V Domžalah lahko prosti čas preživimo aktivno

V dandanašnjem času, ko živimo hiter tempo življenja, je postal prosti čas prava dobrina, zato je izredno pomembno, da ga preživimo kar se da kvalitetno in po možnosti čim bolj aktivno, saj s tem veliko naredimo zase in za svoje zdravje.

Obliki, s katero lahko kvalitetno preživimo prosti čas in obenem poskrbimo za zdrav duh v zdravem telesu, sta šport in rekreacija, možnosti za udejstvovanje na tem področju pa imamo v občini Domžale izredno veliko. Že če se samo sprehodimo po rekreacijski osi ob reki Kamniški Bistrici, se nadihamo svežega zraka in občudujemo naravo, smo naredili veliko. Vsi tisti, ki pa hočejo več, pa jih že ob tej rekreacijski osi na več lokacijah čakajo razne športno rekreacijske naprave, kot so fitnes na prostem, igrala za otroke … Skoraj vsak kraj v občini ima na voljo kakšno igrišče, na katerem se lahko sprostimo z žogo ali kakšno drugo obliko, ne manjka pa tudi otroških igrišč z igrali. Potem so tu še večji športni objekti, ki so v prvi vrsti namenjeni treningom in tekmovanjem raznih športnih klubov in društev, ki jih v občini Domžale ne manjka.

Če se samo sprehodimo po rekreacijski osi ob reki Kamniški Bistrici, se nadihamo svežega zraka in občudujemo naravo, smo naredili veliko zase.

Nad športom in rekreacijo v občini Domžale bdi Zavod za šport in rekreacijo Domžale

Za okrog 120 športnih objektov, igrišč in rekreacijskih površin ter s stvarmi, ki so v domžalski občini povezane s športom in rekreacijo, bdi Zavod za šport in rekreacijo Domžale. Glavna skrb zavoda je, da v vseh letnih časih skrbijo, da imajo občani in športno rekreativni uporabniki možnost kvalitetnejšega preživljanja prostega časa ali izvedbe treningov. Direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale Uroš Križanič nam je povedal, da se v letošnjem letu lahko pohvalijo s povečano udeležbo ali obiskom športnih objektov, kot so kopališče Domžale, plezalna stena, kolovoz, teniška dvorana, drsališče Domžale, obisk športno rekreativnih prireditev … »Kolikor je v naši moči, organiziramo dejavnosti samostojno, kolikor pa je mogoče, pa vključujemo različna športna društva in posameznike v naši občini in sosednjih občin.« Po besedah Križaniča postopoma urejajo tudi pogodbena razmerja in izvedbo razpisov za športne objekte, ki jih upravljajo in so v lasti Občine Domžale. »Vsi športni objekti, ki so na razpolago vsem, in za katere uporabniki ne potrebujejo rezervacije, so v naši občini na uporabo brezplačno. Zanje skrbi Zavod za šport in rekreacijo Domžale. Ponudba je raznolika in čeprav nismo mestna občina, pa vseeno v dosti primerih naša občina zelo dobro skrbi za razvoj in izgradnjo ali postavitev športno rekreativnih objektov. Sproti spremljamo tudi kazalce potreb objektov za javno uporabo, ki bi še lahko dodatno pripomogli k javni uporabi ter izboljšanju skupnega prostora za ljudi,« pojasni Križanič.

Možnosti s katerim aktivno preživimo svoj prosti čas, imamo v občini Domžale zelo veliko. Na fotografiji je Kolovoz’ , ki se nahaja na Viru.

S pravim pristopom prijazni do uporabnikov

Poleg tega, da ima Zavod za šport in rekreacijo Domžale novo celostno grafično podobo, je v začetku letošnjega leta dobil tudi novo prijazno in preglednejšo spletno stran, vključno s sistemom e-rezervacij športnih objektov. Temeljito so se skupaj z Občino Domžale lotili tudi področja, ki ureja razpise o sofinanciranju športnih programov v občini Domžale, in sicer so izdelali sistem kalkulacij računalniškega programa za obračun podatkov in vrednotenje razpisov. Križanič pravi, da gre v prvi vrsti za uvedbo bolj transparentnih kriterijev pri razpisu za sofinanciranje športnih programov in s tem postavitev društev v enakovreden položaj.

