Stara razglednica Mengša: Pogled z Gobavice na Veliki Mengeš s Staretovo pivovarno

Stara razglednica Mengša prikazuje pogled z Gobavice na Veliki Mengeš s Staretovo pivovarno (1818-1917) in poljskim znamenjem, ki se ga nihče več ne spominja. Staretova pivovarna je bila na višku svojega delovanja ena večjih pivovarn na Slovenskem. Mestni muzej Mengeš iz Pivovarne Julij Stare Mengeš hrani dve steklenici piva, ki veljata za najstarejše ohranjeno pivo v Sloveniji ter celo v celinski Evropi.

Staretova pivovarna v Mengšu, ki je delovala od leta 1818 do 1917, je bila je pomemben gospodarski obrat v kraju in tako pomemben del mengeške gospodarske zgodovine. »V pivovarni so bili poleg domačinov zaposleni predvsem češki pivovarji. Na višku svojega delovanja je daleč presegla krajevne okvire, saj je bil njen trg večina slovenskega ozemlja. Kot ena večjih pivovarn na Slovenskem v tistem času pa ne predstavlja le gospodarske dediščine Mengša, ampak tudi Slovenije,« sta o Staretovi pivovarni, ki je od njenega propada minilo že veliko let, na spletni strani www.pivovarna-stare.si zapisala avtorja Simon Smrkolj in Janez Škrlep.

V nadaljevanju avtorja navajata, da niti najstarejši Mengšani in Mengšanke ne vedo več povedati veliko o pivovarni, saj so bili ob njenem zaprtju še otroci. Najbogatejši podatki o njej so iz arhivskih virov, in sicer iz Arhiva Republike Slovenije, Zgodovinskega arhiva Ljubljana in Nadškofijskega arhiva Ljubljana.

Je pa od Staretov pivovarne ostalo nekaj posebno dragocenih predmetov in dokumentov iz pivovarske zbirke, ki jih hrani Mestni muzej Mengeš. V tej zbirki so tudi predmeti iz drugih pivovarn, ki so delovale v 19. in prvi polovici 20. stoletja na Slovenskem.

»Izjemno pomemben eksponat sta dve stari steklenici z originalno vsebino. Mestni muzej Mengeš sicer hrani tri steklenice piva, ki sodi v čas med letoma 1890 in 1905 ter je najstarejše ohranjeno pivo v Sloveniji in po doslej znanih podatkih celo v celinski Evropi. Dve steklenici sta iz Pivovarne Julij Stare Mengeš, ena pa iz pivovarne Kosler-Union iz. Vsebino obeh razstavljenih steklenic so analizirali na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo v Žalcu,« na spletni strani www.pivovarna-stare.si še navajata Simon Smrkolj in Janez Škrlep.

Vir: www.pivovarna-stare.si (Simon Smrkolj in Janez Škrlep), Oj ta slamnik: Občina Domžale na starih razglednicah (Stane Stražar). Fotografija je iz knjige.

Avtor: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi