Zelena transverzala – izbrani vrhovi, kjer ni tolikšne gneče

Izleti v naravo, obiskovanje hribov ter gora, postaja pri nas vse bolj priljubljen način aktivnega preživljanja prostega časa. Po podatkih Planinske zveze Slovenije, slovenske gore letno obišče 1,7 milijona obiskovalcev, medtem, ko našo deželo prepreda zelo gosta mreža 10 tisoč kilometrov markiranih planinskih poti. Zanje skrbi več kot 800 prostovoljcev, markacistov PZS.

Mnogi pohodniki se odločajo za obisk najbolj obljudenih in obhojenih destinacij, čeprav ima Slovenija še veliko hribov, gora in pa planinskih poti, kjer bi se lahko s prerazporeditvijo obiskovalcev pripomoglo k manjši gneči in obremenjenosti poti.

Po opažanjih PZS se veča delež obiskovalcev gora, ki se z avtomobili pripeljejo na višje ležeča izhodišča, kar ima negativne vplive na naravo in tam živeče prebivalce. Med drugim se pohodnikom na planinskih poteh in gorskih cestah pridružijo (gorski) kolesarji, vse dlje in višje v hribe pa se odpravijo tudi manj izkušeni in telesno slabše pripravljeni ljubitelji kolesarjenja z električnimi kolesi. Vse našteto predstavlja izziv za varnost in sožitje različnih obiskovalcev gora, lokalnega prebivalstva in živali.

Navajamo 10 zelenih izletov na morda manj znane, a nič manj čudovite vrhove, ki so jih partnerji projekta Zelena transverzala, Avto-moto zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije in Zavarovalnica Triglav izbrali kot destinacije, kjer ni (takšne) gneče kot na najbolj obljudenih gorskih ciljih. Poimenovali so jih 10 točk Zelene transverzale.

(Foto: Falajfl)
  • Dobrovlje, izlet na Čreto
  • dolina Lomščice, Dom pod Storžičem
  • Benečija, izlet na Kolovrat
  • Moravško, Limbarska gora
  • Šentjur z okolico, izlet na Resevno
  • Kambreško, izlet na Korado
  • Obsotelje, izlet na Silavec nad Podčetrtkom
  • Krvavec, izlet na Zvoh
  • Ivančna Gorica, Lavričeva pot
  • Mojstrana, izlet na Grančišče

Ljubitelji narave, gora, vrhov in planinskih poti, lepo vabljeni, da v teh poletnih dneh premislite o manj obljudenih destinacijah, ki jih je v Sloveniji kar veliko. Pridružite se Zeleni transverzali in skupaj s partnerji projekta v enem letu obiščete ter po manj znanih poteh osvojite 10 izbranih vrhov.

Kot navaja generalni sekretar Planinske zveze Slovenije, Damjan Omerzu, »Poletje je čas, ko je v naših gorah največ planincev. Vse večji obisk ima na žalost tudi negativne posledice. Zato vsem ljubiteljem narave poziv in povabilo, da v teh poletnih dneh namesto najbolj priljubljenih gorskih destinacij izberete vrhove, ki so manj obljudeni. Tako boste naredili nekaj dobrega za naravo in zelo veliko tudi zase«

Avtor: Petra Petravič, Foto: canva.com/ Falajfl

 

Komentarji uporabnikov
Tagi