Pravljično-doživljajska transverzala po Sloveniji

Družinski turizem z zgodbo

Ste že slišali za 6 čisto posebnih družinskih doživetij? Pravljično-doživljajska transverzala po Sloveniji vodi po poteh, ki družinam in otrokom naravo in kulturo ter lokalne posebnosti približajo skozi zgodbo in pristna doživetja. Pet pravljično-doživljajskih poti se nahaja v neposredni bližini Ljubljane, šesta pa vas popelje v eno naših najlepših srednjeveških vasic, Štanjel na Krasu. Pravljična doživetja ponujajo nekajurno dogodivščino za družine, ki iščejo priložnosti za gibanje v naravi in sproščeno, otrokom prilagojeno spoznavanje novih krajev in njihovih posebnosti. Na poti so otroci na misiji – iščejo skrivnostne simbole, rešujejo naloge in s pomočjo knjižice na doživljajskih točkah spoznavajo značilnosti pravljičnega, a tudi resničnega kraja. Na cilju jih za uspešno opravljeno misijo čaka zaslužena nagrada! Otroci se ob tem naučijo opazovati naravo in se zavejo pomena skrbi zanjo. Poti lahko obiščete vsak dan od jutra do večera, priporočamo lahko pohodno obutev. Z izjemo Krvavca, ki obratuje le poleti, so pravljično-doživljajske poti odprte vse leto.

Foto: Pravljični Šumberk, Luka Dakskobler.

Za obisk poti si lahko izberete enega od terminov, v katerih so organizirana vodenja z interpretativnimi vodniki. Urnik vodenih pohodov, ki otroke skozi pripovedovanje popeljejo v pravljični svet, najdete na FB Zavoda Škrateljc in spletnih straneh posameznih poti. Vodeni obiski so obogateni s posebnimi doživetji, kot je spust v škratjo jamo Domželdol v sodelovanju z Društvom za raziskovanje jam Simon Robič Domžale. V obdobju, ko so dnevi krajši, pa se »ta pogumni« odpravimo na nočni pohod z lučkami!

(Foto: Glasbena pravljica Mali plac, Urška Boljkovac)

Vsako pravljično doživetje v naravi je povezano z izvirno zgodbo, ki je zapisana v slikanici z vrhunsko ilustracijo ter uglasbena. Glasbene pravljice pripovedujemo na dogodkih, z njimi nastopamo v kulturnih domovih, v šolah in vrtcih, prisluhnete pa jim lahko tudi na zgoščenki Dve škratji in ena polšja, kmalu pa izide nova z naslovom Tri škratje in ena čarovniška.

Slikanica Mali plac je zgodba o pogumni želvici, ki užene močvirske škrate na Ljubljanskem barju. Pot močvirskih škratov na Mali plac obiskovalce popelje v čaroben kraj, poln nenavadnih cvetlic in živali. Že tisoče let ga prekriva mah, ki sega globoko v gozd, v kraljestvo močvirskih škratov. Toda nagajivi škratje so uročili Mali plac, da je postal narobe plac, poln zoprnih komarjev in nadležnih mušic. Otroci na poti iščejo čarobni izrek, s katerim bodo pregnali urok močvirskih škratov, pri tem pa jim pomaga prijazna škratica Lilija. Pot se prične v Športnem parku Bevke, kjer otroke v ŠPB Baru čaka Močvirska beležka, za opravljeno misijo pa bodo tam prejeli tudi zasluženo nagrado.

Slikanica-strip Ajdovski zid Uroša Grilca in ilustratorja Jaka Vukotiča je nadvse zanimiva in napeta zgodbo o štirih zvereh, ki s pomočjo smaragdnega deževnika in rimskega dečka Julijana premagajo velikanski zid in ukanejo rimske vojake. Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu je pravljično-doživljajska pot, ki se začne med Vrhniko in Logatcem (avtobusna postaja Cesarski vrh) in vodi vse do Gostišča Mesec na Zaplani. Na poti obiskovalci spoznavajo skrivnosti narave, kjer domuje nenavadni smaragdni deževnik, iščejo latinske pregovore, uporabljajo rimske številke in raziskujejo sledi zgodovine Rimljanov. Za to potrebujejo Smaragdno beležko ter si prislužijo nagrado, ki ju dobijo v razstavišču Moja Ljubljanica ali v TIC-u Vrhnika.

Slikanica Izgubljeni slamnik je zgodba Uroša Grilca in ilustratorke Anke Kočevar o lisički s Šumberka, ki svojega čudovitega slamnika nikoli ni snela z glave. In dokler je bilo tako, je bilo na Šumberku vse v najlepšem redu. Potem pa se je zgodilo nekaj nepričakovanega. Obiskovalci doživetja Pravljični Šumberk se v domžalski mestni gozd podajo s knjižico Pravljični Šumberk, ki jo dobijo na izhodišču poti v Kavarni Češmin. Skupaj z lisičkinim prijateljem hroščkom Simonom iščejo izgubljeni slamnik. Pri tem spoznajo zgodbo o slamnikih iz Domžal, odpotujejo v prazgodovino tega kraja in odkrivajo pravljično lep gozd Šumberk, poln raznolikih dreves, živali in celo kraških jam. Če bodo otroci uspeli najti Domželdol, kjer domuje jamski škrat Domželc, in razvozlati uganko izgubljenega slamnika, jih na cilju v Kavarni Češmin čaka zaslužena nagrada, za konec popolnega dne pa lahko doživetje obogatite z obiskom Slamnikarskega muzeja Domžale.

Polh rogovilež je na grajskem podstrešju zganjal hrup, zato ga je grof pregnal. S culico na rami je odskakljal v Polhov doživljajski park, kjer s pomočjo otrok išče nov dom. Na tem popotovanju otroci potrebujejo Polhovo knjižico, ki jo dobijo na izhodišču poti v Polhograjski graščini ter poleti v Hišici v grajskem parku. Skupaj s polhom obiščejo in spoznavajo živali, rastline in druge značilnosti tega kraja. Izlet v Polhov Gradec, majhen kraj na koncu doline, bo popoln, če boste doživetju dodali obisk Polhograjske graščine in Muzeja pošte in telekomunikacij, nad katerim so otroci navdušeni. Doživetje je v celoti dostopno tudi v angleškem in italijanskem jeziku, prav tako je slikanica Polh rogovilež na voljo v italijanskem in angleškem prevodu.

Slikanica O pastirjih in škratih s Krvavca pripoveduje o dveh pastirčkih, ki prvič čisto sama paseta svojo čredo na Krvavcu. Ni jima lahko, saj ju poskušajo s planine na vse načine pregnati zoprni pastirski škratje. Muhavo vreme, začarana drevesa, prestrašena živina – to vse so škratovščine. Pot pastirskih škratov na Krvavcu vabi družine na pravo škratolovsko pustolovščino v pristno visokogorsko pastirsko okolje. Otroci se na poti učijo škratorunščine, skrivne škratje pisave, ustvarjajo nenavadne gorske melodije, se urijo v pastirskih igrah in spoznajo skrivnosti gorskih pašnikov na Krvavcu. Škratolovščina je v celoti dostopna v angleškem, nemškem, italijanskem in češkem jeziku. Pot se prične pri Brunarici Sonček na Krvavcu, kjer otroci dobijo pri Škratovo beležko ter pastirsko nagrado za nepozaben zaključek dogodivščine.

Od 19. junija je Pravljično-doživljajska transverzala po Sloveniji bogatejša za še eno pot! Škratji Kras je nova družinska dogodivščina v Štanjelu na Krasu, ki otroke in odrasle popelje v čudoviti svet Krasa. Doživetje obiskovalcem razkrije marsikatero kraško skrivnost ter skrite kotičke prelepega starodavnega Štanjela. Na poti so otroci na pomembni misiji: poiskati morajo skrivne pečate, ki predstavljajo tako temeljne značilnosti Krasa kot vrline, zlasti vztrajnost in ustvarjalnost kraškega človeka, ter rešiti škratji urok, da bo na Krasu spet vse v redu! Za to potrebujejo Krasno beležko, ki jo dobijo na izhodišču poti v Baru Zoro, na cilju v TIC-u Štanjel pa jih čaka krasna nagrada! Če otroci pred obiskom Škratjega Krasa preberejo izvirno zgodbo, zapisano v slikanici Škratje s Krasa Uroša Grilca z ilustracijami vrhunskega ilustratorja Zvonka Čoha, bo njihovo doživetje popolno.

Obiščite Pravljično-doživljajsko transverzalo po Sloveniji in spoznajte resnične kraje na pravljičen način! Več informacij o poteh, pravljičnih dogodkih in vodenih ogledih na facebook.com/skrateljc/.

Komentarji uporabnikov
Tagi