Čudežna hrana – materino mleko

Z diplomirano babico in svetovalko za dojenje IBCLC Sandro Bogataj smo se pogovarjali o dojenju. Zakaj je dojenje pomembno, ali lahko vsaka mamica doji in kako premagati ovire, da dojenje steče.

Sandra v okviru centra Mini Svet na lokaciji Domžal in širše okolice deluje kot svetovalka za dojenje in vodja priprav na porod na tečaju Šola za starše po vajini meri, izvaja tudi masaže za nosečnice in mamice.

Dojenje je naravno in materino mleko je dobro za dojenčka. Vendar dojenje ni enostavno in velik del mamic se že na začetku zanj ne odloči. Nam zaupaš, kakšne so prednosti dojenja oziroma zakaj bi mamica sploh dojila?

Dojenje je edino naravno prehranjevanje dojenčka – lahko rečemo, da je materino mleko čudežna hrana. Vsebuje popolnoma vse, kar dojenček potrebuje za zdrav razvoj in rast, prilagaja se njegovim potrebam, krepi njegov imunski sistem, pomembno vpliva na možgane, je popolnoma prebavljivo in kar je v tem času tudi pomembno – ekonomsko vsem dosegljivo.

Poleg tega moram izpostaviti tudi ostale prednosti, ki jih ima za dojenčka. Tukaj imam v mislih občutek varnosti, ljubezni, ki ga otrok prejme ob dojenju. To pomembno vpliva na njegovo zavedanje samega sebe in okolice in se mu pomanjkanje le tega pozna celo življenje. Za dojenčka je tudi pomemben že sam akt dojenja, saj se tako sam prehranjuje in nadzoruje sitost, pomembno pa je tudi za razvoj čeljusti, zobovja, govora.

Vse naštete prednosti so najbolj izražene, če je dojenček polno dojen (brez vode, čajev, dodatka zvečer za boljše spanje…razen morebitnih predpisanih zdravil in dodatka vitamina D), saj dojenček do šestega meseca ne potrebuje nič drugega – tudi v poletnih mesecih ne. Z mlekom v prvih šestih mesecih mama dojenčku pomaga tudi pri imunskemu sistemu, oziroma kot rečemo, ona s svojim mlekom njemu nadomešča imunski sistem, saj mu daje pomembna protitelesa, ki ga varujejo pred okužbami.

Sandra Bogataj, diplomirana babica in svetovalka za dojenje IBCLC.

Ima dojenje kakšne prednosti tudi za mamico?

Seveda! Po porodu je dojenje in pristavljanje dojenčka pomembno za hitrejše krčenje maternice, ki s pomočjo dojenja hitreje preide v stanje pred nosečnostjo. Poleg tega dojenje mamico varuje pred nekaterimi vrstami raka dojk in rodil. Ob dojenju se sprošča oksitocin, hormon sreče! Ta pozitivno vpliva na počutje mamice, krepi se njen materinski čut in občutek, da lahko poskrbi za svojega otroka. Občutek, ko gledaš svojega zadovoljnega otroka, ki mu samo s svojim naročjem lahko ponudiš vse kar potrebuje (rast, razvoj, občutek varnosti in ljubezen), je neverjeten.

Sandra, ali je res, da ima vsaka mamica dovolj mleka?

Če dojenje lepo steče od začetka (ključno je, da se za dojenje odločimo že v nosečnosti in ob porodu koristimo učinek »posvečene ure«) drži, da ima vsaka mamica lahko dovolj mleka. Na svetu je namreč res zelo malo žensk, ki sploh nimajo ali pa imajo slabo razvite mlečne žleze. Tukaj je ključno povpraševanje-ponudba. Dojenček naj bo prve dni veliko v materinem naročju, stik koža na kožo, dojenje. Prve tri, štiri tedne telo potrebuje, da vzpostavi dojenje, da se uskladita povpraševanje in ponudba. Zato, če je le možno, naj bo prvi mesec čas miru in povezovanja otroka z mamico. Tukaj ima veliko vlogo oče otroka, saj je on tisti, ki lahko svoji partnerki omogoči, da bo imela varno, prijetno, sproščeno okolje. To je mogoče doseči tudi, če so v družini starejši otroci. Možna pa je seveda vzpostavitev dojenja tudi kasneje in tudi takrat se ob pogostem povpraševanju ponudba uskladi in mamica je zmožna polno dojiti svojega otroka, tudi če že takoj od začetka ni steklo. S tem se najpogosteje srečujem pri svetovanju.

So kakšni znaki, kako lahko mamica ve, da je dojenček dovolj nahranjen in da ima dovolj mleka?

Seveda, od tretjega dneva naj bo plenička na 4 ure polulana. Koža napeta. Siti dojenčki so tudi zadovoljni, mirni. Če jih seveda ne pestijo druge težave, kot so npr. kolike oz prebavne težave, saj dojenčkovo črevesje še ni dobro razvito.

Dovolj nahranjenemu dojenčku raste tudi teža, tako da v osnovi s tehtanjem ni nič narobe, vendar je pomembno, kakšna informacija je podana ob tem. Tudi če tehtnica ne pokaže velikega napredka to še ne pomeni, da je kaj narobe ali da ima mamica premalo mleka. Če pomislimo – kapaciteta želodca ob rojstvu 5ml. To pomeni, da je želodec velik kot orešček. Istočasno tudi mleka ni toliko oziroma prvo mleko je res prilagojeno dojenčku. Teh 5ml se ne bo poznalo na tehtnici, mamice pa lahko že v porodnišnici dobijo napačno informacijo, da ni mleka, kar je povsem nepravilen zaključek, ki vodi k nesamozavesti in posledično stresu in s tem povezanim pomanjkanju mleka in kmalu opustitvi dojenja.

