Med velikonočnimi prazniki je Homec pobelil sneg

Star pregovor oziroma stara ljudska modrost, ki opisuje vremensko stanje – zamik snežnih padavin in letnega časa, med drugim pravi, če za božič ni snega, bo pa za veliko noč. In ravno tako se je zgodilo na Homcu, saj so imeli med velikonočnimi prazniki obilo snega.

Velikonočni prazniki na Homcu so se najprej pričeli z dežjem, saj je vso veliko soboto deževalo. Ker pa je proti večeru začela pihati burja, je dež prešel v sneg, ki pa ga ni padlo samo za vzorec, saj se ga je v treh dneh sneženja nabralo kar 20 cm. 

Marsikateremu gotovo ne bo jasno o čem govorimo, saj letos še ni bilo velike noči, da o snegu sploh ne razpravljamo. O tem kar pišemo, se je pripetilo pred natanko 80 leti. Na velikonočno nedeljo, 28. marca 1937, je namreč snežilo. Snežene vremenske razmere je takrat s fotografskim objektivom ovekovečil mojster fotografije Peter Naglič iz Šmarce. Vremensko stanje pa je tudi opisal.

Včasih je bilo res tako, kot govorijo pregovori in stare modrosti. Za današnji čas pa bi temu težko pritrdili, saj je vse zmešano, za kar smo bolj ali manj krivi ljudje z uničevanjem narave, zato danes bolj velja ta rek: »Zelen božič, zelena velika noč.«

Peter Naglič iz Šmarce (1883-1959), je bil svoje čase svojevrsten fenomen, saj je bil kot navdušen amaterski fotograf prisoten skorajda povsod. V svoji bogati dediščini je zapustil več kot deset tisoč kakovostnih izdelanih posnetkov, ki so ohranjeni v original obliki. S svojim fotoaparatom se je dotaknil mnogo ljudi in njihovih usod, posnel pa je tudi različne dogodke, ki nam pričajo o nekdanjem času na naših tleh. Njegovi prvi posnetki so bili posneti še na steklo, kasnejši pa na filmski trak. Za odkrivanje in vzdrževanje bogate fotografske dediščine Petra Nagliča, je zaslužen njegov vnuk Matjaž Šporar iz Šmarce. 

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Peter Naglič (Arhiv Matjaža Šporarja, Digitalizacija SEM)
Komentarji uporabnikov
Tagi