Natalija, Jelena in Irina so se pridružile kamniški skupini Šole zdravja

V zadnji polovici junija so v kamniško skupino Šole zdravja Keršmančev park prišle telovaditi tri begunke iz Ukrajine, Natalija, Jelena in Irina. Telovadci Šole zdravja pravijo, da so en dan prišle, jih gledale in sramežljivo posnemale. Opazili so jih in jih takoj povabili v njihovo skupino. Takrat so izvedeli, da so begunke iz Ukrajine.

Povabili so jih, da lahko vsako jutro pridejo telovaditi z njimi, kar so tri Ukrajinke z veseljem sprejele. Prejšnji teden so jih člani skupine Keršmančev park presenetili z gesto in jim podarili majice z logotipom Društva Šola zdravja. Natalija, Jelena in Irina so bile zelo presenečene in hvaležne, saj so jim člani Šole zdravja s tem pokazali, da jih sprejmejo v njihovo skupino in da so enakopravne z njimi. Kot izraz hvaležnosti so tudi one presenetile njih in jim naslednji dan pripravile svojo tradicionalno ukrajinsko jed, skutine cmoke.

Skutini cmoki

Po koncu telovadbe, tudi Ukrajinke zapojejo s člani skupine Keršmančev park himno njihove skupine, saj so jim člani pripravili listke s tekstom, tako da lahko berejo in pojejo v slovenščini.

V ponedeljek 11. julija je skupina Keršmančev park proslavljala 80 let njihove članice Anice Korošec. K slavju je gospa Anica povabila tudi nove sošolke iz Ukrajine, ki so se z veseljem odzvale in slavljenki zapele čestitko po ukrajinsko.

80 – letnica Anice Korošec s sošolkami iz Ukrajine

Društvo Šola zdravja se je odzvalo pobudi delovne skupine za begunce z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), da društva med svoje aktivnosti vključijo tudi begunce iz Ukrajine brez plačila članarine. Svoje člane so o tej pobudi obvestili v internih Novičkah in tole je prvi odziv. V smislu ohranjanja duševnega zdravja teh nesrečnih ljudi je povezanost z lokalno skupnostjo in njenimi aktivnostmi od izrednega pomena za njih.

Avtor: Neda Galijaš; Foto: Društvo Šola zdravja

Tagi