Nekateri športno rekreativni projekti so v občini Domžale postali vsakoletna stalnica

Tudi v letu 2018 so v organizaciji zavoda izvedli številne športno rekreativne projekte in prireditve, mnoge izmed njih so postale vsakoletna stalnica, ki jih vedno znova nadgradijo z novimi vsebinami. Med večjimi in odmevnimi projekti je zagotovo Pohod ob reki, ki povezuje, ki ga vsako leto junija izvedejo v sodelovanju z Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik ter številnimi drugimi organizacijami in podjetji, ki pohodu dodajo različne zanimive vsebine. Vsako leto se večja prireditev nameni najboljšim športnicam in športnikom v občini Domžale, ne pozabijo pa tudi na najboljše športnike in športnice naših osnovnih šol. Zavod za šport in rekreacijo Domžale vsako leto sodeluje v raznih projektih, ki potekajo v organizaciji Občine Domžale, domžalskih športnih društev in raznih športnih zvez na nacionalni ravni. Med njimi velja izpostaviti Dan čistega športa, Športni pozdrav poletju, Spoznajmo se, praznujmo skupaj, Veter v laseh …

Prireditev Zaljubljeni v šport je vsako leto namenjena najboljšim športnicam in športnikom v občini Domžale.

Občani imajo tekom leta na voljo različne oblike rekreacije

Občani imajo tekom leta na voljo različne oblike rekreacije, nekatere med njimi zavod še posebej promovira s posebnimi prireditvami, ki so prilagojene glede na letni čas. Ker smo trenutno v zimskem času, je v ospredju priljubljeno domžalsko drsališče, ki ga vsako sezono redno obiskuje veliko število naših občanov vseh starosti. Vsako leto poskrbijo tudi za program, ki popestri drsalno sezono, tečaje drsanja, disco na drsalkah, natečaj, hokejski rekreativni turnir, drsalna revija, pustno drsanje, obisk dobrih decembrskih mož … Vsako leto programu dodajo nekaj novega. Letos je novost tudi trening hokeja, ki poteka ob sredah zvečer pod strokovnim vodstvom.
V poletnem času je zagotovo najbolj dobrodošla ohladitev na domžalskem kopališču, kjer poteka tudi kar nekaj stalnih aktivnosti, kot je večerno kopanje, vsakodnevno jutranje plavanje s Šolo zdravja, tečaji plavanja za odrasle, animacije, Poletni dan …

Na domžalskem drsališču lahko drsate od začetka decembra pa vse do začetka marca.

V letošnjem letu se je domžalsko kopališče dvakrat spremenilo tudi v filmsko kopališče, kar je obiskovalce izjemno navdušilo. Film s projekcijskega platna so namreč lahko spremljali tudi iz bazena. Potem je tu še rekreacija v teniški dvorani Domžale in na teniških igriščih, rekreacija na odbojkarskih igriščih, ponedeljkova rekreacija v Športnem parku Domžale, brezplačno vodeno plezanje z inštruktorjem na plezalni steni garažne hiše. Da bi dodatno spodbudili uporabo igrišč in fitnesov na prostem, teh je v občini kar nekaj, so v letošnjem letu izvajali tudi projekt Oživimo parke, z njimi pa so spodbudili občane za igro in rekreacijo na teh igriščih in fitnes napravah.

Domžalski bazen je poleti zelo obiskana destinacija, ki nudi prijetno ohladitev.

Čez poletje smo lahko naredili vsak dan nekaj za svoje telo

Novost letošnjega poletja je bil program, ki ga je za vse generacije zavod pripravil v sodelovanju s športnimi društvi. Poimenovali so ga Aktivni skozi poletje. Naredimo vsak dan nekaj za svoje telo. V sklopu aktivnosti skozi poletje se je od ponedeljka do petka zvrstilo več športnih in rekreativnih aktivnosti, kot so Rekreacija za vse na stadionu Domžale, Qi Gong v Češminovem parku, Naučimo se igrati golf v Golf klubu Arboretum, Vodeno plezanje na plezalni steni garažne hiše in Kolesarske delavnice na Kolovozu. S strani zavoda je bil organiziran tradicionalni medgeneracijski pohod, letos pa so organizirali še pohod na Veliko planino.

Odbojka na mivki v Športnem parku Domžale.

Redna vzdrževanje športnih objektov, igrišč in rekreativnih površin ter skrb za nove investicije

Ena izmed dejavnosti Zavoda za šport in rekreacijo Domžale je tudi skrb za redno vzdrževanje športnih objektov, igrišč in rekreativnih površin, ki so v lasti Občine Domžale. Druga pomembna naloga pa so investicije v športno infrastrukturo, pri kateri zavod sodeluje z občinskim oddelkom za investicije, in sicer tako pri načrtovanju kot pri izvedbi posamezne investicije. Velikokrat potrebe oziroma pobude po investicijah ali obnovah prihajajo s terena. Investicij je na leto toliko, kot dopuščajo finance in tudi sama logistika izvedbe. Prav zaradi tega večino investicij, sploh večjih, izvajajo po fazah.

