Najboljše mazilo za vašega dojenčka in malčka

Eno najpogostejših vprašanj mamic je, kateri izdelek bo najboljši za popolno nego njenega dojenčka.

Rdeča ritka, rdeča lička. Suha koža, razpokana koža, vneta koža pod pleničko … Za vse obstaja rešitev v enem samem mazilu! To je v Sloveniji izdelano mazilo RIBODERMIN, brez alergenov in konzervansov. Dermatološko testiranje, ki ga najdete TUKAJ, pa je pokazalo, da ne draži kože ter je tako primerno tudi za alergike.

RIBODERMIN je mazilo z ribjim oljem, ki vsebuje vitamine, le ti hranijo in negujejo kožo. Čeprav mazilo vsebuje ribe olje pa vseeno nima neprijetnega vonja! Zaradi svojih odličnih sestavin je primerno za uporabo za vsakogar in obvezno v domači lekarni ter prvem predalu previjalne mize!

Pri nas doma se ob treh otrocih nahaja na polici vsake sobe in v vsaki moji torbici. Za uporabo so me prepričale njegove sestavine, saj za svoje otroke želim le najboljše mazilo, brez nepotrebnih parfumov in dodatkov, ki na koncu koži celo škodijo. Najmlajšemu pod pleničko neguje kožo, pri starejših deklicah pa je naše edino mazilo za nego suhe kože in zimskih rdečih ličk, čudežno pa pomaga tudi pri udarcih in je res vsestransko uporaben!

Pogovarjala sem se z mag. farmacije Nino Poljšak iz podjetja Koželj d.o.o. Dob iz Doba pri Domžalah, kjer že 30 let izdelujejo mazilo RIBODERMIN.

Nina, hvala, ker s svojim znanjem izdelujete mazilo, ki odlično pomaga vsaki otroški ritki. Zakaj je mazilo RIBODERMIN primerno za vsakega dojenčka, njegove sestavine so hipoalergene namreč – kaj to pomeni?

Vedno smo veseli, ko od naših strank, posebno od mamic, prejmemo pohvalo. 😊 Mazilo RIBODERMIN kot aktivne sestavine vsebuje ribje olje in vitamina A in D3. Mešanica sestavin, ugodnih za regeneracijo sluznic, kože in njene povrhnjice spodbuja epitelizacijo (rast krovnega tkiva kože, zapiranje ran), ki preprečuje okužbo kože na poškodovanih predelih. Epitelizacija kože je hitrejša v primeru, ko je površina kože vlažna, kar mazilo RIBODERMIN tudi omogoča in redno vzdržuje.

RIBODERMIN je bil že pred tridesetimi leti razvit tako, da ne vsebuje snovi, ki bi lahko povzročale alergijske reakcije. Vseeno smo se pred nekaj leti odločili še za dermatološko testiranje, ki je potrdilo, da RIBODERMIN res spada med hipooalergene izdelke. To je posebna skupina kozmetičnih izdelkov, pri katerih formula in način izdelovanja zmanjšujeta tveganje nastanka alergijskih reakcij ob istočasnem doseganju popolnega kozmetičnega učinka. Takšni izdelki so običajno brez vonja, formulacija je enostavna, brez dodatka nepotrebnih surovin, saj večje število pomeni večjo možnost dodatnih delovanj.

Pri vnetih ritkah mamice pogosto posegamo po mazilih s cinkom. Pa vendar, moja uporabniška izkušnje je pokazala, da RIBODERMIN prav tako odlično pomaga, čeprav ne vsebuje cinka. Zakaj?

Cinkov oksid je aktivna sestavina v nekaterih izdelkih, ki pomagajo proti pleničnemu izpuščaju. Takšni izdelki ustvarijo zaščitno pregrado na koži in pomagajo izsušiti vlažni predel plenice, zaradi česar lahko nastane plenični izpuščaj. Problem pri cinku je, da lahko kožo preveč izsuši, kar spet ni v redu, saj jo na ta način ponovno razdraži. RIBODERMIN pa deluje tako, da na koži naredi zaščitni sloj in s svojimi sestavinami omogoči čim bolj optimalno samodejno regeneracijo poškodovane kože pod mazilom. Kožo tako zaščitimo pred zunanjimi vplivi in ji ponudimo najboljše pogoje, da se povrne v prvotno stanje.

Slišala sem, da RIBODERMIN uporabljajo tudi v porodnišnicah in na Pediatrični kliniki? Za kakšen namen ga uporabljajo tam?

Res je. Veseli smo, da je RIBODERMIN že dolga leta stalnica tudi v porodnišnicah in bolnišnicah. Uporablja se za nego nežne kože celega telesa novorojenčkov in dojenčkov , za nego občutljive kože popka, pri otrocih in odraslih pa za nego nežne nove tanke kože po operacijah.

Za kaj vse ga torej lahko uporabljamo? Je uporaben samo pri dojenčkih ali tudi večjih otrocih?

RIBODERMIN je primeren prav za vse. Tako za novorojenčke in dojenčke, kot tudi za otroke, odrasle in starejše. Ampak to še ni vse! 😊 RIBODERMIN je uporaben tudi za nego suhe kože smrčkov in tačk vaših hišnih ljubljenčkov. Kot zanimivost lahko povem, da ga velikokrat priporočajo tudi veterinarji ter, da ga uporabljajo tudi v ZOO Ljubljana.

