Domžalska pot spominov – S korakom do miru in doživetja

Planinsko društvo Domžale je v Knjižnici Domžale predstavilo Domžalsko pot spominov, po osemintridesetih letih osveženo planinsko obhodnico, ki poteka na območju celotne bivše občine Domžale. Tako so na novo izdali  Dnevnike žigov, starim kontrolnim točkam je dodano še nekaj novih, ki s tem povezujejo tudi kraje ob poti. Kontrolnih točk je zdaj 22, trasa poti pa je morala biti na nekaterih mestih nekoliko spremenjena, a še vedno ostaja dolga – okoli 110 km.

V Knjižnici Domžale je v petek, 15. marca 2019, potekala predstavitev Domžalske poti spominov, na predstavitvi pa so sodelovali Helena Kermauner, predsednica Planinskega društva Domžale, Alojz Pirnat, načelnik Markacijskega odseka Planinskega društva Domžale, Aleš Kermauner, markacist in član Upravnega odbora Planinskega društva Domžale ter Mira Bečan, vodja TIC Domžale. Predstavitev je vodila Andreja Čokl.

Helena Kermauner, predsednica Planinskega društva Domžale je zbranim predstavila, kdo vse sodeluje pri Domžalski poti spominov ter tudi vlogo Planinskega društva Domžale pri tem.  Domžalska pot spominov je bila urejena in uradno odprta 23. maja 1980 v sodelovanju Občinskega odbora Zveze združenj borcev narodno osvobodilne borbe Domžale, Kulturne skupnosti Domžale in Planinskega društva Domžale. Pot se je do leta 1994 imenovala Pot spominov NOB občine Domžale. S sprejetjem zakona o lokalni samoupravi in nastankom novih občin je dobila novo ime – Domžalska pot spominov. Z začetkom leta 2007 je bila pot predana v upravljanje Planinskemu društvu Domžale.

Alojz Pirnat, načelnik markacijskega odseka Planinskega društva Domžale je predstavil zgodovino, sedanjost in prihodnost Domžalske poti spominov. Domžalska pot spominov ima danes status planinske poti in sodi med planinske obhodnice v skladu z zakonom o planinskih poteh. Dolga je čez 100 km in je speljana v nadmorskih višinah od 300 do 957 m (Špilk nad Blagovico). Z domžalsko občino povezuje še devet drugih občin – MOL, Vodice, Dol pri Ljubljani, Moravče, Zagorje ob Savi, Lukovica, Kamnik, Mengeš in Trzin, za njeno prehodnost pa skrbijo naslednja planinska društva: PD Domžale, PD Blagovica,  PD Janez Trdina Mengeš,  PD Moravče ter  PD Onger Trzin.

Aleš Kermauner, markacist in član upravnega odbora Planinskega društva Domžale pa je v prikazu predstavil digitalizacijo, spletno stran Domžalske poti spominov in predstavitve same trase od kontrolne  do kontrolne točke. Tako se digitalizira vse od  knjig, vpisov, letna poročila, arhivira se v Slovenski planinski muzej, čim več stvari dostopnih na spletni strani Domžalske poti spominov. Digitalizirana bo cela Domžalska pot spominov, ki je obhodnica, kjer je pomembno, da se držimo njene trase in kontrolnih točk ne obiskujemo posebej. Obhodnica dobi svoj smisel skozi prehojeno pot, kjer se lažje približamo ideji njenih avtorjev in del korakov namenjamo miru, doživetju ter nenazadnje Spominu. Vsak pohodnik Domžalske poti spominov, ki ima pravilno izpolnjen Dnevnik žigov in ga pošlje na Planinsko društvo Domžale, dobi Priznanje, Spominski znak ter za nagrado nočitev v Domžalskem domu na Mali planini.

Helena in Aleš Kermauner.

Obisk Domžalske poti spominov je primeren za vse starostne skupine, za hojo v skupini ali posamezno in v vseh letnih časih. Doslej je pot v celoti prehodilo več kot 2000 obiskovalcev, številni tudi večkrat, tako da je bilo podeljenih okrog 4000 priznanj. Zakonca Tončka in Jurij Vulkan iz Domžal sta pot prehodila več kot 100-krat. Na vseh kontrolnih točkah skupaj je bilo v teh letih v vpisne knjige vpisanih več kot 65.000 ljudi. Pot obišče 53 pomnikov in spominskih obeležij iz 2. svetovne vojne, nudi pa nam tudi veliko užitkov v razgledih na Kamniško-Savinjske Alpe, Julijce in Karavanke, po lepoti pa ne zaostajajo razgledi na dolino reke Save, na Moravško in Tuhinjsko dolino, Črni graben in Posavsko hribovje.

Mira Bečan, vodja TIC Domžale je na predstavitvi dejala, da se v Službi za turizem Občine Domžale  veselijo dejstva, da so v dobrem letu delovanja uspeli prebuditi vsaj del občanov Domžal ter jim predstaviti ves trud, da bi bile Domžale več kot le spalno naselje. Ker imajo Domžale odlično lego v središču Slovenije, da ima turizem, kot najhitreje rastoča gospodarska dejavnost možnost za razvoj tudi v naših krajih. V Domžalski poti spominov vidijo priložnost za nov turistični produkt, ki sledi trendom trajnostnega in zelena turizma, pot pa lahko brez sramu ponudijo tako širše po naši domovini. Pot ne vidijo kot le strogo planinsko pot, temveč tudi kot pot, ki nam nudi marsikatero kulturno zgodovinsko, naravno in kulinarično izkušnjo.

Alojz Pirnat in Mira Bečan.

S člani Planinskega društva Domžale, ki jim je na predstavitvi javno podala pohvalo za njihova prizadevanja k ponovni obuditvi poti in za ves trud in prosti čas, ki so ga namenili projektu, so se  v začetku februarja udelžili tudi osrednjega slovenskega turističnega sejma Alpe Adria Natur, kjer so predstavili Domžalsko pot spominov in novo zgibanko ter bili deležni precejšnjega zanimanja.

Sodelovanje Službe za turizem in Planinskega društva Domžale pa nadaljujejo v soboto, 16. marca 2019, ko bodo tekači pretekli, nekateri v celoti, nekateri pa deloma, Domžalsko pot spominov. Tako bo sobotni dogodek le generalka za prihodnje izzive, ko lahko z zglednim sodelovanjem ustvarijo in izpeljejo velik turistišno – športni dogodek, ki bo ponos naši občini in naši domovini. Zato vsi zbrani na predstavitvi vabijo, da si vzamemo čas za naravo in spodbujamo tekače na progi. Sprotno spremljanje teka bo objavljeno na facebook strani portala domžalec.si. Direktna povezava se nahaja spodaj:

https://www.facebook.com/events/ical/upcoming/?uid=651676483&key=AQBeSgwDiDIUCl94 

Planinsko društvo Domžale vabi vse pohodnike v nedeljo, 17. marca 2019, na izlet po zahodnem delu Domžalske poti spominov, kjer bodo obiskali pet kontrolnih točk v petih urah pohoda. Pohodnike bo vodil vodnik PZS Borut Peršolja.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Simona Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi