Na Moravškem je viharna obdobja preživel samo grad Tuštanj

Izmed številnih gradov na Moravškem je viharna obdobja preživel samo pol tisočletja star tuštanjski grad; sezidali so ga leta 1490, v letu 1671 je bil v celoti preurejen in je dobil današnjo podobo. Grad  se od leta 1990 intenzivno obnavlja in čedalje bolj dobiva prvotno podobo. Od leta  2003 je v gradu urejena poročna dvorana, v njej se od tega leta dalje opravljajo civilne poroke.

Grad Tuštanj pri Moravčah se nahaja v moravški dolini. Prvi lastniki gradu so bili grofje Lihtenbergi vse do leta 1800. Od leta 1800 do 1854 so na gradu gospodovali grofje Schariji. Leta 1854 pa se je grajski vrtnar Luka Pirnat poročil z grofico Maskimiljano Scharija, s tem je grad prišel v slovensko last, ki ostaja do današnjih dni v lasti družine Pirnat.

V knjigi Oj ta slamnik: občina Domžale na starih razglednicah, avtor Stane Stražar piše, da je bil Tuštanj v letu 1238 dvakrat omenjen kot Tvztan. Drugič 11. decembra istega leta, ko je samostanska sestra v Velesovem podelila samostanu štiri kmetije na Brniku in eno v Tustanju. Bila je hči Henrika, ki je imel brate Werianda, župnika v Mengšu (1238-1244), Gerloha in Valerija v Kamniku. Imenovani gospodje in njihovi nasledniki so obdarovali tudi samostan v Bistri pri Borovnici. Po listini 1. novembra 1260 je samostan prejel 48 kmetij, od teh jih je bilo pet v Tustanju (in Tufstein) in pet v Svinjah (in Sweinz).

Oj ta slamnik: občina Domžale na starih razglednicah, avtorja Staneta Stražarja.

Grad Tuštanj so sezidali leta 1490, v letu 1671 je bil v celoti preurejen in je dobil današnjo podobo. Grad  se od leta 1990 intenzivno obnavlja in čedalje bolj dobiva prvotno podobo.Od leta  2003 je v gradu urejena poročna dvorana, v njej se od tega leta dalje opravljajo civilne poroke. Poročna dvorana je urejena v klasicističnem stilu, ohranjene so še originalne poslikave iz konca 18. stoletja. Poročni pari lahko v gradu Tuštanj izberejo tudi srednjeveško poroko.

V letu 2014 je bila na gradu Tuštanj s pomočjo ministrstva za kulturo R.S. urejena in odprta stalna razstava stekla in keramike na gradu Tuštanj. V tej zbirki se nahajajo dragoceni predmeti porcelana, keramike, stekla iz različnih obdobij vse od 17. stol. dalje. Vsi predmeti so bili hranjeni na gradu Tuštanj in so se v več stoletjih dopolnjevali. Gre za edinstven primer v Sloveniji, ki se lahko pohvali s tako bogato zbirko. Še posebej so dragoceni: Napoleonovi krožniki, izdelki servis tovarne Holič, servis za kavo s poslikavo schwarslot, skodelica za brkate može… Avtorica razstave je prof. Petra Pirnat v sodelovanju s dr. Niko Leben. V gradu Tuštanj pripravljajo tudi različne dogodke, katerim grajsko poslopje pridoda pravi srednjeveški utrip. V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate fotografije z letošnjega rokodelskega dneva.

Viri:
• Oj ta slamnik: občina Domžale na starih razglednicah, avtorja Staneta Stražarja,
www.gradtustanj.si/

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar, Oj ta slamnik: občina Domžale na starih razglednicah (Stane Stražar)

 

Komentarji uporabnikov
Tagi