Uporaba RIBODERMIN mazila se priporoča pri suhi, razpokani in razdraženi koži, za nego blagih opeklin (ne pri mehurjih), pri odrgninah in pordeli koži. Mazilo je lahko podporna terapija pri suhi in pri povečano občutljivi koži, kožnih ekcemih, dermatitisih (npr. nevrodermatitis, plenični dermatitis pri dojenčkih), pri regeneraciji ran in kožnih razpok. RIBODERMIN spodbuja regeneracijo kože po sončenju, po UV terapiji in po radioterapiji. Uporabe ne priporočamo na odprtih ranah in urezninah.

V času nosečnosti in dojenja uporaba mazila ni kontraindicirana. Pri novorojenčkih in dojenčkih se mazilo lahko uporablja za nego in zaščito predela pod pleničkami pred dražečimi učinki urina in blata. Prav tak se RIBODERMIN lahko uporabi pri negi temenc, negi suhe in razdražene kože, negi celega telesa dojenčka po kopanju, negi materinih bradavic pri dojenju in še bi lahko naštevali. Pri nedonošenčkih v porodnišnicah uporabljajo RIBODERMIN za nego občutljive kože popka. 😊 Ker je RIBODERMIN vsestransko uporabno mazilo je za nekatere mamice pravzaprav edini izdelek, ki ga uporabljajo za nego kože njihovega malčka. S tem se prepreči nanos nepotrebnih snovi na nežno otroško kožo in istočasno zmanjša možnost nastanka alergijskih reakcij zaradi kozmetičnih izdelkov.

 

Ribja mazila imajo res že dolgo zgodovino in pogosto preberem, da mamice od uporabe odvrača vonj po ribjem olju. Pa vendar – mamice preizkusite! – RIBODERMIN nikakor nima vonja po ribah! Se je vonj skozi leta spremenil? Sedaj res prav lepo diši …

Naše babice in mame se verjetno spomnijo mazil, ki so se prodajala še v Jugoslaviji. Takrat je bilo najbolj znano ribje mazilo Jekoderm, to je nekakšen predhodnik našega RIBODERMINA. V tistih časih so bile sestavine manj prečiščene in so veliko bolj smrdele, zato se ribjih mazil še vedno drži sloves neprijetnega vonja. Za naš RIBODERMIN uporabljamo samo sestavine, ki ustrezajo visokim farmacevtskim standardom, poleg tega pa smo RIBODERMINU dodali kanček vanilina, da zakrije še tisto malo vonja po ribjem olju. Velikokrat od mamic slišimo, da jim dojenčki po uporabi RIBODERMINA dišijo po Kinder jajčku. 😊

Naj opozorim, da je najbolje, da se mazilo shranjuje v aluminjasti tubi, saj tako ne pride do oksidacije ribjega olja in s tem neprijetnega vonja. V primeru, da mamice uporabljajo RIBODERMIN, ki je pakiran v 250 g lončku, priporočamo, da lonček po vsaki uporabi dobro zatesnijo, vanj segajo le s čistimi rokami in ga ne shranjujejo na soncu ter visokih temperaturah. Na ta način bo RIBODERMIN dlje časa ohranil prijeten vonj in nežno svetlo rumeno barvo.

Je uporaba RIBODERMINA priporočljiva tudi pri atopijskem dermatitisu?

Atopijski dermatitis je vse pogostejša motnja kože. Je alergijska reakcija, ki je izražena z zelo suho kožo. Da bi zmanjšali pogostost pojava takega stanja, se je nujno potrebno izogibati možnosti stika z alergeni in redno nanašati izdelke, ki pomirjajo kožo. RIBODERMIN je s svojimi sestavinami nedvomno eden od izdelkov primernih za nego take kože. Med našimi uporabniki imamo kar nekaj otrok z različnimi kožnimi boleznimi, ki za nego kože po zdravniškem navodilu uporabljajo le RIBODERMIN.

Pozimi se veliko otrok in dojenčkov sooča z rdečimi suhimi lički, ko smo veliko na mrazu. Bi priporočala uporabo RIBODERMINA tudi na obrazu?

Seveda. Na obraz nežno nanesite tanek sloj RIBODERMINA in otroška lička bodo zaščitena. Če vam je mazilo preveč mastno, ga lahko v razmerju 1 : 1 zmešate z otroško kremo za obraz in takšno mešanico nanesete na kožo.

Kaj pa poleti? Po igranju v peskovniku in plavanju v morju koža malčkom pordeči. Seveda je ključna preventiva, a ob manjših rdečinah oz. opeklinah lahko uporabimo tudi RIBODERMIN?

Seveda, ključna je preventiva, vendar otrok ne moremo in niti ne smemo zaščiti pred vsem. RIBODERMIN na kožo lahko nanesemo preventivno ali pa razdraženo čisto kožo negujemo z njim in spodbudimo njeno regeneracijo.

RIBODERMIN v 35 g tubicah lahko najdete v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in v Tosaminih Belih štacuncah. V spletni trgovini podjetja Koželj d.o.o. Dob ter v njihovi prodajalni v Dobu pri Domžalah pa lahko kupite tudi večje 250 g pakiranje.

Avtorica: Ana Lap

 

Tagi