V Krpanovem parku bomo metali frizbije v košare

Zavod za šport in rekreacijo Domžale je v Domžale pripeljal v teh krajih še relativno neznan šport, imenovan disk golf, ki ga bo možno igrati v Krpanovem parku v Domžalah, kjer so zgradili poligon. Igra disk golf je primeren šport za otroke, rekreativce, športnike, za družine …

Odprtje poligona, ki bo prijetna popestritev za vse občanke in občane, ki se ukvarjajo z rekreativno športno dejavnostjo, bo v Krpanovem parku potekalo v soboto, 26. oktobra 2019, ob 10. uri, na katerem bodo nekateri najboljši slovenski igralci disk golfa predstavili ta šport, ki ima celo svojo reprezentanco.

Disk golf je častna in kulturna igra

Disk golf je igra zelo podobna  tradicionalnemu golfu, le da namesto udarjanja žogice v luknjo, mečemo  frizbi  (leteči disk) v posebej oblikovano kovinsko košaro. Cilj je enak: končati igro na progi s čim manj meti. Po začetnem metu iz t. i. izmetne cone, igralec vsak naslednji met začne na mestu, kjer je prej pristal njegov frizbi. Drevesa, grmičevje in razgiban teren okoli poti leta diska zagotavljajo izziv za igralca. Disk golf je častna in kulturna igra, zato boljši igralec igra prvi ter tako olajša neizkušenim boljše prepoznavanje terena.

Disk Golf razgiba in krepi tako zgornji kot spodnji del telesa, je dolgotrajna oblika aerobne vadbe, spodbuja kombinacijo telesne in duševne vadbe in predstavlja zelo majhno tveganje za poškodbe. Krepi koncentracijo, spodbuja fair play ter ponuja športno sprostitev v naravi.

Disk golf omogoča medgeneracijsko rekreacijo v naravnem okolju

Za razliko od nekaterih drugih športov, disk golf omogoča medgeneracijsko rekreacijo v naravnem okolju. Sodeluje lahko vsa družina ali vaši prijatelji, ob igri se lahko oblikujejo tudi nova znanstva. Moški in ženske, mladi in stari, družine z majhnimi otroci, vsem je lahko disk golf del rekreacije, zabave ali le dopolnjenega sprehoda v naravo. Je zabaven, razgiban in ne zahteva posebnega predznanja. Z metanjem diska v za to postavljene koše omogoča udeležencem urjenje različnih gibalnih spretnosti. Mogoče ga je igrati vse leto, tudi pozimi, s tem pa si zagotovimo celoletno aktivnost na svežem zraku.

Krpanov park vas čaka sedem košev za igranje disk golfa

V Krpanovem disk golfu je zaenkrat postavljenih sedem košev. Eden od njih je vadbeni, namenjen tudi igranju iger s frizbijem, s katerimi si lahko udeleženci urijo spretnosti metanja diska kot so natančnost zadevanja, hitrosti metanja in podobno.

Pri umeščanju disk golf poligona so se snovalci iz Disk golf zveze Slovenije in vodja izvedbe projekta Urh Vrenjak iz Zavoda za šport in rekreacijo Domžale trudili Izkoristili čim več naravnih danosti kot so drevesa, poti, hrib … Na odprtem terenu so dodali dodatne lesene ovire, ki otežujejo met frizbija in igro naredijo zanimivejšo.

Igra ne zahteva posebnih finančnih vložkov

Iz sprehoda, na katerem ste že obuti v udobno obutev in oblečeni v udobna ali športna oblačila, preprosto zavijete v park in si na recepciji Krpan puba pri Tenis dvorani Domžale izposodite diske. Če vas bo igra navdušila, si lahko posebne diske tudi kupite in ostanejo vaši. Mogoče je uporabljati tudi lastne frizbije, vendar se za boljše rezultate priporoča uporaba za igro prilagojenih diskov.

Pomembno pravilo igre je skrb za varnost

Najbolj pomembno pravilo pri igri je skrb za varnost. Mete se sme izvajati le, ko smo prepričani, da ni nikogar na progi ali v bližnji okolici. Vsak igralec je sam odgovoren za svoje mete, starši pri tem pomagajo otrokom. Kadar disk poleti v neželeno smer, pa je smiselno ljudi ob progi glasno opozoriti s preprostim: “Pazi!”

Park Martina Krpana predstavlja prijeten prostor za sprostitev in igro

Park Martina Krpana prebivalcem Domžal omogoča prijeten prostor za srečevanje in druženje s prijatelji, znanci, preživljanje kvalitetnega časa s člani družine, ki nam ga tako rado primanjkuje. V kratkem obdobju so ga mnogi sprejeli kot nadvse prijeten prostor za sprostitev in igro. Zavod za šport in rekreacijo Domžale z disk gofom dodaja še eno zanimivo in kvalitetno vsebino, ki bo omogočila aktivno druženje vseh generacij, krepila njihovo zdravje in spodbujala sodelovanje. Vabljeni, da postanete aktivni  uporabnik disk golf poligona v Krpanovem parku v Domžalah.

Avtor: Nataša Kuzmič; Foto: Zavod za šport in rekreacijo Domžale

 

Komentarji uporabnikov
Tagi