Gibalni razvoj dojenčka v prvem letu

Ni lepšega kot rojstvo otroka. Tone Pavček je zapisal:

Svet naokrog je vabljiv in vonljiv,
čudno resen in nemalo slovesen:
NEKDO SE JE PRAVKAR RODIL.
In to je najlepša pesem…
(T. Pavček)

Dojenček se rodi popolnoma nebogljen in je v primerjavi z drugimi sesalci še dolgo časa odvisen od pomoči in nege svojih staršev. Te preko odzivanja in rokovanja neposredno vplivajo na dojenčkov razvoj v prvih mesecih. Gibalni razvoj dojenčka v prvem letu je največji – tako obsežen ne bo nikoli več v življenju. Od majhne štručke, ki refleksno obrača glavico bo v obdobju okoli enega leta naredil prve korake v svet.

Zakaj je gibalni razvoj dojenčka pomemben, ko pa velikokrat slišimo stavek »Vsak otrok bo shodil«.

Tako je – vsak zdrav otrok bo shodil, tak je naš genski zapis in razvoj mišic in telesa bosta privedla do tega mejnika. A vendar je za razvoj otrokovih možganov in njegove telesne sheme ter motoričnih sposobnosti izredno pomembno, kakšna bo pot do prvih korakov. Bomo otroku omogočili naraven in hkrati optimalen in kvaliteten razvoj ter mu ponudili priložnost, da osvoji vse gibalne mejnike v prvem letu? Se zavedamo, kako pomembno je kobacanje dojenčka za njegov razvoj kasneje? Ali vemo, da s svojim rokovanjem in nošenjem aktivno vplivamo na dojenčkov razvoj? Ter da posedanje in vodenje otroka za roke v hojo ni primerno?

KAKO POTEKA ZDRAV IN NARAVEN GIBALNI RAZVOJ DOJENČKA

Naraven in zdrav ter kvaliteten gibalni razvoj dojenčka se bo ob primerni spodbudi in primernem okolju zgodil spontano, če dojenček nima razvojnih težav. Ta poteka (grobo opisano) sledeče:

  • Novorojenček se odziva nehote, refleksno, glavico obrača iz strani v stran in izmenično pri tem steguje in krči rokice in nogice …

  • Kasneje dojenček prične s hotenimi gibi, stabilizira svojo glavico, dviguje rokice in nogice in se s časom obrne s hrbta na trebušček …

  • Ko je na trebuščku se prične vrteti okoli svoje osi (pivotirati) in kotaliti

  • Ko se okrepijo rokice bo dojenček pričel z odrivi nazaj, plazenjem, kobacanjem in samostojnim posedanjem. Kobacanje lahko opredelimo kot najpomembnejšo fazo dojenčkovega razvoja…

  • Ko dojenček kobaca kmalu najde oporo, ob katero se dvigne in prične s prvimi samostojnimi koraki v stran ob opori in kaj kmalu sledijo prvi samostojni koraki v svet …

Najbolj spodbudno pri tem je dejstvo, da so vsi zdravi dojenčki brez razvojnih težav sposobni sami in ob spodbudnem in primernem okolju, ki jim nudi možnost in priložnost gibanja in ponovitev, osvojiti vse omenjene mejnike.

ZAKAJ JE GIBALNI RAZVOJ POMBEMEN?

Gibalni razvoj dojenčka je pomemben zaradi zagotavljanje kvalitete njegovih gibalnih vzorcev kasneje v življenju. Neposredno vpliva na gradnjo njegove telesne sheme in njegove drže. Nepravilna drža pa se kasneje razvije v vrsto težav. Tako kvaliteten gibalni razvoj odpravlja težave, ki se zgodijo ob nepravilnem razvoju, kot so npr. skolioza, hoja po prstih, ipd).

Predvsem pa gibalni razvoj dojenčka vpliva na razvoj dojenčkovih možganov. Gibanje je ena od glavnih stvari, ki jo dojenček izkusi v prvem letu – ali preko naših rok ali preko lastnih premikov. Možgani preko gibanja in gibalnih izkušenj povezujejo možganske celice med seboj v sinapse, možganske povezave. Več kot ima dojenček priložnosti gibanja in samostojnega doseganja gibalnih vzorcev, večja kapaciteta možganskih povezav se bo ustvarila in bo temelj za naprej (npr. odsotnost kobacanja pri dojenčku pomeni odsotnost izkušnje povezovanja leve in desne možganske polovice, oceno globine, razvoj vida, kar lahko dokazano vodi v disleksijo, disgrafijo, slabo telesno shemo, ipd).

KAKO LAHKO NA DOJENČKOV GIBALNI RAZVOJ VPLIVAMO STARŠI?

Kot že napisano je potek naravnega in kvalitetnega razvoja dojenčka dosegljiv vsakemu zdravemu dojenčku. Ker pa starši predvsem v prvih mesecih preko našega rokovanja neposredno vplivamo na gibanje dojenčka in mu s tem dajemo prve izkušnje gibanja je izredno pomembno, da je naše rokovanje primerno in za dojenčka spodbudno in kvalitetno. Prevečkrat starši nehote in zaradi neznanja z nepravilnim rokovanjem, nošenjem, obračanjem … dojenčku nezavedno prenesejo vzorec, ki za njegov razvoj ni optimalen in zaradi katerega ima nato težave dosegati naravno pot razvoja. Zato je pomembno, da se naučimo z dojenčkom pravilno rokovati, mu ponudimo optimalen prostor za njegov razvoj, kjer se bo lahko svobodno gibal ter mu damo čas in omogočimo čim več priložnosti, da gibalne mejnike osvoji sam, ko je zanje pripravljen. Pomembno je, da gibalne mejnike dojenček osvoji sam in ga pri tem ne prehitevamo – torej ne posedamo, ne vodimo v hojo, ipd. Dojenčkov med seboj ne primerjamo, saj pri doseganju gibalnih mejnikov ni pomembna tako hitrost kot je kvaliteta. Ob spodbudnih vajah in pravilnem rokovanju z dojenčkom, ki se jih lahko naučite v centru Mini Svet pa bo gibalni razvoj vašega dojenčka optimalen in zagotavljamo, da bo brez težav kvalitetno osvojil vse gibalne mejnike!

Avtorica: Ana Lap, vodja centra Mini Svet in vaditeljica gibalno razvojnega programa Pedovita, svetovalka za nošenje in inšturktorica masaže dojenčka IAIM.

Več o naših programih, ki jih izvajamo v Domžalah, si lahko preberete na www.mini-svet.si. Za dodatne informacije smo dosegljivi na info@mini-svet.si ali na 041 971 450.

Tagi