Pravljični Šumberk – nova družinska dogodivščina v Domžalah

V Domžalah smo pred kratkim dobili novo atrakcijo v obliki pravljično-doživljajsko poti Pravljični Šumberk, ki je najbolj sveža sveža dogodivščina za vso družino na Pravljično-doživljajski transverzali po Sloveniji ta hip. Pravljično-doživljajska pot Pravljični Šumberk otrokom razkriva skrivnost izgubljenega slamnika, obenem pa na poti spoznavajo skrivnosti domžalskega mestnega gozda in bogato domžalsko zgodovino.

Po Poti pastirskih škratov na Krvavcu, Polhovem doživljajskem parku v Polhovem Gradcu in Poti močvirskih škratov na Mali plac, je Pravljični Šumberk že četrta pot Pravljično-doživljajske transverzale po Slovenji, ki jo je v sodelovanju s Službo za turizem Občine Domžale v domžalskem mestnem gozdu odprl zavod Škrateljc.

Pravljično-doživljajsko pot Pravljični Šumberk smo skupaj z avtorjema poti Urošem Grilcem in Nino Peče Grilc iz zavoda Škrateljc ter Miro Bečan iz Službe za turizem Občine Domžale, obiskali tudi mi, za vas pa smo posneli celotno pot. Seveda vam nismo razkrili vsega, predvsem pa dve glavni toči, kjer se nahaja Domžedol s škratom Domželcem ter kraj, kjer se nahaja izgubljeni slamnik. To boste morali odkriti sami, zato le pot pod noge ob prvi priliki!

Pravljično-doživljajska pot Pravljični Šumberk ima izhodišče in cilj v Češminovem parku.

Domžale so mesto z bogato zgodovino in skrivnostno naravo. Otroci bodo v Pravljičnem Šumberku na nadvse pomembni misiji. Lisički bodo pomagali najti izgubljeni slamnik, ki je zanjo, pa tudi za vse druge živali na Šumberku ter celo za vse ljudi v Domžalah, sila pomembna reč. Pri tem bodo spoznali zgodbo o slamnikih iz Domžal, odpotovali v prazgodovino tega kraja in odkrivali pravljično lep gozd Šumberk, poln raznolikih dreves, živali in kraških jam. V njih domujeta jamski škrat Domželc in hrošček Simon, ki bo otroke vodil po poti.

Pravljično-doživljajska pot Pravljični Šumberk se prične v Kavarni Češmin v Češminovem parku v središču Domžal, kjer boste dobili brošuro Pravljični Šumberk, v kateri je strukturiran obisk poti, na pot pa vas bo pospremil hrošček Simon. Pot vas bo peljalo do Kamniške Bistrice, kjer boste lahko zvrteli mlinsko kolo na mlinu, tik pod Šumberkom pa vas čaka velika sončna ura, kjer si v knjižico zapišete čas odhoda na Šumberk ter čas prihoda, ko se boste v Češminov park vračali po nagrado. V nadaljevanju sledi postanek pri botri lisici, ki je ostala brez slamnika, saj ji ga je med spanjem odnesel veter. Od tam pa se začne krožna pot preko Šumberka, mimo raznih znamenitosti in postojank. Dogodivščina se zaključi v Češminovem parku, kjer je tudi izhodišče, vse škratolovce pa tam za opravljeno nalogo čaka nagrada.

Uroš Grilc, Mira Bečan in Nina Peče Grilc ob eni izmed lesenih skulptur, ki na pravljični poti čakajo obiskovalce.

Pot je dolga 3,54 km in dobro označena, družina pa bo za vsa doživetja porabila od 2 do 3 uri, ob tem pa bodo premagali 134 metrov nadmorske višine. Morda se 2 ali 3 uri sliši veliko, ampak, ko bo družina enkrat na poti, kjer jih čaka doživetje in presenečenja, bo ta čas minil v hipu. Obiskovalci poti bodo preko spoznavanja vsebin in doživetij, bolj podrobno spoznavali tudi druge stvari. V neki celoviti izkušnji se prepleta vpliv dediščine slamnikarstva, zanimiva odkritja prazgodovine na tem območju ter presenetljiva izkušnja kraškega gozda in sveta, vključno z jamami in sploh pri spoznavanju Domžal. Vse te vsebine so povezali v eno celoto.

V pohodniško brošuro otroci na postojankah odtisnejo žige, ti pa se nahajajo v ličnih skrinjicah ob posameznih znamenitostih. Na poti pa vas čaka presenečenje, saj je potrebno najti kar nekaj lesenih skulptur, stenske poslikave ter postavitev bivališč za žuželke … Lesene skulpture, ki so res lepo popestrijo pravljično-doživljajsko pot, je izdelal rezbar in oblikovalec lesa Matic Zakrajšek.

V pohodniško brošuro otroci na postojankah odtisnejo žige.

Omeniti moramo tudi slikanico Izgubljeni slamnik, avtorja Uroša Grilca in ilustratorke Anke Kočevar, ki služi kot izhodišče zgodbe o Pravljičnem Šumberku. Otroci, ki slikanico poznajo oziroma jo predhodno preberejo, še močneje doživljajo pustolovščino na pot. Sami zgodbi so dodali tudi glasbeno pravljico Izgubljeni slamnik, ki jo je uglasbil Andrej Fon.

Pogled na Domžale in okolico na eni izmed postojank na Pravljičnem Šumberku.

Voden sprehod čez Pravljični Šumberk z jamarji

Želite tudi vi spoznati Pravljični Šumberk in pokukati v skrivnosti podzemlja? Vabljeni na sprehod po Pravljičnem Šumberku, ki bo v soboto, 12. oktobra 2019, ob 10. uri izpred Češminovega parka v Domžalah.

Pravljični Šumberk je poln presenečenj. Eno od njih je skrivnostni svet jamskega škrata Domželca. Tako vas bodo ob vodenem ogledu vanj popeljali jamarji Društva za raziskovanje jam Simon Robič iz Domžal. Čarobno bo!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi