Skrivnosti Vilinskega Homca

Vilinski Homec je nova in tudi najmlajša pot pravljično-doživljajske transverzale Slovenije, ki zaobsega osem poti. Od sobote 22. oktobra 2022, ko je bila otvoritev, potekajo vsako tretjo soboto v mesecu vodeni pohodi s štartom izpred Gostilne Repanšek. K pogovoru smo povabili Nino Peče Grilc iz zavoda Škrateljc, ki nam je razkrila nekaj skrivnosti o Vilinskem Homcu.

Oktobra se je na otvoriti zbralo veliko število obiskovalcev, ki so se v spremstvu vilinskih vodnikov odpravili na raziskovanje skoraj 4 kilometre dolge poti, ki jih je vodila po nadgrajeni Homški učni poti, ob hudourniški reki Kamniški Bistrici, vse tja do Homškega hriba, na katerega so se raziskovalci povzpeli kar dvakrat in tako vsakič premagali 210 višinskih metrov razlike.

Vilinski Homec je pohodna družinska dogodivščina, na katero se lahko odpravite sami ali se udeležite katerega izmed mesečnih vodenih vilinskih pohodov, ki potekajo v spremstvu interpretativnih vodnikov, ki prihajajo iz lokalnega okolja.

Na pohodu boste s pomočjo vilinske beležke vstopili v pravljični svet vilincev in spoznali veliko zanimivega. Marsikaj novega videli, odkrili in doživeli. Spoznali. Na poti boste lahko zbirali vilinske predmete in poiskali vilinske ključe, rešili kakšno uganko, spoznali skavtske vrline ter si med drugim ogledali tudi unikatne lesene elemente.

Kakšna je izvirna zgodba Vilinskega Homca, kdo so izbrani vilinski interpretativni vodniki, kako je Vila Pika povezana s skavti, kako zahtevne so naloge, ki čakajo obiskovalce ter kaj bi člani zavoda Škrateljc svetovali vsem, ki se želijo odpraviti na pravljično pot Vilinskega Homca boste izvedeli v spodnjih vrsticah.

Kakšna je izvirna zgodba Vilinskega Homca?

Doživetja na Pravljično-doživljajski transverzali po Sloveniji imajo vedno izvirno zgodbo, zapisano v slikanici. Tako je Vilinski ples zgodba o rečnih vilah, mlinih, zaupanju in prijateljstvu. Tam, kjer se zgodba o mlinarju, ki so ga vile zapustile, konča, pa se pravzaprav začenja dogodivščina na Vilinskem Homcu. Otroci se odpravijo v daljno vilinsko mesto Pikel, da bi našli vile in spet povrnili prijateljstvo med ljudmi in vilinci. Na poti jih spremlja Vila Pika, nadvse prijazna in družabna vilinka, ki otrokom pomaga na popotovanju čez Vilinski Homec.

Kdo so izbrani vilinski interpretativni vodniki?

Družinska dogodivščina Vilinski Homec je tako kot ostale poti na Pravljično-doživljajski transverzali po Sloveniji namenjena družinam, ki se na doživetje lahko odpravijo samostojno, zanj potrebujejo le Vilinsko beležko, ki jo skupaj s svinčnikom in na koncu nagrado za uspešno misijo, dobijo v Gostilni Repanšek ali Pelikan baru. Vsak mesec pa potekajo tudi vodeni pohodi, na katerih interpretativne vodnice in vodniki skozi pripovedovanje, animacijo in poznavanje doživljajskih tem, poskrbijo za še bolj pravljično doživetje na Vilinskem Homcu, otroci pa skupaj s homškimi skavti gradijo vilinsko mesto. Interpretativno vodenje pa je tudi pomemben del pedagoških programov za šole in vrtce, ki spremljajo doživetja, kakršna v sodelovanju z lokalnimi partnerji snujemo v zavodu Škrateljc.

Kako je Vila Pika povezana s skavti?

Vila Pika je Radovedna vodomka z vilinskega klana Hudourni. Je spretna stezosledka in nabiralka, nihče ne pozna gozda bolje od nje! A vilo Piko krasijo še druge veščine in vilinske vrline, ki jih otroci z njeno pomočjo spoznavajo na pravljično-doživljajski poti. Ob tem se naučijo veliko zanimivega o divji hrani, zapojejo taborniško himno, prisluhnejo skavtski pesmi Homških sončkov in spoznajo moč pisanih rutic. Homec je kraj, kjer so doma skavti, ki daleč naokrog slovijo po svoji sončni energiji in marljivosti, zato bodo tudi obiskovalci Vilinskega Homca na svoji misiji spoznali moč dobrih del. Ta pa so toliko lepša in lažja v družbi gozdne prijateljice vile Pike!

Kako zahtevne so naloge, ki čakajo obiskovalce?

Doživetje je zasnovano tako, da se na njem zabavajo tako manjši kot večji otroci, pa tudi odrasli ne ostanejo ravnodušni. Z Vilinsko beležko obiskovalci doživljajo vsebine na način, ki ustreza njihovi starosti, zato si zahtevnost nalog, znanja in spretnosti lahko prilagodijo. Glede na bogato tematiko in zgodbe, ki jih otrokom na poti pripoveduje Vila Pika bodo najbolj uživali otroci prve triade, a doživljajski elementi na poti in igrivost beležke bosta zaposlila tudi manjše in njihove spremljevalce. Pri družinskih doživetjih je namreč ključno tudi medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje, ki oplemeniti prosti čas, ki ga družina skupaj preživi v naravi.

Kaj bi svetovali vsem, ki se želijo odpraviti na pravljično pot Vilinskega Homca?

Vilinski Homec je ena od devetih poti na Pravljično-doživljajski transverzali po Sloveniji, ki otrokom in družinam razkrivajo resnične, pa vendarle nadvse pravljične kraje. Vsako od doživetij je nekaj posebnega in Vilinski Homec je edinstvena priložnost, da odpotujete v vilinsko mesto, kjer globoko v gozdu odzvanja čarobno vilinsko petje. A potovanje v pravljične kraje ni vedno lahko in človek se hitro izgubi. Zato zaupajte Vili Piki, ki vas spremlja na poti, lahko pa se pridružite vodenim pohodom, ko vas v Gostilni Repanšek na pot pospremijo s pravimi vilinskimi kruhki. Kako slastne so vilinske hombetke!

Več podrobnosti o dogodkih in doživetju Vilinski Homec je dostopnih na FB in www.visitdomzale.si

Avtor: Petra Petravič; Foto: Domen Pal

Komentarji uporabnikov
Tagi