Ponoči sanjajo boksarske rokavice

Z novim šolskim letom se ni pričela samo šola, ampak so se pričele tudi številne športne aktivnosti, ki jih izvajajo posamezna društva in klubi. Na športno rekreativne aktivnosti običajno ob začetku šolskega leta povabijo tudi občanke in občane, saj sta šport in rekreacija ključnega pomena za dobro počutje in zdravje. Ker je naše sodobno življenje izredno tempirano in stresno, sta ravno šport in rekreacija tista priložnost, da se umaknemo iz tega sveta in okrepimo svoje počutje. Če se dobro počutiš, potem je veliko lažje početi vse ostale stvari.

Svoja vrata je ob začetku šolskega leta odprl tudi Klub borilnih veščin Domžale, kjer izvajajo kvalitetne treninge boksa in kickboxinga tako na rekreativni kot na tekmovalni ravni. V tem tednu so za občanke in občane vseh generacij pripravili dneve odprtih vrat, na katerih se lahko pobližje seznanijo z boksom in kickboxingom. Poleg tega, da se občanke in občani na dnevih odprtih vrat pobližje seznanijo s tehnikami obeh borilnih veščin, jim predstavijo tudi možnosti rekreativnega in tekmovalnega udejstvovanja v klubu ter šolo boksa in kickboxinga. Rekreativni treningi, ki so priporočljivi za vse generacije, ob torkih med 19. in 20.30 uro potekajo na na OŠ Venclja Perka, ob četrtkih med 19. in 20.30 uro pa na OŠ Dob.

Obiskali smo jih v telovadnici OŠ Venclja Perka, kjer smo bili že ob vstopu kar malce presenečeni, saj se je na uvodnem treningu zbralo preko 50 udeležencev vseh starosti. Med njimi je bilo izredno veliko otrok, nekateri so šteli komaj pet let. Po besedah predsednika kluba in trenerja Marjana Bolharja, ki je skupaj s trenerji kluba ter še nekaterimi tekmovalkami in tekmovalci vodil rekreacijski trening boksa in kickboxinga, gredo v novo šolsko leto z novo motivacijo. “Velika udeležba na prvem treningu nas je zelo presenetila. Vidimo, da se ljudje želijo rekreirati,“ je navdušeno dejal Marjan.

V klubu trenirajo že otroci od petega leta starosti naprej in kot smo lahko opazili, so se odločno spoprijeli s treningom, ki je bil za skupino od 5. do 10. let nekoliko drugačen, kot za starejše udeležence treninga. Na treningu so poleg ogrevanja, ki je izredno pomembno pred začetkom treninga, spoznavali različne tehnike boksa in kickboxinga, seveda pa so si nadeli tudi prave boksarske rokavice. Po navodilih trenerjev so nato izvajali trening in sicer korak za korakom.

Marjan nam je povedal, da trening boksa in kickboxinga priporoča vsem občankam in občanom, ne glede na starost. Prav tako imajo v svojih vrstah tudi otroke s posebnimi potrebami, saj se po njegovih besedah z voljo da vse. To seveda najbolje ve sam, saj je v svoji športni karieri dosegel številne uspehe, predal pa se ni tudi v zadnjih letih, saj je v ringu še vedno zelo uspešen in to proti precej mlajšimi nasprotniki.

Na treningih se jim pridružijo mnogi, ki so željni po nekem izzivu, kot je biti bokser ali kickboxer. Veliko na interes vplivajo tudi filmi, vrstniki, zvezdniki … Marjan pravi, da imajo v svojih vrstah veliko tudi starejših članov, ki imajo dogovorne službe, rekreativni trening pa jim predstavlja sprostitev: “Rekreativni trening je sestavljen iz vseh elementov. Veliko se dela na motoriki, eksploziji, kardiovajah, vzdržljivosti, moči … Za boks je znanstveno dokazano, da je najtežji šport na svetu, tako po fizični kot po psihološki plati.“

V Klubu borilnih veščin Domžale trenirajo veliko različnih disciplin, ki se razlikujejo v »kontaktni tehniki« in sicer ali pride do udarca/dotika ter v tem, katere tehnike se uporabljajo pri določeni disciplini. Hkrati pa je pri katerikoli disciplini obvezna zaščitna oprema (rokavice, zaščitna čelada (s pomožnim vezirjem), zaščita za goleni, zaščita za noge, zaščita za genitalije,…), s katero trenerji za posamezno disciplino seznanijo vse pred začetkom treningov, saj se oprema tudi glede na disciplino rahlo razlikuje.

Treningi so kvalitetno zasnovani tako za rekreativce kot za tekmovalce, kar pa dokazujejo zelo visoka mesta na tekmovanjih članov ter članic kluba. Hkrati pa učijo člane, da je borba kot sama, nadzorovan del športa borilnih veščin, pri kateri je smisel pridobiti kontrolo nad svojim telesom ter izpopolniti hitrost ter tehniko udarcev. Pri treningih uporabljajo različne metode – starejše in novejše – s ciljem, da v nekem optimalnem, čim krajšem času – vzgojijo borko/borca, ki se bo sposoben boriti v ringu in tudi v življenju.

Na treningih se jim pridružijo vsi, ki imajo dober namen in sicer narediti nekaj zase in za svoje zdravje. Z veščinami, ki jih pridobijo na teh treningih se lažje spopadajo s svojim vsakdanjim življenjem. Je pa res, da čisto vsakega na trening ne vzamejo. “Tu mislim predvsem na tiste, ki imajo slab namen in sicer, da bi pridobili znanje borilnih veščin za neprave namene. Ti se že običajno pred vrati telovadnice premislijo, saj opazijo, da izžarevamo neko pozitivno energijo. Naš cilj in identiteta je hoditi v šolo in službe, poleg tega pa se še lepo imeti na treningih. Znanje borilnih veščin pa ne uporabljamo za neprave namene. Naša šola uči, da si pošten, hraber in odločen. Vse to ti pride prav v življenju. Po drugi strani je pa tudi super stvar za potenje, izgubo kakšnega kilograma in seveda za nabiranje kondicije,“ pojasni Marjan.

Ko se je trening bližal h koncu, najmlajša skupina ga je zaključila pol ure prej, starejši pa so se še nekaj časa potili po telovadnici, nas je seveda zanimalo, kakšni so odzivi. Kot smo se lahko prepričali na lastne oči, so bili ti odlični. “Mislim, da bodo danes vsi boksarske rokavice sanjali,“ je v šali dejal Marjan. Sledila je še skupna fotka vseh zbranih, nato pa je sledilo slovo. Do četrtka, ko bo potekal naslednji rekreativni trening na OŠ Dob, s pričetkom ob 19. uri. Seveda ste lepo vabljeni, da se udeležite njihovega treninga, da boste tudi vi ponoči lahko sanjali boksarske rokavice.

LOKACIJE TRENINGA
Osnovna Šola Dob (Šolska ulica 7, 1233 Dob)
Venclja Perka Domžale (Ljubljana 58 a, 1230 Domžale)

BOKS IN KICKBOXING ZA REKREATIVCE
Torek, četrtek in petek ob 19:00 – 20:30 ure

BOKSARSKA IN KICKBOXING ŠOLA (5-15 let)
Torek in četrtek ob 19:00 do 20:00 ure (5 do 10 let)
Torek, četrtek in petek od 19:00 do 20:30 ure (10 do 15 let)

!!! Zaradi omejenega števila oseb v skupinah je obvezna predhodna prijava dneva treninga na  e-naslov mladiboksardob@gmail.com ali na tel. št. 031 220 489.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

Tagi