Otroško igrišče v Športnem parku Ihan.

Park Martina Krpana bo prvi splošni park v občini Domžale, ki bo služil medgeneracijskemu druženju

Eden izmed večjih projektov, ki nastaja po fazah, je Park Martina Krpana, ki se nahaja med objektom Ten Ten in reko Kamniško Bistrico. Po besedah Urha Vrenjaka, vodje vzdrževanja na Zavodu za šport in rekreacijo Domžale, bo to prvi splošni park v občini Domžale, ki bo služil medgeneracijskem druženju. V letošnjem letu je park dobil gimnastiko na prostem ter petmetrsko vrvno piramido s stolpom in brvnim mostovžem. V samem centru parka se nahaja kurišče, saj center parka po ugotovitvah geomanta predstavlja osrednjo energijsko točko za celotne Domžale. Nedaleč stran, tik ob reki, bodo v naslednjih letih uredili energijsko točko za ledvice. To bo funkcionalen prostor, ki bo sprehajalcem ob zeleni rekreacijski osi omogočal kratek in koristen počitek. Park Martina Krpana bo vseboval gibalna orodja, pumptrack ter še marsikaj zanimivega in koristnega. »Bistvo parka bo rekreacija za vse,« pojasni Vrenjak.

Park Martina Krpana nastaja med reko Kamniško Bistrico in kompleksom Ten Ten.

Investicije v letu 2018

Gimnastiko na prostem sta v letošnjem letu dobila tudi drevored 88 lip in Športni park Ihan, kjer so postavili tudi nova otroška igrala ter uredili garderobno skladiščne prostore. Letošnjo jesen je bila končana obnova fitnes naprav na prostem v parku Bistrica, nasproti Šumberka. V Domu športnih organizacij (DŠO) so v letošnjem letu prenovili obe kopališki garderobi, letošnjo novost na kopališču pa je bila ta, da so s pomočjo toplotne črpalke dogrevali vodo. Temperatura je bila višja za dve stopinji, kar so sploh v jutranjih in dopoldanskih urah opazili številni redni uporabniki kopališča. Prvo etapo toplotne prenove je v letošnjem letu doživela tudi teniška dvorana, in sicer sta toplotno prenovo dobili severna in južna stena, zamenjana pa je bila tudi kompletna razsvetljava v dvorani. Po besedah Vrenjaka so s tem privarčevali približno 40 % energije. Prenovo je doživel tudi lokal ob vhodu v teniško dvorano, ki zdaj služi kot recepcija in info točka za uporabnike športnih objektov. Obenem v okviru recepcije deluje tudi pub Krpan, ki je namenjen tako uporabnikom športne rekreacije kot zunanjim uporabnikom. Prostor v lokalu bo služil tudi za razna društvena srečanja, seminarje in tudi družabne dogodke. Iz recepcije in puba je po novem omogočen tudi direkten pogled v teniško dvorano.

Prijeten ambient recepcije in puba Martin Krpan nudi tudi direkten razgled na teniška igrišča v teniški dvorani.

V letošnjem letu so nove sanitarije in skladiščne prostore za športno opremo dobila zunanja teniška igrišča v Športnem parku Domžale. Po etapah so prenavljali tudi športna igrišča po različnih krajih občine. Igrišče na Potočnikovi in v Športnem parku Vir je dobilo nove koše za košarko, v drevoredu 88 lip pa so ponovno vzpostavili travnato površino za igranje malega nogometa. Na Viru pri Sahari so temeljito obnovili varnostno nasutje pod otroškimi igrali. Ker nam je narava lansko zimo naklonila dovolj snega, so po nekaj sušnih letih ponovno lahko vzpostavili tekaške proge, in sicer na mengeškem polju, v Parku Martina Krpana, na Kolovcu in pri Vagončku pri Študi.

Gimnastika na prostem v Športnem parku Ihan.

Tudi za leto 2019 ne manjka načrtov

V prihodnjem letu načrtujejo investicijo v nov večnamenski šotor pri drsališču, načrtovana je zamenjava velike umetne trave v Športnem parku Domžale ter postavitev novega športno rekreativnega igrišča v Depali vasi. Temeljite prenove bodo doživela tudi nekatera otroška igrišča, med drugim na Homcu, pri Kulturnem domu v Radomljah, ob glavnem igrišču v Športnem parku Vir …

Avtor: Miha Ulčar; Foto: arhiv Zavoda za šport in rekreacijo Domžale

Komentarji uporabnikov
Tagi