Dojenčku po 3-5 dnevih teža ne sme več padati (fiziološki padec teže do 10%) in mora pričeti rasti in tudi če vmes malo stoji ni nič narobe. Ne pozabimo, da dojenčki tudi rastejo, ne samo, da se redijo. Dojenčki imajo 2-3 tedne časa, da ujamejo porodno težo in prehitevanje te časovnice ni spodbudno za mamico in prehitro se po priporočilih žal posega po dodatkih. Zelo veliko je obremenjevanja mamic s tehtanjem. Že v porodnišnici in potem doma. Svetovanje je zelo pogosto neustrezno, napačno in želim si, da bi šel kdo kdaj na kakšno izobraževanje o dojenju, ker se je potrebno zavedati, kako zelo pomembno je, da je otrok dojen, zanj in njegovo mamico. Pa ne samo za njiju…za cel svet.

Čisto preveč je danes obremenjevanja z raznimi tabelami, ki napovedujejo mejnike in rast otroka. Ne rastejo vsi otročki enako in tudi rojeni niso vsi z enakim genskim zapisom, zato naj bo logično, da ne more iti vedno vse po tabelah, ampak je bolj pomembno opazovanje te rasti, opazovanje počutja, izgleda, prehranjenosti.

Koliko časa pa naj bi se dojenček dojil?

Različno, tukaj ni enotnega pravila. In moj odgovor vsaki mamici je vedno enak – ob dojenju nikoli ne glejte na uro. V maternici so se prehranjevali 24ur/dan in ko se rodijo, nimajo ustvarjene rutine. Vsak dojenček ima svoje potrebe in z znaki nam pokaže, kdaj je lačen, preden zajoka. Nekateri se podojijo v 10 minutah, drugi jejo 45min na uro in uro in pol – takrat se mamicam zdi, da samo dojijo in previjajo. Čeprav je to predvsem v prvih mesecih naporno je potrebno zavedanje, da se izplača in da je dojenje res investicija v vašega dojenčka. Vzpostavljanje rutine na silo ni priporočljivo!

Do kdaj je dojenje priporočljivo?

Polno dojenje (torej brez dodajanja druge hrane ali tekočine) je priporočljivo nekje do 6 meseca, tudi v poletnih mesecih dojenček prej ne potrebuje dodatkov, saj ga mleko tudi odžeja. Po približno 6 mesecu naj bi se pričelo uvajanje goste prehrane, vendar se dojenje nadaljuje. Smernice pa priporočajo dojenje vsaj do drugega leta otrokovega življenja, oziroma dokler si mati in otrok to oba želita.

Svetovanje o dojenju – je to tvoje poslanstvo?

Lahko bi rekla, da ja. Po vseh izobraževanjih, osebnih in tujih izkušnjah, se zavedam, kako zelo pomembno je, da je otrok dojen. Kako zelo pomembno je to za mamico in za celo družino, posledično za okolje, državo, svet … To zame ni delo, to je del mojega življenja. Rada svetujem in ni boljšega občutka, kot povratna informacija, da je uspelo – da je otrok dojen. Vedno se potrudim, da ponudim mamicam najboljše nasvete.

Želim si, da bi bil vsak otrok dojen. Želim si tudi, da bi imeli vsi otroci varne družine, polne ljubezni, zdravja in vsega kar potrebujejo. Da bi partnerji doječe mamice spodbujali, jim bili v oporo. Pa vemo, da temu ni vedno tako. Zato se zavedam tudi tega, da vsi otroci ne bodo dojeni. Da včasih mamica obupa …včasih otrok ne more … včasih mamica sploh ne želi dojiti. Želim pa si, da bi mamice, ki si želijo dojiti, pa se pojavljajo težave, poiskale ustrezne nasvete, ki niso na raznih forumih in na žalost včasih tudi ne pri strokovnem zdravstvenem osebju. Velikokrat ne pomagajo niti nasveti mama-mami, ker to ni isti otrok in ne moremo svojega otroka in njegovih potreb primerjati z nobenim drugim otrokom, še s sorojencem ne. Super so skupinice, kjer je na kupu več mamic z dojenčki, kjer se delijo izkušnje in mnenje. Mamice se večinoma počutijo super, ker vidijo, da se določene stvari ne dogajajo samo njim. Ves čas se je pa treba zavedati, da je vsak otroček svoj svet. Delajo naj po svojem občutku saj one najbolj poznajo svojega otroka.

In za konec še pomembno dejstvo, da ne bo pomote – dojenje še ne naredi dobre mame, dobro mamo naredi skrb za otroka, zagotavljanje varnosti, zdravja in ljubezni v vseh obdobjih otrokovega življenja!

Sandra kot svetovalka za dojenje na območju Domžal in širše okolice deluje znotraj centra Mini Svet in je na voljo za pomoč in podporo tudi vama, da premagata težave in uživata v pravljici dojenja. Več informacij: info@mini-svet ali 041 971 450.

Avtorica: Ana Lap

Tagi