOT STARŠEM MI JE OB POPLAVI KNJIG NA TRGU KDAJ KAR TEŽKO IZBRATI, KATERE PRAVLJICE KUPITI ALI SI IZPOSODITI. KAKO NAJ UGOTOVIMO, KATERE PRAVLJICE SO RES LEPE, ZABAVNE, SMEŠNE ALI NOSIJO OTROKOM PRIMERNA SPOROČILA? OBSTAJA KAKŠEN SEZNAM?

Ko sem sama brala knjigo avtorja Jorge Bucaya »NAJLEPŠE PRAVLJICE, da se bolje spoznamo«, ki razlaga pomen pravljic, sem spoznala, da čisto vsaka knjiga lahko otroku prinese novo spoznanje, zato vam ni treba skrbeti, ali je knjiga prava za vašega otroka ali ne. Vsekakor pa se strinjam, da je vsebina zgodb, ki jih berete otroku pomembna. Preberite sami najprej zgodbo, ter ocenite ali je vsebina primerna starosti vašega otroka. Včasih se zgodi, da je otroku zgodba všeč in jo bo želel slišati večkrat, tako vam otrok sporoči tudi izbor zgodb, katere teme so zanj v tistem trenutku aktualne in kakšne vrste knjig mu je treba brati.

Če obstaja kakšen seznam? V knjižnici vem, da imajo letak na katerem so označene knjige, ki so dobile priznanje za kakovostno otroško in mladinsko knjigo. Te knjige so tudi označene z zlato hruško. Drugače pa tudi ogromno idej za dobre knjige, pravljice dobiš na spletnih straneh, ena od teh je z otroki berem kakovostne knjige, kjer mamice dnevno objavljajo njihove najljubše pravljice.

NAM MOGOČE ZAUPAŠ SVOJE TRI NAJLJUBŠE PRAVLJICE ZA VSAKO STAROSTNO KATEGORIJIO.

Predšolski otroci (1-2 leti): ena največkrat uporabljenih knjig pri tej starosti pri nas doma je bila Biba, buba, baja od Mire Voglar ter Medo Jaka (Hartmut Bieber). Ti dve sigurno priporočam, jih je pa še ogromno J.

(3-4 let): Joj, kar težko bi se odločila samo za dve J, Muca Copatarica, Maček Muri, Grdi raček, Lara Kosmulja, mala klepetulja, Drevo Krištof, Lov na medveda, Mamica kje si? in še in še bi jih lahko naštevala.

(4-6 let): Pa so vse Andersenove pravljice, Grimmove pravljice, Oranžno ogrinjalo, Sramežljivi Staš in govorni nastop,  Na hitrem hribu, Majhno težavo imam, je rekel medved, Nevidni fant … ogromno jih je in res vse priporočam.

KJE TE LAHKO SLIŠIMO IN VIDIMO NATALIJA, ČE BI SVOJE OTROKE ŽELELI POPELJATI TUDI V TVOJ PRAVLJIČNI SVET?

Najdete me pod imenom Pravljična Frtina, kjer skupaj s prijateljico pripravljava pravljične urice in delavnice za otroke, ter pravljične predstave. Sedež imava v Domžalah na Ljubljanski cesti 64, drugače pa naju najdete vsako nedeljo ob 10.00 uri v Mengšu v Harmonija centru, kjer bo od spomladi naprej postavljena tudi najina prva pravljična hiška, v kateri vam bodo pravljični junaki vsak teden zaupali svoje zgodbe in z njimi boste lahko tudi ustvarjali. Na programu imamo tudi pravljično jogo, katero imajo otroci tudi zelo radi. Samo, da se sprostijo ukrepi. Drugače pa sem tudi pravljičarka v knjižnici Domžale in se lahko pridružite tudi na pravljičnih uricah v četrtkih ob 17.00. Vsake toliko časa objaviva pravljice tudi na Facebooku in Instagramu Pravljična Frtina. Zelo uživam v pripravljanju pravljic, še bolj pa v pripovedovanju in res se veseliva, da se bomo spet lahko družili.

Avtorica: Ana Lap

Tagi